Headerafbeelding
Moeder met meisje op de boulevard
Onderzoek

MRI-enterografie bij kinderen

Een MRI-enterografie is een speciale vorm van MRI-onderzoek, waarbij mogelijke afwijkingen van de dunne darm worden bekeken. 

Bij een MRI-enterografie wordt de dunne darm gevuld met een contrastmiddel. Uw kind krijgt dit contrastmiddel te drinken. Kan uw kind niet zelf drinken dan wordt het middel ingebracht via een slangetje (maagsonde) in de neus of mond. Daarnaast wordt via een infuus nog een ander contrastmiddel in de ader gegeven.

LET OP! U en uw kind moeten zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat deze instructies goed opgevolgd worden. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

 • Het legitimatiebewijs van uw kind (geldig paspoort, identiteitskaart of vreemdelingenkaart).
 • De patiëntenpas van uw kind, van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Heeft uw kind nog geen pas of kloppen de gegevens niet meer? Laat dan een (nieuwe) patiëntenpas maken voordat u naar uw afspraak gaat. Dit kan op alle locaties van het ziekenhuis, behalve in Zaltbommel Gamerschestraat.
 • Een eigen flesje/beker drinken voor uw kind en eventueel een knuffeltje of speeltje.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent assisteert de radioloog bij de uitvoering van de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Controleer de zorgverzekering van uw kind

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of uw kind verzekerd is voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Betrokken afdelingen

Code KIN-077
Laatste revisie: 27 september 2021 - 11:22
Hoe verloopt het onderzoek?

MRI-enterografie bij kinderen

Vragenlijst MRI

LET OP! Het MRI-apparaat maakt gebruik van een sterke magneet. Metaal wordt hierdoor aangetrokken of afgestoten. Daarom is het belangrijk voor ons om vóór het onderzoek te weten of u metalen voorwerpen in of op uw lichaam heeft.

 • Bij de afspraakbevestiging heeft u een vragenlijst MRI- MRA-onderzoek (code RAD-100) ontvangen. Wij vragen u deze vragenlijst volledig in te vullen en te ondertekenen en mee te nemen naar het onderzoek.
 • Heeft u een of meer vragen in deze vragenlijst met JA beantwoord? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.
 • Heeft u deze vragenlijst niet ontvangen? Dan kunt u deze hier vinden (RAD-100) of neem contact op met de afdeling Radiologie.
 • De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer (073) 553 26 00.

Wanneer kan het onderzoek niet doorgaan?

Het onderzoek kan niet doorgaan als uw kind:

 • nog herstellende is van een kinderziekte;
 • in contact is geweest met (een kind met) een kinderziekte;
 • de ochtend van het onderzoek ziek is, of koorts heeft boven de 38°;
 • antibiotica gebruikt.

Als u om een van deze redenen (of een andere reden) niet naar de afspraak kunt komen geeft u dit dan zo snel mogelijk door:

 • als uw kind zou worden opgenomen moet u dit doorgeven aan de afdeling Kinderdagbehandeling, telefoonnummer: (073) 553 25 26.
 • als uw kind niet zou worden opgenomen moet u dit doorgeven aan de afdeling Radiologie, telefoonnummer: (073) 553 26 00.

In overleg met u maken we dan een nieuwe afspraak.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn?

Eén van de ouders/verzorgers mag mee in de onderzoeksruimte. Bent u als moeder/verzorgster (misschien) in verwachting? Omdat er nog te weinig onderzoek naar is gedaan om te bepalen of MRI schadelijk is voor het ongeboren kind, is het beter dat
u niet bij het onderzoek aanwezig bent. Regel dan dat iemand anders uw kind begeleidt.

Uw kind voorbereiden

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft een eigen kinderwebsite: www.halloziekenhuis.nl. Hier kan uw kind alvast kennismaken met het ziekenhuis. Zo kan uw kind er verschillende filmpjes over het ziekenhuis bekijken. U vindt er ook ouderinformatie. Op deze manier kunt u zich samen voorbereiden op het onderzoek in het ziekenhuis.

Als u het prettig vindt, kunt u van tevoren met uw kind komen kijken bij het MRI-apparaat. U kunt hiervoor langskomen tijdens kantooruren op de hoofdlocatie. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Het is belangrijk dat u uw kind van tevoren vertelt over het onderzoek. Het is prettig als uw kind weet:

 • hoe het onderzoek ongeveer verloopt. Bekijk met uw kind het filmpje op de kinderwebsite over het MRI-onderzoek.
 • dat het inbrengen van een infuusnaald een prik is. Bekijk samen met uw kind het filmpje op de kinderwebsite over het inbrengen van een infuusnaald;
 • dat het misschien een slangetje via de neus of mond krijgt ingebracht en dat dit een onprettig gevoel kan zijn;
 • dat het onderzoek niet pijnlijk is;
 • dat het de ochtend voor het onderzoek helemaal niets meer mag eten. 

Neem eventueel wat speelgoed mee voor tijdens het wachten. 

Eten en drinken

Voor het onderzoek moet uw kind nuchter zijn. Dit betekent dat uw kind vanaf een bepaald tijdstip niet meer mag eten, drinken en roken.

Vindt het onderzoek vóór 12.00 uur plaats: dan mag uw kind vanaf 24.00 uur niet meer eten, drinken en roken. Uw kind mag ook geen kauwgom meer kauwen.

Vindt het onderzoek ná 12.00 uur plaats: dan mag uw kind vanaf 24.00 uur niet meer roken. Uw kind mag dan ‘s morgens een
licht ontbijt nemen (beschuit/cracker/thee).

Neemt u daarom eten en drinken mee voor uw kind voor na het onderzoek. Neem eventueel een eigen beker mee waaruit uw kind kan drinken. 

Gebruikt uw kind medicijnen?

Uw kind mag medicijnen innemen tot 2 uur voor het onderzoek, tenzij de kinderarts hierover met u andere afspraken heeft gemaakt.

Metalen delen en magnetisme

Omdat bij het MRI-onderzoek gebruik wordt gemaakt van een heel sterk magneetveld
is het volgende belangrijk voor uw kind en zijn/haar begeleider:

 • Metalen of magnetische voorwerpen moeten buiten de onderzoeksruimte blijven. Deze voorwerpen moet u daarom in het kleedkamertje laten liggen: sleutels, munten, gebitsprothesen, haarspelden, gehoorapparaten, sieraden, horloge, bankpasjes.
 •  Waardevolle bezittingen kunt u beter thuislaten.
 • Een tatoeage of permanente make-up kan tijdens het onderzoek warm gaan aanvoelen.

Stil liggen

Het is belangrijk dat uw kind tijdens het onderzoek goed stil blijft liggen. Anders mislukken de opnamen. Uw kind mag een knuffel (zonder metalen delen) meenemen.

Vertel uw kind dat er tijdens het onderzoek harde kloppende geluiden te horen zijn. Uw kind kan hier van schrikken. Ondanks de koptelefoon/oordoppen hoort uw kind de kloppende geluiden van het MRI-apparaat. Als uw kind dat wil, kan hij/zij via de koptelefoon naar muziek luisteren. De laborant bespreekt dit met uw kind.

Waar meldt u zich?

U meldt u samen met uw kind ruim op tijd bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging vermeld staat. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Zodra uw kind aan de beurt is, neemt de radiodiagnostisch laborant u beiden mee
naar de onderzoeksruimte.

Is uw kind jonger dan 12 jaar én heeft de arts aan u verteld dat u met uw kind voor dit onderzoek op de afdeling Kinderdagbehandeling wordt verwacht? Meldt u dan op de afgesproken tijd met uw kind op de afdeling Kinderdagbehandeling. Meestal is dit 2 uur voor aanvang van het onderzoek op de afdeling Radiologie. Op de afdeling Kinderdagbehandeling vinden de voorbereidingen voor het onderzoek plaats.

 

Wat gebeurt er voor het onderzoek?

Op de afdeling Radiologie.

 • Heeft uw kind nog geen infuus? Dan wordt deze hier ingebracht.
 • Krijgt uw kind contrastvloeistof te drinken. De contrastvloeistof is een oplossing van Mannitol (een suikervervanger) in water. Mannitol heeft een laxerende werking. Het kan zijn dat uw kind na het onderzoek last krijgt van diarree. Dit gaat vanzelf weer over.
 • Heeft uw kind een maagsonde omdat het niet zelf kan drinken? Dan wordt eerst gecontroleerd of de maagsonde goed zit. Daarna wordt de contrastvloeistof gegeven via de sonde.
 • Tijdens het MRI-onderzoek wordt via het infuus nog een medicijn gegeven om de darmen te ontspannen en er wordt een contrastmiddel gegeven.

Op de afdeling Kinderdagbehandeling:

 • Krijgt uw kind een maagsonde ingebracht als het niet zelf kan drinken. Dit is een slangetje dat via de neus of mond naar de maag gaat (maagsonde).
 • Wordt een infuus ingebracht.

Tijdens het onderzoek worden zogenaamde ‘spoelen’ op de buik gelegd. Dit zijn lichtgewicht plankjes die het signaal verwerken dat het MRI-apparaat produceert.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het MRI-apparaat is een grote tunnel, met een opening aan de voor- en achterkant. Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoektafel. De radiodiagnostisch laborant schuift deze tafel in de opening van het MRI-apparaat tot aan de plaats die moet worden onderzocht. Dat betekent voor kinderen meestal dat ze helemaal in deze lange smalle tunnel liggen.

Het apparaat maakt veel lawaai. U en uw kind krijgen oordoppen/koptelefoon om het lawaai van het apparaat te verminderen. Als uw kind dat wil, kan hij/zij via de koptelefoon naar muziek luisteren. De laborant bespreekt dit met uw kind.

MRI-apparaat

Uw kind ligt tijdens het onderzoek meestal met het hele lichaam in de tunnel van het MRI-apparaat.

De tunnel is aan het hoofd- en voeteneinde open. In de opening zit een microfoon en een luidspreker. Uw kind krijgt een balletje in de hand. Als uw kind hierin knijpt krijgt het contact met de laborant. De bediening van het apparaat gebeurt vanuit een
ruimte buiten de onderzoekkamer. Daar bevinden zich de radiodiagnostisch laboranten die de apparatuur bedienen en uw kind daarbij voortdurend in de gaten houden. De laborant maakt een serie opnamen van het onderzoeksgebied. Elke opname vertoont een dwarsdoorsnede van het onderzoeksgebied met een dikte van enkele millimeters. Zo kan de radioloog precies de vorm, structuur en ligging van alle inwendige organen of weefsels in het onderzochte gebied onderscheiden. Het
onderzoek is geheel pijnloos.

Hoe kunt u uw kind helpen tijdens het onderzoek?

 • Probeer zelf zo rustig mogelijk te zijn; dit maakt uw kind rustig.
 • Richt uw aandacht op uw kind. Hij/zij heeft uw steun nodig.
 • Stel gerust vragen wanneer u of uw kind iets niet begrijpt.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het onderzoek wordt op de afdeling Radiologie het infuus verwijderd en mag uw kind naar huis.

Na het onderzoek zit er nog vocht in de darmen (de Mannitol-oplossing die uw kind gedronken heeft). Daarom is het aan te raden, vóórdat u naar huis gaat, uw kind naar het toilet te laten gaan. Uw kind kan dan via de ontlasting wat vocht kwijtraken.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

In zeldzame gevallen ontstaan door het gebruik van het contrastmiddel onschuldige bijwerkingen zoals waterige ontlasting, darmkrampen, misselijkheid en braken. Het ingespoten contrastmiddel kan een warm gevoel in hoofd, keel en onderbuik veroorzaken. Dit trekt na enkele minuten weer weg. In zeldzame gevallen komt het voor dat een kind een allergische reactie krijgt op de contrastvloeistof. Zo nodig wordt dit behandeld met medicatie.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het MRI-enterografie onderzoek duurt 35 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.