
Neuropsychologisch onderzoek
Een neuropsychologisch onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk: een intakegesprek, een testonderzoek, een nabespreking en een eventuele behandeling.
Translate instructions
For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Lees meer
Wat is het doel van een neuropsychologisch onderzoek?
Het onderzoek is bedoeld om na te gaan of bepaalde klachten of problemen worden veroorzaakt door stoornissen in de hersenen, of dat andere factoren een rol spelen. Bijvoorbeeld stemming, persoonlijkheid of normale veroudering. Dit onderzoek kan belangrijk zijn voor het stellen van de juiste diagnose. Het helpt ook om te bepalen welke behandeling het beste bij u past.
Wie voert een neuropsychologisch onderzoek uit?
Het intakegesprek en de eventuele nabespreking worden uitgevoerd door een neuropsycholoog. Het neuropsychologisch onderzoek wordt uitgevoerd door een neuropsycholoog of een psychologisch assistent(e).
Wat is een neuropsycholoog?
Een neuropsycholoog is een psycholoog die zich gespecialiseerd heeft in de neuropsychologie. Hij of zij onderzoekt wat de aard en ernst van klachten als vergeetachtigheid of concentratieverlies zijn. Ook inventariseert hij of zij de gevolgen die een bepaalde aandoening kan hebben voor het dagelijks leven en geeft u adviezen hoe hiermee om te gaan.
Wat is neuropsychologie?
De neuropsychologie houdt zich bezig met de relatie tussen de werking van de hersenen en iemands dagelijks functioneren. Dit functioneren kan verstoord worden door een hersenbeschadiging (door een ongeluk, ziekte of aangeboden afwijking), maar kan ook passen bij een normaal verouderingsproces. Ook kan dit een gevolg zijn van een drukke periode in uw leven, voorkomen als u (tijdelijk) minder goed in uw vel zit. Problemen in het denken kunnen onzekerheid teweeg brengen waardoor u er meer op let.
Stoornissen in de werking van de hersenen kunnen zich uiten door vergeetachtigheid, aandachts- en concentratieklachten, taal- en spraakmoeilijkheden en veranderingen in gedrag en persoonlijkheid. Soms wordt dit opgemerkt door mindere school- en werkprestaties, maar u kunt ook bij uw gewone dagelijkse bezigheden hinder ondervinden als dingen niet meer zo vanzelfsprekend gaan als voorheen. Het kost nu meer energie en gaat wat langzamer. U ervaart dat het anders gaat, maar u kunt moeilijk omschrijven wat er nu precies aan de hand is. Door middel van een neuropsychologisch onderzoek kan dit duidelijk worden.
Praktische tips
Wat neemt u mee?
Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:
- een geldig legitimatiebewijs
- uw JBZ-patiëntenpas
- uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).
Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.
MijnJBZ
Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien?
Opleidingsziekenhuis
In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassistenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behandeld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener.