Headerafbeelding
Gesprek in spreekkamer polikliniek
Behandeling

Middeldiepe chemische peeling

Een chemische peeling is een ‘verjongingskuur’ voor uw huid.

Bij een chemische peeling verwijderen we het bovenste laagje van de huid met behulp van verschillende vloeistoffen. Deze stoffen brengt de dermatoloog met een kwastje, gaasje of wattenstok aan op uw huid.

Hoe verloopt de behandeling?

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code DER-718
Laatste revisie: 23 februari 2024 - 14:09
Hoe verloopt de behandeling?

Middeldiepe chemische peeling

Soms schrijft de dermatoloog pijnstillende en/of rustgevende medicijnen voor. Deze moet u kort van tevoren innemen. Wanneer u deze medicijnen neemt, mag u na de behandeling niet zelf naar huis rijden.

Bij een uitgebreide peeling schrijven we antibiotica voor om infecties te voorkomen. Voordat u naar het ziekenhuis komt reinigt u thuis de huid goed. U brengt geen crèmes of make-up meer aan. We raden u aan om een camouflerende sjaal mee te nemen. Na de behandeling ziet uw huid er namelijk niet mooi uit.

Foto's

Wij vragen uw toestemming om foto’s van u te maken. We doen dit voor de behandeling en soms ook tijdens of na de behandeling. Deze foto’s gebruiken we om het effect van de behandeling te kunnen beoordelen.

Een chemische peeling is een moderne medische techniek om huidveroudering (rimpels) en beschadiging van de huid door zonlicht te behandelen. Verder passen we een chemische peeling toe bij overmatige pigmentvorming. Ook voor de behandeling van littekens is deze behandeling geschikt.

Een peeling kan op verschillende dieptes worden uitgevoerd. Dit kan de dermatoloog bepalen door stoffen meer of minder geconcentreerd te gebruiken. Ook kan het gebruik van verschillende vloeistoffen na elkaar invloed hebben op de diepte van de peeling. Bij een middeldiepe peeling duurt de genezing ongeveer 7 tot 10 dagen.

Voor de peeling maken we uw huid eerst vetvrij. Vervolgens brengen de assistente en de dermatoloog de peelingvloeistof aan op uw huid. Dit geeft een branderig gevoel. Een ventilator verspreidt koele lucht om dit gevoel te verminderen.

Afhankelijk van de afspraken vooraf over de diepte van de peeling brengen we één of meerdere lagen aan. Na de peeling koelen we de huid met natte washandjes of een koelmasker. Vervolgens smeren we uw huid in met een antibacteriële crème. Nadat deze is ingetrokken, kunt u naar huis.

Hoe vaak een peeling wordt uitgevoerd hangt af van hoe uw huid er uit ziet en wat u er zelf van verwacht. Meestal zijn 1 tot 2 behandelingen voldoende. Bij pigmentafwijkingen moeten we soms meerdere peelings toepassen. Tussen de verschillende peelings moet minimaal 2 maanden zitten.

Een chemische peeling is zeer geschikt voor u als u langzaam een gladde huid wilt krijgen. We behandelen u dan in meerdere ‘stapjes’.

Als een chemische peeling door een ervaren arts wordt uitgevoerd is het een zeer veilige behandeling. Als u de instructies goed opvolgt komen bijwerkingen, zoals pigmentveranderingen en huidinfecties weinig voor. Mensen met een donker huidtype hebben de meeste kans op pigmentveranderingen. Deze zijn gelukkig meestal tijdelijk. Het komt bijna nooit voor dat u littekens overhoudt aan deze peeling.

Na de peeling kan uw huid rood en schilferig zijn. Ook kan de behandelde huid opgezwollen zijn. Na enkele dagen ontstaan korstjes.

Kompressen

De eerste 7 dagen bedekt u de behandelde huid 3x per dag gedurende 10 minuten met kompressen. De kompressen drenkt u in een azijnzuuroplossing. Dit maakt u door een eetlepel witte azijn in een glas water op te lossen. Na het verwijderen van de kompressen smeert u de huid weer in met de zalf. U mag de huid voorzichtig wassen met water. Na 7 tot 10 dagen is de huid genezen en is de kleur lichtroze, zoals bij een zonverbranding.

Drie maanden niet in de zon

Na een middeldiepe peeling mag u 3 maanden absoluut niet in de zon. Ook mag u niet onder de zonnebank. Als het zonnig weer is, moet u uw huid vaak insmeren. Dit kunt u het beste doen met een parfumvrije sunblock (minimaal factor 40). Wanneer uw huid in de zon komt, kunnen er namelijk pigmentvlekken ontstaan.

Onrustige huid

Na een middeldiepe peeling kan het soms voorkomen dat de huid nog meerdere weken wat onrustig blijft. U kunt puistjes en rode vlekken krijgen. Dit kunt u wegwerken met make-up. De dermatoloog kan u hiervoor medicijnen voorschrijven.

Na de behandeling komt u op de polikliniek voor controle. We kijken dan of uw huid goed geneest. Ook bespreken we of u tevreden bent met het resultaat. Mocht u last hebben van bijwerkingen (complicaties) dan kunnen we deze meteen behandelen.

Wanneer u vragen heeft, kunt u bellen naar de polikliniek Dermatologie, telefoonnummer: (073) 553 86 19.