werken en leren verpleegkundige 2

Oogspieroperatie vanwege scheelzien bij volwassenen

Bij een oogspieroperatie wordt het oog weer ‘rechtgezet’.

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Code OOG-730
Laatste revisie: 2 augustus 2019 - 13:51

Oogspieroperatie vanwege scheelzien bij volwassenen

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie. Daarom brengt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis een bezoek aan het Centraal Apotheek Punt (CAP) en de afdeling PreOperatieve Screening (POS/Intake). Deze afdelingen bevinden zich alleen op onze locatie in ’s-Hertogenbosch. Het bezoek aan het CAP duurt maximaal 20 minuten. De afspraak op de afdeling POS/Intake duurt ongeveer 1 uur. Let op! Het is belangrijk dat u naar de afspraak bij het CAP gaat; ook als u geen medicijnen gebruikt.

Op www.jbz.nl/pos leest u meer over dit bezoek.

Op www.jbz.nl/anesthesiologie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze bespreken tijdens uw bezoek aan de afdeling POS/Intake.

Informatieboekje POS/Intake

Op de afdeling POS/Intake krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw opname. Lees dit boekje goed door!

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover uitleg van het Planbureau.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Voor de behandeling

De verpleegkundige ontvangt u op de afdeling en bereidt u verder voor op de behandeling. Als u aan de beurt bent voor de operatie, brengt de verpleegkundige van de afdeling u naar het Operatiecentrum.

Tijdens de behandeling

De operatie gebeurt onder plaatselijke of algehele anesthesie. Wat voor u van toepassing is, heeft de oogarts u verteld en uitgelegd.

Bij de operatie wordt uw oog weer ‘rechtgezet’. De oogarts doet dit door oogspiertjes te versterken of te verzwakken. De betreffende oogspiertjes zitten onder een vliesje aan de buitenkant van het oog. Dit vliesje wordt opengemaakt en de oogspiertjes worden iets verplaatst of ingekort. Daarna wordt het vliesje weer dichtgemaakt. Het oog wordt er dus nooit uitgehaald. Het is geen zware ingreep. Van tevoren bespreken wij met u welke spieren en aan welk oog u geopereerd wordt.

Uitslaapkamer

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Hier worden uw bloeddruk, hartritme en zuurstofbehoefte gecontroleerd. Als u zich goed voelt, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling.

Na de operatie is uw oog rood. Maakt u zich geen zorgen, dit is normaal en dit verdwijnt na enkele weken. U kunt op het oog wat paarse puntjes zien. Dit zijn de hechtingen en deze lossen vanzelf op. Het geopereerde oog wordt niet afgeplakt. U krijgt een recept voor oogdruppels mee naar huis. Deze druppels zijn om een infectie te voorkomen. U start hier de volgende dag mee.

Risico's

Complicaties komen bij deze ingreep bijna nooit voor. Wel is er, zoals bij elke operatieve ingreep, een kleine kans op nabloeding of infectie. Ook kunt u na de operatie last hebben van hoofdpijn en/of misselijkheid. Deze klachten verdwijnen vrij snel.

Wat is het resultaat?

We kunnen niet voor 100% garanderen dat het resultaat na een operatie naar tevredenheid is. In 80% van de gevallen bereiken we met een operatie een goede oogstand. Soms moeten we meerdere keren opereren.

Adviezen voor thuis

In het oog zit nog een wondje dat moet genezen. Daarom is het belangrijk dat u met het volgende rekening houdt:

• Wrijf niet in de ogen en pas op voor tocht en stof.
  • Bij pijn mag u een paracetamol van 500 mg. innemen.
  • Wanneer het oog dichtgeplakt zit of er komt wat vuil/vocht uit, dan kunt u uw ogen schoonmaken met een gaasje met leidingwater.
  • U mag één week niet sporten.
  • We adviseren u één week vrij te nemen van uw werk.
  • U mag 4 weken niet zwemmen. Douchen mag wel.
  • Na de operatie druppelt u ongeveer 10 dagen het oog.

Na 7 à 10 dagen komt u bij de oogarts op controle. Dan geeft de oogarts aan hoe u verder moet druppelen.

Na een maand heeft u een afspraak bij de orthoptiste.

Bij vragen kunt u bellen naar de polikliniek Oogheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 60.