Headerafbeelding
werken en leren verpleegkundige 2
Behandeling

Oogspieroperatie vanwege scheelzien bij volwassenen

Bij een oogspieroperatie wordt het oog weer ‘rechtgezet’.

De oogarts doet dit door oogspiertjes te versterken of te verzwakken. De betreffende oogspiertjes zitten onder een vliesje aan de buitenkant van het oog. Dit vliesje wordt opengemaakt en de oogspiertjes worden iets verplaatst of ingekort. Daarna wordt het vliesje weer dichtgemaakt. 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code OOG-730
Laatste revisie: 7 maart 2023 - 15:59
Hoe verloopt de behandeling?

Oogspieroperatie vanwege scheelzien bij volwassenen

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie.

Daarom wordt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die u (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over uw thuissituatie en over uw gezondheid.

De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt. Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze stellen tijdens het gesprek met de POS-medewerker.

Informatiefolder voorbereiding voorbereiding (dag)opname

Voor de opname krijgt u een folder met informatie over de (dag)opname. Deze informatie heeft u nodig om zich goed voor te bereiden. U krijgt de folder als digitale versie in uw MijnJBZ en als u wilt ook op papier. Lees deze informatie goed door!

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Nuchter zijn

Het is belangrijk dat uw maag voor de operatie leeg is. Dit noemen we nuchter. Dit voorkomt dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Als dit gebeurt, kan dat ernstige complicaties geven. 

Bent u niet nuchter? Dan kan de operatie niet door gaan.

U moet voor een operatie altijd nuchter zijn, ook als u een regionale verdoving (bijvoorbeeld ruggenprik) krijgt. Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. 
 • U mag nog wel drinken: water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
 • U mag niet meer drinken: melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten en drinken (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als u naar de operatieafdeling gaat.
 • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag wel.

Na opname op de afdeling: 

 • Na opname kunt u nog tot 300 ml ranja (dat zijn 2 glaasjes) met paracetamol op de afdeling van opname aangeboden krijgen. 

Dit zijn algemene instructies voor het nuchter zijn. Het kan zijn dat u van de arts andere instructies krijgt. U ontvangt hierover bericht in uw MijnJBZ en eventueel op papier. 

Als u een dag vóór de operatie wordt opgenomen, volgt u de instructies van de verpleegafdeling over het nuchter zijn.  

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Voor de behandeling

De verpleegkundige ontvangt u op de afdeling en bereidt u verder voor op de behandeling. Als u aan de beurt bent voor de operatie, brengt de verpleegkundige van de afdeling u naar het Operatiecentrum

De verpleegkundige brengt u eerst naar de 'holding'. Dit is de voorbereidingsruimte. Hier draagt de verpleegkundige u over aan de anesthesiemedewerker.

Op de holding sluiten we u aan op bewakingsapparatuur. U krijgt plakkers op de borst om de hartslag te meten en een klemmetje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Ook krijgt u een band om uw arm waarmee de bloeddruk wordt gemeten. Verder krijgt u een infuus in uw hand of arm. Hierdoor kunnen we u medicijnen geven.

Het kan zijn dat de operateur en/of de anesthesioloog daarna nog langskomen om een paar laatste vragen te stellen. We brengen u vervolgens naar de operatiekamer.

Tijdens de behandeling

De operatie gebeurt onder plaatselijke of algehele anesthesie. Wat voor u van toepassing is, heeft de oogarts u verteld en uitgelegd.

Bij de operatie wordt uw oog weer ‘rechtgezet’. De oogarts doet dit door oogspiertjes te versterken of te verzwakken. De betreffende oogspiertjes zitten onder een vliesje aan de buitenkant van het oog. Dit vliesje wordt opengemaakt en de oogspiertjes worden iets verplaatst of ingekort. Daarna wordt het vliesje weer dichtgemaakt. Het oog wordt er dus nooit uitgehaald. Het is geen zware ingreep. Van tevoren bespreken wij met u welke spieren en aan welk oog u geopereerd wordt.

Uitslaapkamer

Na de operatie brengen wij u naar de uitslaapkamer. Net als tijdens de operatie controleren we voortdurend uw bloeddruk, hartritme en zuurstofbehoefte. Zodra u wakker bent en u zich goed voelt, brengen we u terug naar de verpleegafdeling.

Na de operatie is uw oog rood. Maakt u zich geen zorgen, dit is normaal en dit verdwijnt na enkele weken. U kunt op het oog wat paarse puntjes zien. Dit zijn de hechtingen en deze lossen vanzelf op. Het geopereerde oog wordt niet afgeplakt. U krijgt een recept voor oogdruppels mee naar huis. Deze druppels zijn om een infectie te voorkomen. U start hier de volgende dag mee.

Risico's

Complicaties komen bij deze ingreep bijna nooit voor. Wel is er, zoals bij elke operatieve ingreep, een kleine kans op nabloeding of infectie. Ook kunt u na de operatie last hebben van hoofdpijn en/of misselijkheid. Deze klachten verdwijnen vrij snel.

Wat is het resultaat?

We kunnen niet voor 100% garanderen dat het resultaat na een operatie naar tevredenheid is. In 80% van de gevallen bereiken we met een operatie een goede oogstand. Soms moeten we meerdere keren opereren. 

Adviezen voor thuis

In het oog zit nog een wondje dat moet genezen. Daarom is het belangrijk dat u met het volgende rekening houdt:

 • Wrijf niet in de ogen en pas op voor tocht en stof.
 • Bij pijn mag u een paracetamol van 500 mg. innemen.
 • Wanneer het oog dichtgeplakt zit of er komt wat vuil/vocht uit, dan kunt u uw ogen schoonmaken met een gaasje met leidingwater.
 • U mag één week niet sporten.
 • We adviseren u één week vrij te nemen van uw werk.
 • U mag 4 weken niet zwemmen. Douchen mag wel.
 • Na de operatie druppelt u ongeveer 10 dagen het oog.  

Het is belangrijk dat u het ziekenhuis belt, als u na de operatie ernstige pijn krijgt in of rondom uw oog. U belt ook als het gezichtsvermogen van één van de ogen in de eerste uren na de operatie minder wordt.

Na 7 à 10 dagen komt u bij de oogarts op controle. Dan geeft de oogarts aan hoe u verder moet druppelen.

Na een maand heeft u een afspraak bij de orthoptiste.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Oogheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 60.