Headerafbeelding
Kunstwerk - Cenote - Kranen en Gille
Behandeling

Nazorg bij basaalcelcarcinoom (zelfonderzoek van de huid)

Zelfonderzoek is belangrijk om de huid te onderzoeken op een terugkeer van het basaalcelcarcinoom of op het ontstaan van een nieuw basaalcelcarcinoom.

Zelfonderzoek

Praktische tips

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code DER-761
Laatste revisie: 8 april 2024 - 16:40
Zelfonderzoek

Nazorg bij basaalcelcarcinoom (zelfonderzoek van de huid)

Als u een basaalcelcarcinoom heeft gehad, is de kans groter dat dit nog een keer gebeurt. Ook is het mogelijk dat het basaalcelcarcinoom terugkomt in de behandelde plek, zelfs nadat het volledig is verwijderd. Het is daarom belangrijk om uw huid zelf goed in de gaten te houden en regelmatig te controleren op verdachte plekjes. Op die manier is de kans groter dat het basaalcelcarcinoom eerder ontdekt wordt en goed te behandelen is.

De meeste basaalcelcarcinomen ontstaan op huid die aan de zon is blootgesteld, zoals het gezicht. Ze kunnen echter op elke plek op uw huid ontstaan. Het advies is daarom (half)jaarlijks met voldoende licht uw gehele huid na te kijken. Daarnaast is het belangrijk extra goed te letten op de behandelde huid, het litteken en niet genezende wonden.

Hoe herkent u een basaalcelcarcinoom?

Basaalcelcarcinomen zijn plekjes die u langer dan 6 weken heeft en vaak gemakkelijk bloeden. Er zijn verschillende soorten die er verschillend uit zien.

Basaalcelcarcinoom, een huidkleurig of roze, glazig en symmetrisch bultje

Een huidkleurig of roze, glazig en symmetrisch bultje waarin soms kleine bloedvaatjes zichtbaar zijn.

Basaalcelcarcinoom, een bultje met in het midden een zweertje

Een bultje met in het midden een zweertje dat steeds groter wordt.

Een basaalcelcarcinoom, een plek die lijkt op een eczeemplek, maar niet jeukt

Een plek die lijkt op een eczeemplek, maar in tegenstelling tot eczeem meestal niet jeukt. Deze komt meer voor op de romp.

Wat merkt u van een basaalcelcarcinoom?

Meestal voelt u niet veel van een basaalcelcarcinoom.

Een basaalcelcarcinoom blijft langzaam groeien en verdwijnt niet vanzelf. Op een gegeven moment kan het gaan zweren, waarbij het gemakkelijk en snel gaat bloeden. Het kan dan ook jeuk en/of pijn veroorzaken.

Bij het zelfonderzoek bekijkt u de huid zorgvuldig van boven naar beneden:

  • onbehaarde deel van de schedel
  • gezicht
  • hals
  • schouders
  • armen
  • handruggen
  • decolleté
  • buik
  • rug
  • benen

Kijk extra goed naar huid waar de zon veel op schijnt, zoals het gezicht. Op plekken die u zelf niet goed kunt zien, kunt u een handspiegel gebruiken. Of vraag iemand om met u mee te kijken. 

De behandelde plek

Bekijk ook het litteken van de behandelde huid. Het basaalcelcarcinoom kan terugkomen op deze plek.

Het eerste jaar na behandeling kan het litteken:

  • dikker worden;
  • dunner worden;
  • helemaal van kleur veranderen;
  • jeuk geven;
  • pijn doen;
  • gevoelloos zijn.

Dit zijn onschuldige klachten en kunnen geen kwaad.  

Basaalcelcarcinoom met in het litteken een groeiend bultje of zweertje

Als er in het litteken een groeiend bultje of zweertje ontstaat dat minimaal 6 weken bestaat, is het mogelijk dat het basaalcelcarcinoom is teruggekomen. 

Afspraak bij uw huisarts

Denkt u dat u mogelijk een nieuw basaalcelcarcinoom heeft gevonden? Of lijkt het behandelde basaalcelcarcinoom terug te komen in het litteken? Maak dan een afspraak bij uw huisarts.

Afspraken voor controle

Als er maar 1 plek is geweest, dan is het niet nodig om daarna nog verdere controle afspraken te maken om de huid na te kijken. Als u bij het zelfonderzoek iets ontdekt aan uw huid dat u niet vertrouwt, dan geldt voor u wat voor iedereen geldt: maak een afspraak bij uw huisarts. Deze kijkt met u mee naar de verdachte plek en kan hiervan een biopt afnemen of u doorverwijzen naar de dermatoloog.

Als u 2 of meer basaalcelcarcinomen heeft gehad, bent u er blijkbaar bevattelijk voor. Dat kan gebeuren als uw huid jaren lang veel in het zonlicht is geweest. Het is dan verstandig om de eerste 3 jaar 1 x per jaar een controle afspraak te maken bij de dermatoloog.   

Mensen die medicijnen gebruiken die de afweer onderdrukken, hebben meer kans op het krijgen van basaalcelcarcinomen.

Het is zinvol om de blote huid te beschermen tijdens het buiten zijn in de periode voorjaar/zomer en bij zonnig weer in het najaar. Hiervoor kunt u een zonnebrandcrème met hoge factor gebruiken.

Wanneer u vragen heeft, kunt u bellen naar de polikliniek Dermatologie, telefoonnummer: (073) 553 86 19.

 

Bron: tekst van de folder 'zelfonderzoek van uw huid na basaalcelcarcinoom' van het Erasmusmc aangevuld met tekst van het JBZ