Headerafbeelding
Ontvangst bij de poliklinische operatiekamer POK
Behandeling

Trigger finger release

Bij een trigger finger kan een operatie nodig zijn, als andere behandelingen niet voldoende helpen.

Bij een operatie van de trigger finger maken we een opening in de peeskoker. We noemen dit een trigger finger release (TVR) of partiële peesschede resectie (PPR). 

Lees meer

De operatie vindt meestal plaats op de poliklinische operatiekamer (POK) (Gebouw B, verdieping 1, ontvangst 4).

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Code PCH-037a
Laatste revisie: 23 augustus 2023 - 16:21
Hoe verloopt de behandeling?

Trigger finger release

De operatie is onder een plaatselijke verdoving en gebeurt dan op de poliklinische operatiekamer (POK).  U hoeft dan niet nuchter te zijn.

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de POK.

Op de pagina ‘Operatie met plaatselijke verdoving door de plastisch chirurg’ leest u meer praktische informatie die u kan helpen bij de voorbereiding op de operatie.

Het kan zijn dat u op afdeling Dagbehandeling wordt opgenomen. De arts vertelt u tijdens het eerste polikliniekbezoek waar u wordt verwacht.

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Vitamine C

Na een operatie aan een arm bestaat een kans dat er dystrofie ontstaat. Om dit te voorkomen adviseren we u om vitamine C 1000 mg te slikken. U begint hiermee 5 dagen voor de operatie en u slikt de vitamine C minimaal 50 dagen na de operatie. U kunt dit kopen bij de drogist.

Tijdens de operatie geven we u een injectie op de plek waar we in de huid een sneetje gaan maken. We openen de bovenzijde van peesschede. Zo kan de pees direct weer soepel glijden. De operatie duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Risico's

Door deze operatie kunnen de buigpezen en/of gevoelszenuwen van de betreffende vinger beschadigen. Door een injectie met corticosteroïden kan de pees knappen. Gelukkig komen deze complicaties zelden voor.

U krijgt voor 2 dagen een drukverband. Het is belangrijk dat u de vinger regelmatig buigt en strekt. Daarom adviseren we u om dit ieder uur te oefenen. Hiermee voorkomt u dat u een litteken rondom de pezen krijgt.

Na 2 weken is de wond genezen. Hierna kunt u langzaam uw hand weer volledig gebruiken. Het litteken kan nog een tijd gevoelig blijven. De geopereerde vinger of duim kan stijf zijn.

Adviezen voor thuis

  • Direct na de operatie begint u met oefenen van de vingers. U moet ieder uur 5 minuten oefenen. U probeert uw vinger te buigen en te strekken. Ook uw pols probeert u goed door te bewegen.
  • U houdt uw hand hoog tegen de borst, boven het hart.
  • Na 2 dagen haalt u het verband eraf.
  • Na 2 dagen mag u de wond kort afspoelen en droog deppen. Daarna plakt u een nieuwe pleister op de wond.
  • Na 2 dagen gebruikt u, naast uw oefeningen, uw vingers weer zoals gewoon.
  • Als u rust, houdt u uw hand hoog of legt u uw hand neer. Hiermee voorkomt u een zwelling.
  • U mag 2 weken geen zwaar, vies of nat werk uitvoeren.
  • U mag 2 weken ook niet sporten.

Wat doet u bij problemen thuis na een operatie?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie, dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantooruren belt u naar de polikliniek Plastische Chirurgie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 15. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts. Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Autorijden na een behandeling

Autorijden, maar ook het besturen van andere vervoersmiddelen mag alleen als u weer goed bent hersteld. Dit zegt de wet. Uw arts kan en mag niet beoordelen of u in staat bent om een auto te besturen. U moet dus zelf een inschatting maken of het veilig en verantwoord is om te rijden na een behandeling. Autorijden doet u altijd op eigen risico. Wij adviseren u om uw autoverzekeringspolis te bekijken omdat ook uw verzekeraar bepaalde eisen kan stellen aan het rijden na een behandeling.

Na 10 tot 14 dagen moeten de hechtingen worden verwijderd. Dit gebeurt op de polikliniek Plastische Chirurgie. Als u wilt, kunt u dit ook bij uw huisarts laten doen. 

Plastisch Chirurgen

Alle plastisch chirurgen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn geregistreerd in Nederland. Ook zijn ze lid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Dit betekent dat ze volgens de regels van deze vereniging werken. Voor u als patiënt betekent dit dat u de best mogelijke zorg krijgt. Wij staan voor kwaliteit, deskundigheid en betrouwbaarheid.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de Plastisch chirurg. Het kan handig zijn uw vragen voor het gesprek op te schrijven. Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15.