Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Afdeling

Bekkenbodemcentrum

We weten als geen ander dat bekkenbodemklachten zeer persoonlijk zijn. Ze frustreren en maken vaak onzeker. Maar erover praten én weten dat er iets aan te doen is, maakt al een wereld van verschil.

In het Bekkenbodemcentrum werkt een team van specialisten nauw samen om u zo goed mogelijk te helpen. Met een luisterend oor, in een vertrouwde omgeving, zoeken we samen met u naar een passende oplossing. Bekkenbodemklachten hangen vaak met elkaar samen. Daarom werken we samen met  urologen, maag-, darm- en leverartsen, chirurgen, geriater, bekkenfysiotherapeuten, psycholoog en seksuoloog.  Zo zorgen we ervoor dat de zorg goed op elkaar is afgestemd.

Uro-gynaecoloog Pieternel Steures: “De helft van de vrouwen die ik hier zie zegt na het gesprek of de behandeling dat ze spijt heeft dat ze niet eerder zijn gekomen. Ik vind dat zo zonde. Ik zou tegen alle vrouwen willen zeggen: Je bent niet alleen met deze klachten, doe jezelf niet te kort: praat erover en ga op zoek naar informatie!”

Lees meer

Wist u dat……

 • Ongeveer één op de vier vrouwen boven de dertig jaar ongewenst urineverlies heeft? Hoeveel last iemand daarvan heeft is zeer wisselend. Klachten wisselen van alleen urineverlies tijdens hoesten tot zeer beperkend in het dagelijkse leven.
 • Ongeveer één op de drie volwassen vrouwen te maken krijgt met een verzakking? De ernst van een verzakking kan wisselen. Klachten kunnen hinderlijk zijn tot zo erg dat ze uw sociale leven beïnvloeden.
 • Ongeveer één op de tien vrouwen last heeft van ongewenst verlies van ontlasting.
 • Er nog steeds zeer veel taboe heerst rondom deze klachten. Er wordt niet over gepraat en vrouwen zoeken laat of geen hulp. Dit is jammer. 
 • Er gemakkelijk, snel, veilig en goed iets aan deze klachten gedaan kan worden.
 • Er veel verschillende behandelingen mogelijk zijn; bijvoorbeeld uitleg, bekkenfysiotherapie, pessarium (ring) therapie en operatie.
 • Er veel alternatieven zijn voor een operatie en een matje bij een eerste operatie niet gebruikt wordt.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

2
aandoeningen
Bekijk aandoeningen
2
onderzoeken
Bekijk onderzoeken
7
behandelingen
Bekijk behandelingen

Over dit spreekuur

Alle belangrijke informatie op een rij

Praktische tips

Uw afspraak in het ziekenhuis

Hoe bereidt u zich voor op uw afspraak in het ziekenhuis? Lees voor uw eerste afspraak op onze website alles over het voorbereiden van een afspraak in het ziekenhuis.

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Uw rechten en plichten als patiënt

Als patiënt heeft u een aantal wettelijke rechten en ook een aantal wettelijke plichten. Hier vindt u een overzicht.

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
profielfoto zorgverlener Pieternel Steures
Dr. P. Steures
Uro-gynaecoloog
Profielfoto zorgverlener Jan-Peter de Bruin
Dr. J.P. de Bruin
Gynaecoloog
Bekijk ons team
Code URO-027
Laatste revisie: 7 juni 2019 - 13:32
Over dit spreekuur

Bekkenbodemcentrum

Voorbereiding

Voordat u naar uw afspraak bij het Bekkenbodemcentrum komt, is het belangrijk dat u een vragenlijst en een mictielijst invult.

Als bij de polikliniek de verwijzing van de huisarts via Zorgdomein is ontvangen, krijgt u deze vragenlijst en mictielijst toegestuurd. U ontvangt een envelop met deze vragenlijsten. Wij vragen u de vragenlijsten in te vullen en in de bijgevoegde antwoordenvelop terug te sturen naar de polikliniek Urologie.

Nadat u de vragenlijst en mictielijst heeft ingevuld en verstuurd, krijgt u automatisch een oproep voor een afspraak bij het Bekkenbodemcentrum.

Hoe verloopt een bezoek aan het bekkenbodemcentrum?

Uw bezoek aan het Bekkenbodemcentrum bestaat uit drie onderdelen. Wij proberen deze zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten.

Het kan echter voorkomen dat u even moet wachten voor het volgende onderdeel.

 1. Eerst heeft u een gesprek met een verpleegkundige. Zij neemt samen met u de vragenlijsten door en maakt een kort verslag. Ook worden er meestal twee urologische onderzoeken gedaan: de ‘flowmetrie’ en de ‘echografie van de blaas’. Voor het slagen van het onderzoek is het van belang dat u met een volle blaas naar het spreekuur komt.
 2. Daarna heeft u een gesprek met de gynaecoloog én uroloog gezamenlijk. De uroloog en gynaecoloog gaan dieper in op uw klachten.
 3. Na het gesprek met de specialisten mag u terug naar de wachtkamer. Een verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer en neemt u mee naar de ruimte waar vervolgens de onderzoeken worden gedaan die nodig zijn. Dit kan zijn een gynaecologisch onderzoek en/of een cystoscopie (blaaskijkonderzoek).

De uitslag

Na de onderzoeken kunt u naar huis. U krijgt in de middag telefonisch bericht van de verpleegkundige:

 • bij welke specialist u onder behandeling komt.
 • wanneer u terugkomt op het spreekuur van uw specialist.
 • welke eventuele aanvullende onderzoeken er voor u afgesproken zijn.

 

Wanneer belt u de polikliniek Urologie?

Wanneer u de onderzoeken heeft gehad, belt u bij de onderstaande klachten naar de polikliniek Urologie :

 • veel pijn of koorts boven 38,5° C krijgt;
 • aanmerkelijk moeilijker kunt plassen;
 • na het onderzoek langdurige klachten houdt.