Bloedprikken bij volwassenen bij de Bloedafname

NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test)

NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test.

De NIPT is een relatief nieuwe vorm van onderzoek van het ongeboren kind (prenataal onderzoek). Bij de NIPT neemt de laborante bloed bij u af. Dat wordt in het laboratorium onderzocht op drie mogelijke afwijkingen bij uw kindje: het Downsyndroom (trisomie 21), het Edwardsyndroom (trisomie 18) en het Patausyndroom (trisomie 13). U moet minstens elf weken zwanger zijn om NIPT te kunnen afnemen. Er is geen extra risico op een miskraam na afname van NIPT.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code GYN-752
Laatste revisie: 8 oktober 2019 - 11:04
Hoe verloopt het onderzoek?

NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test)

Het onderzoek bestaat uit een bloedonderzoek. Let op! Voor de NIPT kunt u alléén bloed laten prikken op de hoofdlocatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch, de prikpost aan de Teunislaan in 's-Hertogenbosch of één van de buitenlocaties (in Boxtel, Drunen, Rosmalen en Zaltbommel Gamerschestraat). U kunt voor de NIPT niet terecht bij onze andere prikposten.

Wordt er geen afwijkende uitslag gevonden met de NIPT? Dan krijgt u de uitslag opgestuurd. Is de test niet gelukt, of is er wel een afwijkende uitslag? Dan bellen we u.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM of op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.