
Neuropsychologisch onderzoek
Met dit onderzoek willen we een indruk krijgen van uw geheugen, concentratievermogen, taalvaardigheden en hoe goed u kunt plannen en organiseren. Het gaat hierbij vooral om eventuele veranderingen van de laatste tijd.
Lees meer
Wat is neuropsychologie?
De neuropsychologie is dat deelgebied van de psychologie dat de relatie bestudeert tussen de werking van de hersenen en iemands dagelijkse functioneren. Dit functioneren kan verstoord worden door een hersenbeschadiging of een stoornis in de werking van de hersenen.
Bij een hersenbeschadiging kan men onder meer denken aan een ongeluk, een ziekte (infectie, dementie, tumor, hersenbloeding, herseninfarct) of een aangeboren afwijking. Bij stoornissen in de werking van de hersenen moeten we onder andere denken aan: vergeetachtigheid, aandachts- en concentratiestoornissen, taal- en spraakmoeilijkheden en veranderingen in gedrag en persoonlijkheid. U kunt merken dat er iets aan de hand is aan bijvoorbeeld een achteruitgang van de intellectuele vermogens of slechte school- en werkprestaties. Maar u kunt ook bij uw gewone dagelijkse bezigheden hinder ondervinden als dingen niet meer zo vanzelfsprekend gaan als voorheen. Het kost nu meer energie en gaat wat langzamer. U ervaart dat het anders gaat, maar u kunt moeilijk omschrijven wat er nu precies aan de hand is. Door middel van een neuropsychologisch onderzoek kan dit duidelijk worden.
Wat is een neuropsycholoog?
Een neuropsycholoog is een psycholoog die zich gespecialiseerd heeft in de neuropsychologie. Hij of zij onderzoekt wat de aard en ernst van klachten als vergeetachtigheid of concentratieverlies zijn. Ook inventariseert hij of zij de gevolgen die een bepaalde aandoening kan hebben voor het dagelijks leven. De neuropsycholoog kan zich laten bijstaan door een psychologisch assistente, die bijvoorbeeld een deel van het onderzoek doet.
Hoe verloopt het onderzoek?
Praktische tips
Wat neemt u mee?
Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.
Bekijk uw zorgverzekering
Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.
MijnJBZ
Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.
Opleidingsziekenhuis
In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassistenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behandeld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener.