Headerafbeelding
Moeder met meisje op de boulevard
Onderzoek

MRI-onderzoek bij kinderen

Bij een MRI-onderzoek brengen we delen van het lichaam in beeld met behulp van een sterk magnetisch veld en radiogolven.

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. Via een computer kunnen we pezen, spieren, hersenweefsel, kraakbeen, organen of bloedvaten zichtbaar maken.

LET OP! U en uw kind moeten zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat deze instructies goed opgevolgd worden. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

 • Het legitimatiebewijs van uw kind (geldig paspoort, identiteitskaart of vreemdelingenkaart).
 • De patiëntenpas van uw kind, van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Heeft uw kind nog geen pas of kloppen de gegevens niet meer? Laat dan een (nieuwe) patiëntenpas maken voordat u naar uw afspraak gaat. Dit kan op alle locaties van het ziekenhuis, behalve in Zaltbommel Gamerschestraat.
 • Een eigen flesje/beker drinken voor uw kind en eventueel een knuffeltje of speeltje.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent assisteert de radioloog bij de uitvoering van de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Controleer de zorgverzekering van uw kind

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of uw kind verzekerd is voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Betrokken afdelingen

Code KIN-059
Laatste revisie: 27 september 2021 - 11:25
Hoe verloopt het onderzoek?

MRI-onderzoek bij kinderen

Vragenlijst MRI

LET OP! Het MRI-apparaat maakt gebruik van een sterke magneet. Metaal wordt hierdoor aangetrokken of afgestoten. Daarom is het belangrijk voor ons om vóór het onderzoek te weten of u metalen voorwerpen in of op uw lichaam heeft.

 • Bij de afspraakbevestiging heeft u een vragenlijst MRI- MRA-onderzoek (code RAD-100) ontvangen. Wij vragen u deze vragenlijst volledig in te vullen en te ondertekenen en mee te nemen naar het onderzoek.
 • Heeft u een of meer vragen in deze vragenlijst met JA beantwoord? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.
 • Heeft u deze vragenlijst niet ontvangen? Dan kunt u deze hier vinden (RAD-100) of neem contact op met de afdeling Radiologie.
 • De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer (073) 553 26 00.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn?

Eén van de ouders/verzorgers mag mee in de onderzoeksruimte. Bent u als moeder/verzorgster (misschien) in verwachting? Omdat er nog te weinig onderzoek naar is gedaan om te bepalen of MRI schadelijk is voor het ongeboren kind, is het beter dat u niet bij het onderzoek aanwezig bent. Regel dan dat iemand anders uw kind begeleidt.

Contrastmiddel

Soms is het bij een MRI-onderzoek nodig om een contrastmiddel te gebruiken. Dit is niet altijd aan te geven op het moment dat de afspraak wordt gemaakt. Soms bepaalt de radioloog dit pas tijdens het onderzoek.

De radioloog of laborant geeft uw kind dan een injectie in de arm met contrastvloeistof. Deze injectie voelt hetzelfde als bij bloedprikken. MRI-contrastmiddel bevat geen jodium en geeft geen warmtegevoel zoals sommige röntgencontrastmiddelen. In
zeldzame gevallen ontstaan door het contrastmiddel onschuldige bijwerkingen zoals waterige ontlasting, darmkrampen, misselijkheid en braken.

Bij sommige onderzoeken van de galwegen en/of alvleesklier bestaat de mogelijkheid dat uw kind een contrastmiddel moet drinken.

Uw kind voorbereiden

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft een eigen kinderwebsite: www.halloziekenhuis.nl. Hier kan uw kind alvast kennismaken met het ziekenhuis. Zo kan uw kind er verschillende filmpjes over het ziekenhuis bekijken. U vindt er ook ouderinformatie. Op deze manier kunt u zich samen voorbereiden op het onderzoek in het ziekenhuis.

Als u het prettig vindt, kunt u van tevoren met uw kind komen kijken bij het MRI-apparaat. U kunt hiervoor langskomen tijdens kantooruren op de hoofdlocatie. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Mogelijk wordt uw kind enkele uren opgenomen op de afdeling Kinderdagbehandeling. U kunt hier meer informatie vinden over deze opname.

Nuchter zijn en medicijngebruik

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Uw kind mag voor het onderzoek gewoon eten, drinken en medicijnen innemen.

Kleding

Uw kind mag de MRI-ruimte binnengaan in ondergoed en eventueel sokken en een T-shirt zonder metalen delen zoals drukknopen of ritsen. De kleding van uw kind mag absoluut geen metaal bevatten. Uw kind mag géén anti-bacteriële (sport)kleding dragen.

Metalen delen en magnetisme

Omdat bij het MRI-onderzoek gebruik wordt gemaakt van een heel sterk magneetveld is het volgende belangrijk voor uw kind en zijn/haar begeleider:

 • Metalen of magnetische voorwerpen moeten buiten de onderzoeksruimte blijven. Deze voorwerpen moet u daarom in het kleedkamertje laten liggen: sleutels, munten, gebitsprothesen, haarspelden, gehoorapparaten, sieraden, horloge, bankpasjes.
 •  Waardevolle bezittingen kunt u beter thuislaten.
 • Een tatoeage of permanente make-up kan tijdens het onderzoek warm gaan aanvoelen.

Stil liggen

Het is belangrijk dat uw kind tijdens het onderzoek goed stil blijft liggen. Anders mislukken de opnamen. Uw kind mag een knuffel (zonder metalen delen) meenemen.

Vertel uw kind dat er tijdens het onderzoek harde kloppende geluiden te horen zijn. Uw kind kan hier van schrikken. Ondanks de koptelefoon/oordoppen hoort uw kind de kloppende geluiden van het MRI-apparaat. Als uw kind dat wil, kan hij/zij via de koptelefoon naar muziek luisteren. De laborant bespreekt dit met uw kind.

Ziekte

Als uw kind ziek is of koorts heeft boven de 38 °C, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie, telefoonnummer (073) 553 26 00.

Waar meldt u zich?

Afdeling Radiologie:

U meldt zich samen met uw kind 10 minuten voor het onderzoek bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging vermeld staat. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Zodra uw kind aan de beurt is, neemt de radiodiagnostisch laborant u beiden mee naar de onderzoeksruimte.

Afdeling Kinderdagbehandeling:

Is uw kind jonger dan 12 jaar én heeft de arts aan u verteld dat u met uw kind voor dit onderzoek op de afdeling Kinderdagbehandeling wordt verwacht? Meldt u dan op de afgesproken tijd met uw kind op de afdeling Kinderdagbehandeling. Meestal is dit twee uur voor aanvang van het onderzoek op de afdeling Radiologie. Op de afdeling Kinderdagbehandeling vinden de voorbereidingen voor het onderzoek plaats.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Er mag één ouder/verzorger bij het onderzoek aanwezig zijn.

Het MRI-apparaat is een grote tunnel, met een opening aan de voor- en achterkant. Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoektafel. De radiodiagnostischlaborant schuift deze tafel in de opening van het MRI-apparaat tot aan de plaats die
moet worden onderzocht. Dat betekent voor kinderen meestal dat ze helemaal in deze lange smalle tunnel liggen.

Het apparaat maakt veel lawaai. U en u kind krijgen oordoppen/koptelefoon om het lawaai van het apparaat te verminderen. Als uw kind dat wil, kan hij/zij via de koptelefoon naar muziek luisteren. De laborant bespreekt dit met uw kind.

MRI-apparaat

Uw kind ligt tijdens het onderzoek meestal met het hele lichaam in de tunnel van het MRI-apparaat.

De tunnel is aan het hoofd- en voeteneinde open. In de opening zit een microfoon en een luidspreker. Uw kind krijgt een balletje in de hand. Als uw kind hierin knijpt krijgt het contact met de laborant.

De bediening van het apparaat gebeurt vanuit een ruimte buiten de onderzoekkamer. Daar bevinden zich de radiodiagnostisch laboranten die de apparatuur bedienen en uw kind daarbij voortdurend in de gaten houden. De laborant maakt een serie opnamen van het onderzoeksgebied.

Elke opname vertoont een dwarsdoorsnede van het onderzoeksgebied met een dikte van enkele millimeters. Zo kan de radioloog precies de vorm, structuur en ligging van alle inwendige organen of weefsels in het onderzochte gebied onderscheiden. Het onderzoek is geheel pijnloos.

Hoe kunt u uw kind helpen tijdens het onderzoek?

 • Probeer zelf zo rustig mogelijk te zijn; dit maakt uw kind rustig.
 • Richt uw aandacht op uw kind. Hij/zij heeft uw steun nodig.
 • Stel gerust vragen wanneer u of uw kind iets niet begrijpt.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Als er een infuus geplaatst is, dan verwijdert de radiodiagnostisch laborant het infuus. Na afloop van het onderzoek mag uw kind naar huis.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

In zeldzame gevallen ontstaan door het gebruik van het contrastmiddel onschuldige bijwerkingen zoals waterige ontlasting, darmkrampen, misselijkheid en braken. Het ingespoten contrastmiddel kan een warm gevoel in hoofd, keel en onderbuik
veroorzaken. Dit trekt na enkele minuten weer weg. In zeldzame gevallen komt het voor dat een kind een allergische reactie krijgt op de contrastvloeistof. Zo nodig wordt dit behandeld met medicatie.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten tot 1 uur.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of uw behandelend arts. De laborant en de radioloog vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

De afdeling Radiologie is bereikbaar op telefoonnummer (073) 553 26 00, op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.

De afdeling Kinderdagbehandeling is bereikbaar op telefoonnummer (073) 553 25 26.