Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Onderzoek

Biopsie van de prostaat met echo

Bij een biopsie van de prostaat wordt met een dunne naald een stukje weefsel uit de prostaat gehaald. Dit weefsel wordt daarna in het laboratorium onderzocht.

De prostaat is een klier die normaal de grootte heeft van een kastanje. Deze klier produceert het zaadvloeistof en bevindt zich aan de onderzijde van de blaas, op de plaats waar de blaas overgaat in de plasbuis. Bekend is dat prostaatvergroting kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking. Maar het komt ook vaak voor dat binnen de prostaat kwaadaardige weefsels ontstaan. Met echografie en eventueel andere onderzoeken kan de uroloog tot de juiste diagnose komen.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code URO-058
Laatste revisie: 21 februari 2024 - 12:32
Hoe verloopt het onderzoek?

Biopsie van de prostaat met echo

Hoe bereidt u zich voor?

Om infectiegevaar te verminderen, schrijft de arts u 1 tablet antibioticum voor. U moet deze op de ochtend van het onderzoek innemen, minimaal 1 uur vóór de prostaatbiopsie.

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit van te voren vertellen aan de uroloog. In overleg met de arts die de medicijnen voorschrijft, zult u het gebruik van deze medicijnen een aantal dagen voor het onderzoek moeten stoppen. Deze medicijnen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • acenocoumarol (Sintrommitis®);
  • fenprocoumon (Marcoumar®);
  • Ascal, Acetosal;
  • NOAC (Dabigatran®, Rivaroxaban® of Apixaban®).

Let op! Als u acenocoumarol (Sintrommitis®) of fenprocoumon (Marcoumar®) gebruikt, heeft u contact met de Trombosedienst over het innameschema van deze medicijnen. En u moet 1 uur voor de prostaatbiopsie bloed laten prikken (CITO INR). U ontvangt van de polikliniek Urologie het bloedprikformulier dat u hiervoor nodig heeft. Maak een afspraak voor het bloedprikken en neem dit formulier mee naar de polikliniek Bloedafname.

Als u acetylsalicylzuur (Ascal, Acetosal) in combinatie met Clopidogrel (Plavix) gebruikt, is het noodzakelijk dat u 7 dagen vóór het onderzoek het gebruik van Clopidogrel (Plavix) stop zet.

 

Kunt u op de datum van het onderzoek niet komen?

Bel dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk 1 werkdag voor de onderzoeksdatum, naar de polikliniek.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de afdeling Poliklinische Operatiekamer. Gebouw B, verdieping 1, ontvangst 4. 

Tijdens het onderzoek

De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u uw broek en onderbroek kunt uittrekken. Hierna neemt u plaats op de onderzoekstafel. De ingreep wordt verricht door een arts-assistent in opleiding tot uroloog of door de physician assistant of verpleegkundig specialist.  

Echografie

De prostaat wordt onderzocht met behulp van een echografie. Dit is een inwendig onderzoek via de anus. Echografie maakt gebruik van ultrageluidsgolven. De frequentie van deze geluidsgolven is zo hoog dat het voor mensen niet te horen is. Er wordt een kunststof buisje, een sonde, enkele centimeters in uw anus gebracht. Op het buisje wordt een ruime hoeveelheid glijmiddel aangebracht. Het is belangrijk de sluitspier goed te ontspannen. Dan kan het onderzoek zelfs bij kloofjes of aambeien pijnloos verlopen. Via de sonde worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op een televisiescherm. Op deze manier is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm te bekijken. Bovendien kunnen eventuele afwijkingen binnen de prostaat zichtbaar gemaakt worden. Een echografie is pijnloos en het onderzoek is absoluut veilig.

Biopsie

Een biopsie wordt gedaan als er verdenking op een kwaadaardig gezwel bestaat. Bij een biopsie wordt er een aantal stukjes weefsel, meestal 12 stuks, weggenomen met een naald. De prostaat heeft 2 helften, een linkerhelft en een rechterhelft. Voor de biopsie wordt de prostaat verdoofd. Via het kunststofbuisje in de anus wordt met een naald 1 prik links en 1 prik rechts van de prostaat gegeven. Dit is over het algemeen niet erg pijnlijk. Wel kan dit met name plasdrang geven. Vervolgens wordt via hetzelfde kunststof buisje een biopsienaald in de prostaat gebracht. Er worden als het ware pijpjes weefsel uit de prostaat ‘geschoten’. Door de verdoving die u vooraf heeft gekregen, zult u hier weinig pijn van ervaren. Het weefsel wordt daarna in het laboratorium onderzocht.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 25 minuten.

Na de biopsie mag u direct naar huis. Het is verstandig dat u na het onderzoek niet zelf auto rijdt en de eerste week niet fietst.

De eerste dagen kan er wat bloed bij uw urine en ontlasting zitten. Wij adviseren u daarom om extra te drinken. Als uw urine weer helder is, mag u uw bloedverdunnende medicijnen weer in gaan nemen. Tenzij uw arts anders beslist.

In het sperma kan nog enkele weken wat bloed zitten.

Uitslag van het onderzoek

Het duurt meerdere dagen voor het laboratoriumonderzoek van het weefsel klaar is. U krijgt voor de uitslag van dit onderzoek een nieuwe afspraak op de polikliniek Urologie. Deze afspraak is meestal tegelijkertijd met uw afspraak voor de biopsie gemaakt.

Kunt u niet naar uw afspraak op de polikliniek komen?

Neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie.

Heeft u vragen of problemen na het onderzoek?

Neem dan contact op met het ziekenhuis.

  • Tijdens kantooruren belt u met de polikliniek Urologie, telefoonnummer: (073) 553 60 10.
  • Voor dringende zaken ‘s avonds na 17.00 uur, ‘s nachts en in het weekend kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.

Neem contact op met het ziekenhuis als u:

  • koorts krijgt boven de 38.5°C.
  • pijn krijgt die niet verdwijnt na het innemen van pijnstillers.
  • langer dan 10 dagen bloed in de urine blijft houden, wat niet minder wordt en waarbij de urine donkerrood van kleur is.
  • behalve bloed ook flinke bloedstolsels met de urine uitplast.
  • zoveel moeite heeft met plassen, dat u het gevoel heeft de blaas niet helemaal leeg te kunnen plassen.