Headerafbeelding
Afdeling KNO
Onderzoek

Laryngoscopie met biopt

Met een flexibele scopie haalt de KNO-arts weefsel van de stemband weg voor onderzoek.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Betrokken afdelingen

Code KNO-740
Laatste revisie: 16 augustus 2023 - 15:34
Hoe verloopt het onderzoek?

Laryngoscopie met biopt

Medicijnen

  • Gebruikt u medicijnen? Bent u overgevoelig voor verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen, meld dit dan aan de arts of assistente.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan kan het zijn dat u deze tijdelijk moet stoppen. De arts heeft dit met u besproken.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Tijdens het onderzoek

Het onderzoek gebeurt onder plaatselijke verdoving. U bent volledig bij kennis.

U neemt plaats in een stoel in de behandelkamer. Eerst verdooft de arts de keel. Dat gebeurt als volgt:

De KNO-arts stopt gaasjes met verdovende vloeistof in de neus. Deze blijven 5 tot 10 minuten zitten. Daarna haalt de arts ze uit de neus. Daarna sprayt de arts verdovende vloeistof in de keel. Deze smaakt een beetje naar banaan.

Vervolgens brengt de arts een een dun slangetje (flexibele scoop) in de neus in. De neus is verdoofd, u voelt hier weinig van. Soms ervaart u een traanoog  of lichte irritatie in de neus. Door de flexibele scoop kan de KNO-arts uw keel en stembanden goed zien. Via een dun kanaaltje in de scoop druppelt er verdovende vloeistof op de stembanden. De arts vraagt u vervolgens om geluid te maken. Het is normaal als u hier even door moet hoesten. Wanneer de keel goed verdoofd is, geeft dat een benauwd gevoel, alsof de keel wordt dichtgeknepen. In werkelijkheid is er voldoende ruimte om te ademen. Via het slangetje neemt de KNO-arts enkele stukjes weefsel uit de keel.

Hierna is het onderzoek klaar.

De keel kan nog een tijdje verdoofd zijn. Waardoor het slikken wat lastiger gaat. U kunt zich in het begin ook gemakkelijk verslikken. De verdoving is binnen 1 tot 2 uur uitgewerkt. Hierna kan de keel nog een half uur tot een uur gevoelig zijn en kunt u enkele dagen last hebben van een ruwe keel en heesheid. U mag 4 maal daags 2 tabletten van 500 mg paracetamol innemen tegen de pijn.

Wat zijn de risico's?

Bij iedere ingreep is er kans op complicaties. Bij een laryngoscopie met biopt is de kans hierop erg klein. Zeer weinig voorkomende complicaties zijn bloedingen op de plaats van de biopsie of een infectie van het gebied waar het weefsel is afgenomen.

Waar let u op als u weer thuis bent?

  • Niet hoesten en schrapen
    Voor een goede genezing moet de keel voldoende rust krijgen. U mag  voor 2 a 3 dagen niet hoesten en schrapen. Dit is schadelijk voor de stembanden en belemmert de genezing. Met hoesten en schrapen probeert u slijm of kriebel in de keel weg te werken. Dit gevoel komt echter snel weer terug. Het is beter om een slokje water te nemen of te neuriën (zoemen). Hierdoor verdwijnt het slijm.
  • Minder praten
    Probeer de eerste twee weken na de ingreep de stem niet teveel te belasten. Vermijd plekken waar u uw stem moet verheffen (recepties, feestjes). Ook is het verstandig om niet te schreeuwen.
  • Eten
    Let het eerste uur na de ingreep op met eten en drinken. U kunt zich gemakkelijk verslikken. Neem voor het eten en drinken eerst enkele slokjes water. Als u zich dan nog gemakkelijk verslikt, wacht dan nog even met eten en drinken. U kunt weer eten en drinken als het slikken gemakkelijk gaat en u zich niet meer verslikt met water.
  • Ademhaling
    Veel mensen ademen door hun mond. Het is beter om door uw neus te ademen. Hierdoor voorkomt u een uitgedroogde keel, waardoor er minder kans is op ontstekingen en kriebel in de keel.

De assistente maakt op de dag van de laryngoscopie een controle afspraak met u voor over 1 week. Tijdens deze controle afspraak krijgt u de uitslag van het weefselonderzoek.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70.