Headerafbeelding
Moeder met meisje op de boulevard
Behandeling

Voedingsadviezen voor een voeding vrij van melk

Een kind met een koemelkallergie mag geen voeding gebruiken die melk of sporen van melk bevat.

Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem anders op een stof die normaal gesproken ongevaarlijk is. Zo’n stof noemen we een allergeen. De reactie van het afweersysteem kan heel verschillend zijn. Uw kind kan bijvoorbeeld huidklachten krijgen, of klachten aan de luchtwegen, mond, keel, maag of darmen. De regels en adviezen in deze informatie kunnen u helpen om de juiste producten te kiezen voor uw kind. 

Koemelkallergie

Betrokken afdelingen

Code DIE-053
Laatste revisie: 25 september 2019 - 09:30
Koemelkallergie

Voedingsadviezen voor een voeding vrij van melk

Uw kind heeft een koemelkallergie. U mag daarom geen voeding gebruiken die melk of sporen van melk bevat. 

  • Melk wordt in veel levensmiddelen als hulpmiddel gebruikt. Zo wordt melk vaak als plakmiddel gebruikt, als smaakstof of om te kleuren.
  • Naast koemelk (en buffelmelk) raden wij u af om geitenmelk en schapenmelk te gebruiken voor uw kind. Wanneer u dit toch wilt gebruiken, overleg het dan eerst met uw diëtist.
  • In overleg met uw diëtist kunt u kiezen voor een melkvervanging.

Hoe herkent u koemelk op het etiket?

Bij verpakte producten moet de fabrikant op het etiket duidelijk vermeld worden of er melk of melkproducten in verwerkt zijn. Dit geldt ook voor ook afgeleiden van melk zoals room, boter en kaas, inclusief lactose. Dit kan staan bij de ingrediënten, maar ook onder allergeneninformatie (‘bevat melk’).

Aandachtspunten bij het lezen van een etiket

  • Soms staat op de verpakking vermeld: “Kan sporen bevatten van..” of “Wordt in een fabriek gemaakt waar ook.... wordt verwerkt.” Overlegt u in deze gevallen met de diëtist of u deze producten kunt gebruiken. Op het etiket kan ‘eiwit...g’ of ‘proteïne ...g’ vermeld staan. Hiermee wordt de voedingsstof eiwit (proteïne) bedoeld, en niet speciaal het melkeiwit.
  • Melkzuur en lactaat kunnen ook op het etiket staan bij de ingrediënten. Deze stoffen hebben niets met koemelk te maken.
  • In kokosmelk, pindakaas, sojakaas, en cacaoboter zit geen melk en dus ook geen melkeiwit.

De fabrikant kan altijd de samenstelling van een product wijzigen. Lees daarom ook steeds zelf op het etiket welke ingrediënten erin zitten. Veel fabrikanten hebben een website waarop u allergenen informatie terug kunt vinden.

Het nauwkeurig lezen van de ingrediënten is zeer belangrijk! Twijfelt u? Gebruik het voedingsmiddel dan niet.

Krijgt uw kind voedingstekorten?

Zonder melk(producten) en kaas kan uw kind eiwit, kalk en vitamine B2 tekort komen. Mogelijk moet u daarom een voedingsdagboek bij te houden. Zo kan de diëtist bekijken of er tekorten in de voeding van uw kind zijn. In overleg met de diëtist kunt u dit aanvullen door andere voedingsmiddelen te gebruiken. U kunt ook meer van de toegestane voedingsmiddelen gebruiken. Ook is aanvulling mogelijk in de vorm van een supplement.

Meer informatie

Meer informatie over koemelkallergie vindt u op de volgende websites: 

Hieronder vindt u een overzicht van voedingsmiddelen waarin melk (of sporen daarvan) kunnen zitten. Dit is geen volledig overzicht! Niet alle producten waar melk in zitten, zijn opgenomen in deze lijst.

  • Brood en broodvervangers: alle soorten brood, beschuit, toast, crackers, pannenkoeken, poffertjes.
  • Smeerboter: (room)boter, margarine, halvarine.
  • Broodbeleg: alle soorten kaas, smeerkaas, Hüttenkäse, omelet, uitsmijter, vleeswaren, hagelslag, pasta.
  • Soep: romige soepen, bouillon, bouillonblokjes, bouillonpoeder.
  • Vlees, vis, wild, gevogelte en vleesvervangers:  worst(jes), vlees, vis, gerookte zalm, gepaneerd(e) vlees en vis.
  • Aardappelen, rijst en deegwaar (bijvoorbeeld pasta), maaltijden: instant aardappelpuree, alle soorten met een krokant korstje, pasta, pizza, kaasfondue, kant- en klaarmaaltijden.
  • Groenten en peulvruchten: gesneden groeten, varianten met een sausje, varianten met een krokant korstje.
  • Sauzen, aroma’s, jus, kruiden, specerijen, vetten en oliën, diversen: room, slagroom, crème fraîche, sour cream, zure room, (room)boter, ghee (geklaarde boter), margarine, bak- en braadproducten, dressings, romige sauzen, paneermeel, kruidenmix.
  • Nagerecht: yoghurt, umer, kefir, yasna, yomio, kwark, pudding, vla, pap, (room)ijs.
  • Dranken: melk (magere, tapte-, onder-, halfvolle, volle en karnemelk), chocolademelk, koffiemelk, koffiemelkpoeder en koffieroom, biogarde, yoghurtdrank, weidranken (Rivella, Djoez, Yor, Taksi, AA)
  • Zoetwaar en hartige tussendoortjes: cake, gebak, koek, chocolade, kauwgom en snoep.

Voor een uitgebreid overzicht van koemelkvrije producten kunt u de koemelkvrije merkartikelenlijst van het Voedingscentrum bestellen. Hieronder vindt u per productgroep een lijst met algemene informatie. In de tabellen kunt u uw eigen productkeuze invullen. Zo krijgt u een handig geheugensteuntje. De lijst kunt u ook gebruiken om anderen te informeren.

Brood- en broodvervangers

Het is verstandig om bij de bakker/fabrikant na te vragen of aan het brood broodverbeter-middelen zijn toegevoegd waar koemelk in zit. In de meeste broodverbetermiddelen is melk verwerkt.

  • Waterbrood is, door de broodverbetermiddelen, niet altijd melkvrij.
  • Brood dat vrij is van melk kunt u eventueel zelf maken.
  • Kiest u voor verpakte producten? Lees dan de verpakking en/of kijk op een actuele merkartikelenlijst voor het maken van de juiste keuze.

dietetiek tabel productgroep brood

Smeerboter

In de meeste smeer boter zit melk. Raadpleeg de verpakking en/of een actuele merkartikelenlijst voor het maken van de juiste keuze.

DIE-053 producttabel smeerboter

Broodbeleg

  • Alle soorten jam, zonnefruit, vruchtenbeleg, fruitbeleg, confiture en marmelade, honing, alle stroop en alle soorten suiker zijn koemelkvrij.
  • Alle kaassoorten zijn gemaakt van koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
  • In vleeswaren zoals ham, boterhamworst, kipfilet, rookvlees kan koemelk zitten.
  • Raadpleeg de verpakking en/of een actuele merkartikelenlijst voor het maken van de juiste keuze.

DIE-053 producttabel broodbeleg

Soep

  • Soep zonder melk kunt u zelf maken. Wilt u hierbij verpakte ingrediënten gebruiken?Raadpleeg dan de verpakking en/of een actuele merkartikelenlijst voor het maken van de juiste keuze.
  • Mihoen, gemaakt van rijst, is een goede vervanger van vermicelli om in de soep te gebruiken.

die-053 producttabel soep

Vlees, vis, wild en gevogelte

  • Soms wordt koemelkeiwit gebruikt in vlees(waren) en vis (gerookte zalm). Vraag dit uw slager, poelier of visboer.
  • Raadpleeg de verpakking en/of een actuele merkartikelenlijst voor het maken van de juiste keuze.
  • Vlees kunt u beter zelf kruiden en paneren met toegestane bestanddelen en ei.
  • Alle toegestane vleeswaren kunnen ook bij de warme maaltijd gebruikt worden.

die-053 producttabel vlees vis wild en gevogelte

Aardappelen, rijst en deegwaar (zoals pasta)

  • Aardappelen zonder toevoegingen kunnen vrij gebruikt worden.
  • Aardappelpuree kunt u maken van aardappels met een melkvervanging en eventueel melkvrije margarine of olie.
  • Bij verpakte producten: raadpleeg de verpakking en/of een actuele merkartikelenlijst voor het maken van de juiste keuze.
  • Dit geldt ook voor verpakte rijst en deegwaar.

die-053 producttabel aardappelen rijst en deegwaar

Groente en peulvruchten

  • Verse producten en peulvruchten zonder toevoegingen mag u gebruiken.
  • Verse (gesneden) sla kan gewassen zijn met behulp van melkeiwitten.
  • Raadpleeg voor groenten uit diepvries, pot of blik de verpakking en/of een actuele merkartikelenlijst voor het maken van de juiste keuze.

die 053 producttabel groenten en peulvruchten

Sauzen, aroma’s, jus, kruiden, specerijen, vetten en oliën

  • In ongemengde kruiden, specerijen en aroma’s zit geen koemelk. Voorbeelden hiervan zijn peper, zout, paprikapoeder, knoflookpoeder. Voor gemengde producten zoals viskruiden en kipkruiden kunt u de verpakking en/of een actuele merkartikelenlijst raadplegen voor het maken van de juiste keuze.
  • Allerlei soorten olie zonder toevoegingen kunnen gebruikt worden.
  • In de meeste margarines en bak- en braadproducten zit melk. Raadpleeg de verpakking en/ of een actuele merkartikelenlijst voor het maken van de juiste keuze.
  • Bindmiddelen zonder toevoegingen zijn vrij van koemelk. Zoals bloem, aardappel-zetmeel, quinoa, maïzena, agar-agar. Raadpleeg voor andere soorten bindmiddelen de verpakking en/of een actuele merkartikelenlijst voor het maken van de juiste keuze. Dit geldt ook voor alle kant-en-klaar sauzen.
  • Suggestie: saus op basis van soja, bijvoorbeeld Alpro Soja Cuisine.

die-053 producttabel sauzen, aroma's, jus, kruiden, specerijen, vetten en oliën

Nagerechten (inclusief sojaproducten)

  • Pure yoghurt, kefir, slagroom, zure room, crème fraîche of kwark zijn op basis van koemelk of geitenmelk.
  • Een nagerecht zonder melk kunt u maken van een melkvervanging (bijvoorbeeld soja), bindmiddel en suiker. Wilt u hierbij verpakte producten gebruiken? Raadpleeg dan de verpakking en/of een actuele merkartikelenlijst voor het maken van de juiste keuze.
  • Vers fruit of moes kan ook gebruikt worden als nagerecht.

die-053 producttabel nagerechten

Dranken

  • Fruitzuiveldranken zijn niet melkvrij.
  • Yoghurtdranken zijn niet melkvrij
  • Teveel vruchtensappen kan (peuter)diarree veroorzaken.
  • In weidranken zoals Rivella, Djoez , Yor, Taksi, AA zit melk.

die-053 producttabel dranken

Zoetwaar en hartige tussendoortjes

  • Gebak of taart kunt u het beste zelf maken met koemelkvrije ingrediënten. Wilt u hierbij verpakte ingrediënten gebruiken? Raadpleeg de verpakking en/of een actuele merkartikelenlijst voor het maken van de juist keuze.
  • Zowel in gevulde als ongevulde, melkchocolade en verschillende pure chocolade komen melkbestanddelen voor.

die-053 producttabel zoetwaar en hartige tussendoortjes

Disclaimer merknamen voedingsmiddelen

In deze folder staan sommige voedingsmiddelen met merknaam genoemd. Dit is alleen om de herkenbaarheid te vergroten, u mag natuurlijk ook soortgelijke producten van andere merken gebruiken.

Deze informatie is algemeen. Een diëtist, gespecialiseerd in voedselovergevoeligheid kan voor uw kind een meer persoonlijk advies geven. De diëtist besteedt ook altijd aandacht aan een complete voeding, mogelijkheden om af te wisselen, tips voor vakantie, feestdagen, en uit eten gaan.