Headerafbeelding
Operatiedossier Operatiekamer 2
Behandeling

Onder- en bovenooglidcorrectie door de plastisch chirurg

Als u te veel huid bij uw oogleden heeft, kan de arts dit verwijderen met een operatie.

We noemen dit een ooglidcorrectie. Als het nodig is, haalt de arts ook wat vet weg. Bij het bovenooglid krijgt u een sneetje in de plooi van uw ooglid. Bij het onderooglid maakt de arts een snee net onder de rand van uw ooglid. Een operatie aan de onderoogleden is ingewikkelder en duurt langer. 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code PCH-040
Laatste revisie: 7 maart 2024 - 13:31
Hoe verloopt de behandeling?

Onder- en bovenooglidcorrectie door de plastisch chirurg

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie.

Daarom wordt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die u (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over uw thuissituatie en over uw gezondheid.

De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt. Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze stellen tijdens het gesprek met de POS-medewerker.

Informatieboekje voorbereiding opname

Van de afdeling Preoperatieve Screening (POS) krijgt u een informatieboekje. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw (dag)opname. U krijgt het boekje als papieren versie en/of als digitale versie in uw MijnJBZ. Lees dit boekje goed door!

Medische fotografie

Voor de behandeling worden er foto’s gemaakt door de medisch fotograaf. U krijgt hiervoor een afspraak mee.

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Nuchter zijn

Opereren kan alleen als u nuchter bent. ‘Nuchter’ betekent dat uw maag leeg is. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Dit zou tot ernstige complicaties kunnen leiden.

U moet voor een operatie altijd nuchter zijn, ook als u een regionale verdoving (bijvoorbeeld ruggenprik) krijgt. Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. 
 • U mag nog wel drinken: water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
 • U mag niet meer drinken: melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten en drinken (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als u naar de operatieafdeling gaat.
 • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag wel.

Na opname op de afdeling: 

 • Na opname kunt u nog tot 300 ml ranja (dat zijn 2 glaasjes) met paracetamol op de afdeling van opname aangeboden krijgen. 

Als u een dag vóór de operatie wordt opgenomen, volgt u de instructies van de verpleegafdeling over het nuchter zijn.  

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om na de operatie niet zelf auto te rijden. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Voor de behandeling

De verpleegkundige ontvangt u op de afdeling en bereidt u verder voor op de behandeling. Als u aan de beurt bent voor de operatie, brengt de verpleegkundige van de afdeling u naar het Operatiecentrum

De verpleegkundige brengt u eerst naar de 'holding'. Dit is de voorbereidingsruimte. Hier draagt de verpleegkundige u over aan de anesthesiemedewerker.

Op de holding sluiten we u aan op bewakingsapparatuur. U krijgt plakkers op de borst om de hartslag te meten en een klemmetje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Ook krijgt u een band om uw arm waarmee de bloeddruk wordt gemeten. Verder krijgt u een infuus in uw hand of arm. Hierdoor kunnen we u medicijnen geven.

Het kan zijn dat de operateur en/of de anesthesioloog daarna nog langskomen om een paar laatste vragen te stellen. We brengen u vervolgens naar de operatiekamer.

Tijdens de behandeling

Voor de operatie tekent de arts af hoeveel huid er bij de operatie wordt weggehaald. Als het nodig is, haalt de arts ook wat vet weg. Bij het bovenooglid krijgt u een sneetje in de plooi van uw ooglid.

Bij het onderooglid maakt de arts een snee net onder de rand van uw ooglid. Hierdoor zijn de littekens bijna niet zichtbaar. Een operatie aan de onderoogleden is ingewikkelder en duurt langer.

Uitslaapkamer

Na de operatie brengen wij u naar de uitslaapkamer. Net als tijdens de operatie controleren we voortdurend uw bloeddruk, hartritme en zuurstofbehoefte. Zodra u wakker bent en u zich goed voelt, brengen we u terug naar de verpleegafdeling.

Na de behandeling

U heeft kleine pleisters op de wonden. Laat de pleistertjes zitten tot de eerste controle. De hechting blijft hierdoor op zijn plaats zitten.  

De eerste uren na de operatie, ziet u niet goed. We brengen vaak zalf op uw ogen aan, waardoor u een korte tijd wazig ziet. Het gebied rond de ogen voelt branderig en gezwollen aan. 

Naar huis

U mag dezelfde dag weer naar huis. 

Risico's

Elke operatie heeft risico’s. Gelukkig komen bij deze operaties niet veel ernstige complicaties voor, zoals een nabloeding of infectie.

In zeer zeldzame gevallen kan er namelijk een bloeding achter het oog optreden, waardoor u blind kunt worden. Een bloeding achter het oog moet snel verwijderd worden. Snel ingrijpen kan dit voorkomen. Dit komt gelukkig bijna nooit voor.

Resultaat

Na de operatie kunt u verbetering van de klachten verwachten. Het is niet zo dat deze operatie uw ogen en uiterlijk perfect maakt. Met deze operatie kunnen we geen kraaienpootjes weghalen. Het definitieve resultaat is na 3 maanden zichtbaar.

Uw lichaam heeft na de operatie tijd nodig om te herstellen. Daarom kunt u zich na de operatie moe voelen. De adviezen die we u meegeven helpen u om te herstellen. Ook heeft u hierdoor minder kans op eventuele problemen die kunnen ontstaan door de operatie (complicaties).

Adviezen voor thuis

 • Om zwelling van de oogleden te verminderen, kunt u thuis een soort ‘ijsbril’ maken. U doet diepvries-erwtjes of appelstroop in een boterhamzakje in de vriezer. Appelstroop blijft zacht. Dit kunt u met een gaasje eronder op uw oogleden leggen.
  Let op dat het ijs niet direct uw huid raakt. 
 • Uw ogen zien er in de eerste dagen gezwollen en blauw uit. We raden aan om in deze periode een zonnebril te dragen. De ergste zwelling en verkleuring verdwijnen na ongeveer 7 tot 10 dagen. Uw ooglid kan wel tijdelijk strak aanvoelen. Dit verbetert in de loop van een aantal weken. 
 • Er mag niet teveel druk op uw hoofd komen. Daarom mag u de eerste dagen na de operatie niet bukken, persen of zwaar tillen.
 • Na 3 weken mag u weer make-up rondom de ogen gebruiken.
 • Bedek uw ogen de eerste 3 tot 6 maanden met een zonnebril als u in de zon komt. Dit geldt ook voor de zonnebank.

Autorijden na een behandeling

Autorijden, maar ook het besturen van andere vervoersmiddelen mag alleen als u weer goed bent hersteld. Dit zegt de wet. Uw arts kan en mag niet beoordelen of u in staat bent om een auto te besturen. U moet dus zelf een inschatting maken of het veilig en verantwoord is om te rijden na een behandeling. Autorijden doet u altijd op eigen risico. Wij adviseren u om uw autoverzekeringspolis te bekijken omdat ook uw verzekeraar bepaalde eisen kan stellen aan het rijden na een behandeling.

Wat doet u bij problemen thuis?

Waar u goed op moet letten is of u erge pijn krijgt in of rondom uw oog. Als u een paar uur na de operatie steeds minder goed kunt zien, belt u direct het ziekenhuis. U belt naar:

Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15. Bij spoedgevallen en buiten kantoortijden, belt u de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.

Voordat u naar huis gaat, krijgt u een controleafspraak mee. Tijdens deze controle verwijderen we de pleisters en de hechtingen.

Plastisch Chirurgen

Alle plastisch chirurgen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn geregistreerd in Nederland. Ook zijn ze lid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Dit betekent dat ze volgens de regels van deze vereniging werken. Voor u als patiënt betekent dit dat u de best mogelijke zorg krijgt. Wij staan voor kwaliteit, deskundigheid en betrouwbaarheid.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de Plastisch chirurg. Het kan handig zijn uw vragen voor het gesprek op te schrijven. Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15.