Headerafbeelding
Binnentuin met groene bomen
Behandeling

Natalizumab (Tysabri®) bij multiple sclerose (MS)

Natalizumab is een tweedelijns medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van Relapsing Remitting Multiple Sclerose (RRMS). De arts schrijft dit voor bij een hoge ziekteactiviteit of wanneer de behandeling met een ander medicijn onvoldoende effect heeft.

RRMS is een vorm van MS waarbij ziekte-opvlammingen (schubs) voor komen. Het doel van de behandeling is om ziekte- opvlammingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Daardoor wordt eventuele achteruitgang in het functioneren zoveel mogelijk voorkomen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee bij een (dag)opname?

Als u voor een opname of dagopname naar het ziekenhuis komt, neem dan uw geldig identiteitsbewijs mee. Maar bijvoorbeeld ook de medicijnen die u thuis gebruikt. Hier vindt u een overzicht van alles wat u mee moet nemen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code NEU-317
Laatste revisie: 19 maart 2024 - 13:31
Hoe verloopt de behandeling?

Natalizumab (Tysabri®) bij multiple sclerose (MS)

Natalizumab is een eiwit dat zich aan de witte bloedcellen kan binden. Het zorgt ervoor dat de witte bloedcellen niet meer door de bloed-hersenbarrière heen gaan. Daardoor komen er veel minder ontstekingen voor in het zenuwstelsel.

Voor de behandeling

Voordat u start met natalizumab wordt er bloedonderzoek gedaan. Hierna wordt de opname op de dagbehandeling gepland.

Als u een actieve infectie heeft of antibiotica gebruikt, mag u niet behandeld worden met natalizumab. Het is belangrijk dat dit dan bespreekt met de MS-verpleegkundige en/of neuroloog.

Gebruik

 • U krijgt natalizumab elke 4 weken via een infuus. De datum en tijd worden in overleg met u gepland. Het is eventueel mogelijk om infuustherapie in de avond te krijgen.
 • Deze infuustherapie krijgt u op de afdeling Dagbehandeling. De verpleegkundigen controleren u op mogelijke overgevoeligheidsreacties.
 • De opname op de Dagbehandeling duurt ongeveer 2 uur.

Vervolgafspraken

 • Nadat u bent gestart met natalizumab, wordt er elke 6 maanden bloed geprikt op de dagbehandeling.
 • Tijdens het eerste infuus komt de MS-verpleegkundige bij u langs op de Dagbehandeling.
 • 1 week na het eerste infuus belt de MS-verpleegkundige u, om de behandeling en mogelijke bijwerkingen te bespreken.
 • Na 1 maand heeft u weer een controle bij de MS-verpleegkundige.
 • Na 3 maanden heeft u een afspraak met de neuroloog om de behandeling en mogelijke bijwerkingen te bespreken.
 • Na 6 maanden krijgt u een MRI-scan van de hersenen. Er wordt dan ook een controleafspraak gepland bij de neuroloog om de uitslag van de MRI-scan te bespreken.
 • Daarna wordt er meestal iedere 6 maanden een afspraak voor u gemaakt. Dit gebeurt vaak om en om bij de MS-verpleegkundige en de neuroloog.
 • De eerste jaren krijgt u ieder jaar een MRI-scan van de hersenen.

Deze afspraken plannen we in overleg met u. Er kan zeker van dit tijdpad worden afgeweken, bijvoorbeeld als er bijwerkingen of nieuwe klachten zijn.

Zoals bij elk medicijn kan ook natalizumab bijwerkingen geven. Niet iedereen heeft daar last van. De meest voorkomende bijwerkingen van natalizumab zijn:

 • hoofdpijn;
 • duizeligheid;
 • misselijkheid;
 • urineweginfectie;
 • neus-keelholteontsteking;
 • gewrichtspijn.

Tijdens het infuus kunnen de volgende bijwerkingen voorkomen:

 • koude rillingen;
 • koorts;
 • huiduitslag met galbulten.

Progressieve Multifocale Leuko-encefalopathie (PML)

Bij gebruik van natalizumab kan een zeldzame, maar ernstige bijwerking PML zijn. Dit is een infectie van de hersenen dat wordt veroorzaakt door het JC-virus.

Veel mensen dragen het JC-virus bij zich, maar niet iedereen. Normaal veroorzaakt het JC-virus geen ernstige infecties. Dit kan na langere tijd wel gebeuren als het immuunsysteem wordt beïnvloed, zoals dat bij het gebruik van natalizumab het geval is. Daarom controleren we tijdens de behandeling met natalizumab 2 keer per jaar uw bloed op de aanwezigheid van dit JC virus.

Als het virus wordt gevonden, besluit de neuroloog vaak om de behandeling met natalizumab te stoppen. De neuroloog schrijft u dan een ander medicijn voor.

Zwangerschap en vruchtbaarheid

 • Bent u zwanger of heeft u een zwangerschapswens, neem dan contact op met de MS-verpleegkundige. Zij stelt een behandeltraject voor, samen met de behandelend neuroloog.
 • Normaal wordt de behandeling met natalizumab gestopt zodra een zwangerschap bekend is. In sommige situaties kan worden besloten om tijdens de zwangerschap nog langer door te gaan met natalizumab.
 • Er wordt bij natalizumab geen effect op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen verwacht.

Borstvoeding

U mag geen borstvoeding geven tijdens behandeling met natalizumab.

Autorijden

De aandoening multiple sclerose (MS) kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. U mag alleen autorijden als u voldoende controle over uw bewegingen heeft. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Als u ondanks uw aandoening toch mag autorijden, dan kunnen er nog andere adviezen per medicijn zijn. U kunt de informatie per medicijn ook terug vinden per medicijn via www.apotheek.nl.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de MS-verpleegkundigen, telefoonnummer (073) 553 23 25. Zij zijn meestal elke werkdag aanwezig.