Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Behandeling

Ozanimod (Zeposia®) bij multiple sclerose (MS)

Ozanimod is een eerstelijns medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van Relapsing Remitting Multiple Sclerose (RRMS).

RRMS is een vorm van MS waarbij ziekte-opvlammingen (schubs) voor komen. Het doel van de behandeling is om ziekte- opvlammingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Daardoor wordt eventuele achteruitgang in het functioneren zoveel mogelijk voorkomen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code NEU-319
Laatste revisie: 19 maart 2024 - 13:34
Hoe verloopt de behandeling?

Ozanimod (Zeposia®) bij multiple sclerose (MS)

Ozanimod zorgt ervoor dat witte bloedcellen (T-lymfocyten) worden vastgehouden in de lymfeklieren. Daardoor hebben de witte bloedcellen veel minder kans om zich naar de hersenen te verplaatsen en treden er minder ontstekingen op in de hersenen.

Voor de behandeling

 • Voordat u start met ozanimod wordt erbloedonderzoek gedaan. U kunt bloed laten prikken in het Jeroen Bosch Ziekenhuis of bij een van de prikposten. De uitslagen worden naar het MS-behandelcentrum gefaxt.
 • De MS-verpleegkundige controleert 1 keer uw bloeddruk.
 • Uw huisarts controleert uw huid op huidafwijkingen voordat u start met de behandeling. Bij afwijkende plekken verwijst de huisarts u door naar de dermatoloog.
 • Op de polikliniek Cardiologie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, wordt een hartfilmpje (E.C.G.) gemaakt. Als u een hartaandoening heeft, is soms een beoordeling van de cardioloog nodig voordat u start met ozanimod. Met de informatie van de cardioloog, bekijken we of u het medicijn de eerste keer thuis in kunt nemen of 1 keer op de dagbehandeling Cardiologie.
 • Als u bepaalde oogafwijkingen heeft, dan onderzoekt de oogarts u.

Nadat u alle onderzoeken heeft gehad, heeft u een gesprek met de neuroloog. Tijdens dit gesprek spreekt de neuroloog definitief af wanneer u gaat starten met ozanimod. Het is belangrijk dat u de MS-verpleegkundige laat weten wanneer u precies gaat starten met ozanimod, om vervolgafspraken af te spreken.

Gebruik

U krijgt ozanimod in de vorm een capsule.

 • U neemt de capsule 1 keer per dag in. U kunt het beste een vaste tijd kiezen, bijvoorbeeld 's ochtends. Dan vergeet u minder snel een dosis.
 • Neem de capsule in met een half glas water, zonder te kauwen.
 • Bescherm uw huid tegen de zon. Bij lang gebruik is uw huid namelijk gevoeliger voor schade door de zon. Ga ook niet onder de zonnebank.
 • U start met een lage dosering. De dosering wordt in de eerste week opgehoogd. Dit verkleint de kans op bijwerkingen.

Wat moet u doen als u ozanimod vergeten bent in te nemen?

Bij een vergeten dosering, is het advies afhankelijk van hoe vaak u het bent vergeten.

 • De eerste 14 dagen: Neem contact op met uw arts of apotheker als u het medicijn 1 keer bent vergeten.
 • Na de eerste 14 dagen: Is het nog dezelfde dag, neem de capsule dan nog in. Is het al de volgende dag? Sla dan over.
 • U bent het medicijn 2 keer of vaker vergeten: Neem contact op met de arts of apotheker.

Levering

Ozanimod wordt geleverd door uw eigen apotheek. Het MS-behandelcentrum zorgt ervoor dat uw apotheek het recept ontvangt.

Voor ozanimod moet u een eigen bijdrage betalen. Deze bijdrage kunt u terug krijgen door deze te declareren via www.terugbetaalregeling.nl.

Vervolgafspraken

 • 1 week na het starten met ozanimod heeft u een afspraak met de MS-verpleegkundige.
 • Na 1 maand heeft u weer een controle bij de MS-verpleegkundige.
 • Na 3 maanden heeft u een afspraak met de neuroloog om de behandeling en mogelijke bijwerkingen te bespreken.
 • Na 6 maanden krijgt u een MRI-scan van de hersenen. Er wordt dan ook een controleafspraak gepland bij de neuroloog om de uitslag van de MRI-scan te bespreken.
 • Daarna wordt er meestal iedere 6 maanden een afspraak voor u gemaakt. Dit gebeurt vaak om en om bij de MS-verpleegkundige en de neuroloog.
 • De eerste jaren krijgt u ieder jaar een MRI-scan van de hersenen.

Deze afspraken plannen we in overleg met u. Er kan zeker van dit tijdpad worden afgeweken, bijvoorbeeld als er bijwerkingen of nieuwe klachten zijn.

Controle van uw bloed

Naast de controle-afspraken moet u regelmatig bloed laten prikken. De controles van uw bloed zijn belangrijk voor een veilig gebruik van ozanimod. Als u meerdere keren uw bloed niet laat controleren, dan kan de arts het voorschrijven van ozanimod (tijdelijk) stopzetten.

Het bloedonderzoek is in maand 1, 3, 6, 9 en 12, nadat u bent begonnen met ozanimod. Na 1 jaar gebeurt dit elke 6 maanden. Het MS-centrum stuurt u de formulieren voor het bloedprikken. U kunt de uitslagen vinden in MijnJBZ.

Controle van uw bloeddruk

De MS-verpleegkundige of huisarts controleert uw bloeddruk in maand 1, 3 en 6 nadat u bent begonnen met ozanimod. Daarna controleert de huisarts 1 keer per jaar uw bloeddruk.

Controle door oogarts

Na het starten met ozanimod heeft u na 3 tot 4 maanden een afspraak bij de oogarts. Die onderzoekt of er een mogelijke vochtophoping in de gele vlek van het netvlies is. Meestal is deze controle maar 1 keer, behalve als er uit dit onderzoek bijzonderheden komen.

Huidcontrole

De huisarts controleert elk jaar uw huid.

Zoals bij elk medicijn kan het gebruik van ozanimod bijwerkingen geven. Niet iedereen heeft daar last van. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • lage hartslag en daling van de bloeddruk, mogelijke klachten hierbij zijn: duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid en/of hartkloppingen;
 • licht verhoogd risico op huidkanker;
 • verhoging van de bloeddruk;
 • verhoogde gevoeligheid voor infecties
 • afname van aantal witte bloedcellen;
 • leverfunctiestoornis;
 • vochtophoping in de gele vlek van het netvlies (macula oedeem).

De bijwerkingen verdwijnen meestal vanzelf weer. Soms is het nodig om de behandeling met ozanimod stop te zetten vanwege bijwerkingen. Heeft u last van bijwerkingen, neem dan contact op met de MS-verpleegkundige.

Als u stopt met ozanimod blijft het medicijn nog tot 3 maanden daarna aanwezig in uw lichaam. Dat betekent dat nog steeds last kunt hebben van bijwerkingen, ook al neemt u ozanimod niet meer in.

Zwangerschap en vruchtbaarheid

 • U mag niet zwanger worden tijdens het gebruik van ozanimod, omdat er een verhoogde kans is op aangeboren afwijkingen bij het kind.
 • We adviseren u dringend om betrouwbare anticonceptie te gebruiken tijdens de behandeling en tot 3 maanden daarna.
 • Heeft u een zwangerschapswens? Neem dan contact op met de MS-verpleegkundige voor overleg over stoppen met ozanimod en verdere begeleiding.
 • Er wordt bij gebruik van ozanimod geen effect op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen verwacht.

Borstvoeding

Het wordt sterk afgeraden om borstvoeding te geven tijdens het gebruik van ozanimod.

Autorijden

De aandoening multiple sclerose (MS) kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. U mag alleen autorijden als u voldoende controle over uw bewegingen heeft. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Als u ondanks uw aandoening toch mag autorijden, dan kunnen er nog andere adviezen per medicijn zijn. U kunt de informatie per medicijn ook terug vinden per medicijn via www.apotheek.nl.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de MS-verpleegkundigen, telefoonnummer (073) 553 23 25. Zij zijn meestal elke werkdag aanwezig.