Headerafbeelding
Zorgverleners overleggen op de afdeling endoscopie
Onderzoek

Sigmoïdoscopie

Bij een sigmoïdoscopie bekijkt de arts het laatste stuk van uw dikke darm.

Dit gebeurt met behulp van een bestuurbare buigzame slang die via uw anus (poepgaatje) in de dikke darm wordt geschoven. Bij dit onderzoek kan de arts zien of er afwijkingen zijn aan de binnenkant van uw darm. Hieronder leest u meer over dit onderzoek.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Code INT-049
Laatste revisie: 11 december 2019 - 13:37
Hoe verloopt het onderzoek?

Sigmoïdoscopie

Vragenlijstje

Hieronder staan een aantal vragen over uw medische conditie die belangrijk zijn voor het onderzoek. Wilt u deze vragen vast thuis beantwoorden en meenemen naar het onderzoek? Als u een van deze vragen met 'ja' beantwoordt en u heeft dit nog niet besproken, neemt u dan contact op met uw arts.

 • Heeft u een stoornis van de bloedstolling? ja / nee
 • Bent u op dit moment onder behandeling van de Trombosedienst? ja / nee
 • Gebruikt u acenocoumarol of fenprocoumon? ja / nee
 • Heeft u een pacemaker? ja / nee
 • Heeft u een I.C.D. (implanteerbare defibrillator)? ja / nee

Resistente bacterie

Als u drager bent van een resistente bacterie, zoals MRSA of ESBL, kan dit voor u zelf en voor medepatiënten een risico vormen bij het ondergaan van een medische behandeling. Daarom vragen wij u voordat u naar het onderzoek komt om onderstaande vragen te beantwoorden. Breng het ingevulde lijstje mee naar uw afspraak.

Beantwoordt u één of meerdere vragen met 'ja'? Geeft u dit dan door aan het secretariaat van de polikliniek MDL/Endoscopie. Zij zijn te bereiken via telefoonnummer (073) 553 30 51. Wij onderzoeken u dan eventueel op de aanwezigheid van resistente bacteriën. Is er zo’n bacterie aanwezig? Dan nemen we in het ziekenhuis voorzorgsmaatregelen, om de verspreiding van de bacterie te voorkomen.

 • Bent u in de afgelopen twee maanden opgenomen geweest in een buitenlandse zorginstelling? ja / nee
 • Bent u in de afgelopen twee maanden opgenomen geweest in een Nederlands ziekenhuis of verpleeghuis waar een resistente bacterie aanwezig was? ja / nee
 • Komt u beroepsmatig nauw in contact met levende varkens of vleeskalveren (bijvoorbeeld: varkens- en kalverhouders, veeartsen, medewerkers slachthuis)? ja / nee
 • Woont u op een bedrijf met varkens, kalveren of vleeskuikens? ja / nee
 • Bent u ooit besmet geweest met een resistente bacterie of komt u in contact met iemand die drager is hiervan? ja / nee  

Bloedverdunnende middelen

Tijdens de sigmoïdoscopie kan de arts stukjes weefsel wegnemen. Heeft u een stoornis van de bloedstolling? Of gebruikt u medicijnen van de trombosedienst die de bloedstolling beïnvloeden (zoals acenocoumarol of fenprocoumon)? Geeft u dit dan door bij het maken van de afspraak. U krijgt dan een formulier mee om 1 uur vóór het onderzoek bloed te laten controleren.

IJzertabletten

Met ijzertabletten moet u 10 dagen voor het onderzoek stoppen. IJzertabletten kleuren de ontlasting zwart en veroorzaken een moeilijk te verwijderen zwarte aanslag op het slijmvlies. Hierdoor kan de arts het slijmvlies niet goed beoordelen.

Schone darmen

Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, moet het laatste deel van uw dikke darm leeg en schoon zijn. Het is daarom belangrijk dat u de volgende voorbereiding goed uitvoert:

 • Eén dag vóór het onderzoek neemt u om 10.00 uur en om 17.00 uur 15 ml x-preap in (dit is een laxeermiddel dat u onverdund kunt innemen). U krijgt een recept voor de x-preap thuisgestuurd bij de folder. U kunt de x-preap met het recept ophalen bij de apotheek.
 • U mag gewoon blijven eten en drinken omdat u op de dag van het onderzoek nog een klysma krijgt. Via de anus spuiten we het klysma (vloeistof) in om het laatste stukje van de darm schoon te maken. Dit is het stuk darm dat onderzocht wordt. Het is verstandig om een extra onderbroek mee te brengen.

Heeft u een stoma?

Heeft u een darmstoma (colostoma of ileostoma), dan kunt u in verband met laxeren contact opnemen met de stomaverpleegkundige. Mogelijk zijn bij u speciale voorbereidingen nodig. Of misschien kan de stomaverpleegkundige u speciale materialen aanbieden die het makkelijker maken om de ontlasting op te vangen.

Laat het ons weten!

Vertel het de arts en verpleegkundige:

 • als u een ernstige hart- of longaandoening heeft;
 • als u medicijnen gebruikt van de trombosedienst (bloedverdunnende middelen);
 • als u allergisch bent voor bepaalde middelen;
 • als u zwanger bent.

Wel of niet reanimeren

Tijdens een opname, operatie of onderzoek kan het heel af toe gebeuren dat bij een patiënt de ademhaling of bloedsomloop plotseling stopt. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt iedere patiënt bij wie dit gebeurt, gereanimeerd. Als u een niet-reanimeren beleid heeft, zijn we daar graag van op de hoogte. Dat hoeft absoluut niet te betekenen dat u een verhoogd risico loopt op een levensbedreigende situatie.

Als u tijdens een onderzoek niet gereanimeerd wilt worden, laat dit dan voorafgaand aan het onderzoek weten. Belt u naar (073) 553 3051 (keuze 1), dan wordt voor u een afspraak ingepland om dit te bespreken.

U komt op de afgesproken tijd op de afdeling Endoscopie. Een verpleegkundige brengt u naar een kamer. Hier krijgt u de voorbereiding op het darmonderzoek. U doet uw broek of rok en onderbroek uit. Via de anus brengen we een slangetje in waardoor vloeistof in het laatste stuk van de darm wordt gebracht (klysma). Probeer dit ongeveer vijf minuten in te houden, daarna kunt u naar het toilet gaan. Nadat er ontlasting is gekomen, is het laatste stuk van de darm schoon. De arts kan dan de binnenkant bekijken.

U wordt naar de behandelkamer gebracht. Daar gaat u op de onderzoekstafel liggen, met opgetrokken knieën. Een slang wordt via de anus ingebracht en langzaam opgevoerd. Probeer ontspannen te gaan liggen. Om de darm goed te kunnen onderzoeken is het noodzakelijk dat via de slang wat lucht ingeblazen wordt. Dit kan wat krampen geven. Waarschijnlijk krijgt u hierdoor aandrang om winden te laten. Dit is heel normaal. Schaamt u zich niet om de ingeblazen lucht te laten ontsnappen. Het ophouden van de lucht doet de krampen toenemen.

Als de arts het nodig vindt, kan hij tijdens de sigmoïdoscopie een stukje weefsel wegnemen voor verder onderzoek. Dit wordt biopsie genoemd. Het nemen van biopten is niet pijnlijk maar kan wel wat bloedverlies veroorzaken.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De voorbereiding duurt ongeveer 15 minuten. Het onderzoek zelf duurt 5 tot 10 minuten.

Het is verstandig even naar het toilet te gaan om de ingeblazen lucht weer kwijt te raken. De eventuele darmkrampen zullen dan ook afnemen. Wanneer er weefsel voor onderzoek afgenomen is, kan er eventueel die dag nog wat bloed met de ontlasting meekomen.

Wat zijn de risico's?

Een sigmoïdoscopie is over het algemeen een veilig onderzoek. Een enkele keer kunnen er complicaties optreden. Met complicaties bedoelen we bijkomende (onverwachte) problemen.

Soms kan tijdens het onderzoek een scheurtje of een gaatje in de darmwand optreden. Dit heet perforatie. Wanneer de darm tijdens het onderzoek ernstig ontstoken is, of wanneer er veel uitstulpingen in de darm zitten, is de kans op perforatie groter. Ook wanneer er tijdens het onderzoek een behandeling is uitgevoerd, neemt de kans op perforatie toe. Klachten die kunnen optreden zijn buikpijn en, in een later stadium, koorts. Als deze klachten na het onderzoek optreden, neemt u dan meteen contact op met de dienstdoende arts.

Een klein beetje bloedverlies na afloop is normaal, zeker wanneer er stukjes weefsel zijn weggenomen. Wanneer u echter grotere hoeveelheden bloed verliest, moet u contact opnemen met de dienstdoende arts.

Complicaties

Treden er in de dagen na het onderzoek complicaties op, neemt u dan contact op met de dienstdoende arts.

 • Tijdens kantooruren belt u de afdeling Endoscopie, telefoonnummer (073) 553 30 51.
 • Buiten kantooruren belt u de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer    (073) 553 27 00.

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, bespreekt de uitslag met u. Vaak kan de arts die het onderzoek heeft verricht u de bevindingen meedelen. Als er een stukje weefsel is weggenomen, wordt dit verder onderzocht in het laboratorium. Ook daarvan krijgt u de uitslag via uw behandelend arts. Deze bespreekt ook de eventuele behandelingsmogelijkheden met u.

Als u vragen heeft, stelt u die dan gerust voor het onderzoek. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de afdeling Endoscopie.