Headerafbeelding
kunstwerk zonder titel Leandra du Pau
Behandeling

Plaatsen van een ring ter ondersteuning van een verzakking (pessarium)

Bij klachten van een verzakking kan het plaatsen van een pessarium de klachten verbeteren.

We spreken dan over een verzakking van de voorwand van de vagina (waar de blaas achter ligt), achterwand vagina (waar de darm achter ligt) en/of de baarmoeder. Door het plaatsen van een pessarium wordt de verzakking ondersteund en zullen de klachten verdwijnen. De verzakking zelf zal niet verdwijnen. Wanneer het pessarium bevalt, kan dit een levenslange oplossing zijn.

Lees meer

Een pessarium kan ook een oplossing zijn voor vrouwen die niet geopereerd willen of mogen worden. Wanneer u op de wachtlijst staat voor een operatie, kan een pessarium in de tussentijd vermindering van de klachten geven.

Het pessarium wordt in de vagina gebracht en zorgt ervoor dat blaas en baarmoeder weer op hun normale plaats komen te liggen. Er bestaan vele soorten ringen. Het pessarium is van siliconen gemaakt. Welke ring voor u geschikt is hangt af van de verzakking die u heeft en hoeveel ruimte er is in de vagina.

Hoe verloopt het plaatsen van het pessarium?

Alle belangrijke informatie op een rij

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig legitimatiebewijs
  • uw JBZ-patiëntenpas
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code GYN-769
Laatste revisie: 12 april 2023 - 14:49
Hoe verloopt het plaatsen van het pessarium?

Plaatsen van een ring ter ondersteuning van een verzakking (pessarium)

Om het pessarium te plaatsen, moet uw blaas leeg zijn. Zorg dat u voor de behandeling nog even naar het toilet gaat.

Waar meldt u zich?

De behandeling gebeurt op de polikliniek Gynaecologie. U meldt zich daar op het afgesproken tijdstip.

Tijdens het plaatsen

Tijdens het plaatsen ligt u in de gynaecologische stoel. Het plaatsen van een pessarium gebeurt met een inwendig onderzoek. De arts meet op die manier hoe groot het pessarium moet zijn. Daarna knijpt de arts het pessarium samen, doet er glijmiddel op en brengt deze voorzichtig in de vagina. Aan de voorzijde steunt de ring op het schaambeen, aan de achterzijde steunt deze op de spieren van de bekkenbodem.

Om te controleren of het pessarium goed zit, moet u even persen en soms een stukje lopen. Een te klein pessarium kan naar beneden zakken, een te groot pessarium kan pijnklachten geven. Het kan zijn dat de arts dan een andere maat probeert.

Risico's

Het pessarium kan irritatie geven aan de vaginawand. Dit komt omdat de ring op de vaginawand drukt. U kunt dan afscheiding, bloedverlies en/of pijn krijgen. Mogelijk kan een ander soort of maat van het pessarium deze klachten verminderen.

Wanneer u al langer in de overgang bent wordt de vagina droger en schraler. Dit kan meer klachten van irritatie geven. De arts kan u adviseren om vrouwelijke hormonen in de vagina te brengen. Dit kan in de vorm van zalf of en soort zetpil. De hormonen zorgen voor een stevigere en soepele vaginawand. Hiermee kunt u irritatie en drukwondjes voorkomen.

Sommige vrouwen ervaren na het plaatsen van het pessarium meer klachten van urineverlies. Geef dit door aan uw arts tijdens de controleafspraak.

Naar huis

Na het plaatsen van het pessarium kunt u meteen naar huis.

Wat voelt u van het pessarium?

Als het pessarium goed past, voelt u er niets van. Als het pessarium pijn doet, is het te groot of zit het niet goed. Een te klein pessarium kan uit de vagina naar buiten komen tijdens het persen.

Het is mogelijk dat het ingebrachte pessarium naar beneden zakt. Dan kunt u proberen om het met uw vingers terug te duwen in de vagina. Blijft de ring zakken of irriteren, dan kunt u hem zelf met een vinger naar buiten trekken. Neem dan de ring bij het volgend bezoek mee naar de arts.

Veel vrouwen zijn bang dat zij last zullen hebben van het pessarium bij het vrijen, of dat hun partner het pessarium zal voelen. Over het algemeen merkt u er beiden niets van. U kunt hem gewoon laten zitten. Als u nog menstrueert, kunt u gewoon tampons gebruiken.

Controle van pessarium

Wij adviseren u om iedere 3 tot 6 maanden het pessarium schoon te maken. Als u wilt, kunt u zelf het pessarium eruit halen en inbrengen. Dan kunt u hem zelf schoonmaken. U hoeft het pessarium alleen maar af  te spoelen onder de kraan. Om het verwijderen en inbrengen te leren is het goed om een keer te oefenen bij uw arts. Deze kan het u dan stap voor stap uitleggen. Vindt u het vervelend om zelf de ring eruit te halen en in te brengen, dan kan het pessarium door uw huisarts of in het ziekenhuis schoongemaakt worden.

Bij pijnklachten kunt u eerst proberen met een vinger de ring van plaats te veranderen. De vagina is aan de bovenkant afgesloten. De ring kan dus nooit verdwijnen of op een verkeerde plaats terechtkomen.

De ring beschadigt niet en gaat heel erg lang mee. Het pessarium verkleurt door de een reactie van uw lichaam en het materiaal. Soms moet het pessarium na langere tijd in maat aangepast worden.

Hoe lang kan het pessarium blijven zitten?

Helpt het pessarium goed tegen uw klachten? Dan kan dit voor u de oplossing voor de rest van uw leven zijn. Als u het pessarium zelf schoonmaakt, hoeft u niet meer voor controle naar de arts. Krijgt u klachten van overmatige afscheiding of bloedverlies, dan is het wel goed om contact op te nemen met de arts.

Het pessarium kan op langere termijn toch onvoldoende helpen of irritatie van de vaginawand geven. Een operatie is dan nog mogelijk.

Het pessarium schoonmaken

Het advies is om het pessarium tenminste elke 3 tot 6 maanden schoon te maken met water of een milde zeep. Bij aanslag kan het pessarium worden schoongemaakt met een zachte borstel. Verkleuring van het pessarium is normaal. Het pessarium slijt niet en hoeft ook niet vervangen te worden.

Zelf weghalen en terugzetten

Het is een groot voordeel als u het pessarium zelf kunt schoonmaken. Zolang u daarbij geen klachten heeft van overmatige of bloederige afscheiding, is controle van het pessarium door een arts niet noodzakelijk. Er zijn vrouwen die dat eng vinden, maar in de praktijk gaat dat heel goed.

Tijdens een afspraak op de polikliniek gynaecologie wordt u geleerd hoe u het pessarium zelf kunt verwijderen en terugplaatsen. Probeer zelf in welke houding u dit het gemakkelijkst doet: liggend in bed, staand met bijvoorbeeld een been op een stoel of zittend op het toilet. Eventueel kan uw partner het pessarium in en uit de vagina halen.

Lukt het u niet om uw pessarium zelf te verwijderen? Bespreek dit dan met uw gynaecoloog. Het is belangrijk dat de controles dan bij een arts plaatsvinden. Dit kan meestal ook bij uw huisarts.

Op de website Bekkenbodemwijzer vindt u meer informatie over het pessarium en een instructiefilm over zelfmanagement.

Wat doet u bij problemen thuis?

Het is belangrijk dat u belt als:

  • u overmatig afscheiding heeft;
  • u bloed verliest;
  • u niet kunt plassen;  
  • het pessarium gemakkelijk uit uw vagina valt. 

U belt tijdens kantooruren naar de polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer: (073) 553 62 50. Buiten kantooruren belt u naar de Spoedafdeling Verloskunde & Gynaecologie, telefoonnummer: (073) 553 20 20.

Heeft u voor het eerst het pessarium gekregen, dan wordt er voor u een controle afspraak gemaakt.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer: (073) 553 62 50.