Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Behandeling

Diroximelfumaraat bij multiple sclerose (MS)

Diroximelfumaraat (Vumerity®) is een eerstelijns medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van Relapsing Remitting Multiple Sclerose (RRMS).

RRMS is een vorm van MS waarbij ziekte-opvlammingen (schubs) voor komen. Het doel van de behandeling is om ziekte-opvlammingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Daardoor wordt eventuele achteruitgang in het functioneren zoveel mogelijk voorkomen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code NEU-342
Laatste revisie: 4 maart 2024 - 16:16
Hoe verloopt de behandeling?

Diroximelfumaraat bij multiple sclerose (MS)

De werkzaamheid van diroximelfumaraat is niet helemaal bekend. Het lijkt erg op dimethylfumaraat. Het heeft vermoedelijk een remmend effect op het afweersysteem.

Voor de behandeling

Voordat u start met diroximelfumaraat wordt er bloedonderzoek gedaan om te kijken of u veilig kunt starten met het medicijn. U kunt bloed laten prikken in het Jeroen Bosch Ziekenhuis of bij een van de prikposten. De uitslagen worden naar het MS-behandelcentrum gefaxt.

Gebruik

U krijgt diroximelfumaraat in de vorm van capsules van 231 mg.

 • U neemt 1 of 2 capsules 2 per keer. Neem de capsules in de ochtend of avond in, tijdens het eten of meteen na het eten. Er moet minimaal 4 uur tijd zitten tussen de inname in de ochtend en avond.
 • Slik de capsules altijd heel door met een beetje water.
 • De 1e week van de behandeling met diroximelfumaraat schrijft de arts een startdosering voor. U begint met 2 keer per dag 1 capsule van 231 mg. Dit helpt om eventuele bijwerkingen te verminderen en om uw lichaam te laten “wennen” aan het medicijn.
 • Na 1 week neemt u de onderhoudsdosering van 2 keer per dag 2 capsules van 231 mg.
 • Bent u een dosis vergeten? Als het nog 4 uur of langer duurt voordat u de volgende dosis moet innemen, dan kunt u de vergeten dosis nog innemen. Duurt het minder dan 4 uur voordat u de volgende dosis moet innemen, sla deze dan over. Neem géén dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Heeft u in de 1e weken veel last van bijwerkingen, dan kan er in overleg met de MS-verpleegkundige gekozen worden voor een vertraagde opstart. In overleg met de MS-verpleegkundige wordt dan een schema gemaakt, hoe u het medicijn moet innemen.

Levering

Diroximelfumaraat (Vumerity®) wordt geleverd door de Jeroen Bosch Apotheek. De MS-poli zorgt ervoor dat de apotheek het recept ontvangt. Een apothekersassistent neemt contact met u op om de levering van de medicatie af te spreken. Daarnaast neemt de apothekersassistent met u de belangrijkste informatie over het gebruik met u door.

Vervolgafspraken

Het is belangrijk om de startdatum van diroximelfumaraat goed af te stemmen met de MS-verpleegkundige, zodat de vervolgafspraken ingepland kunnen worden.

 • 1 week na het starten met diroximelfumaraat heeft u een afspraak met de MS-verpleegkundige.
 • Na 1 maand heeft u weer een controle bij de MS-verpleegkundige.
 • Na 3 maanden heeft u een afspraak met de neuroloog om de behandeling en mogelijke bijwerkingen te bespreken.
 • Na 6 maanden krijgt u een MRI-scan van de hersenen. Er wordt dan ook een controleafspraak gepland bij de neuroloog om de uitslag van de MRI-scan te bespreken.
 • Daarna wordt er meestal iedere 6 maanden een afspraak voor u gemaakt. Dit gebeurt vaak om en om bij de MS-verpleegkundige en de neuroloog.
 • De 1e jaren krijgt u ieder jaar een MRI-scan van de hersenen.
 • Deze afspraken plannen we in overleg met u. Er kan zeker van dit tijdpad worden afgeweken, bijvoorbeeld als er bijwerkingen of nieuwe klachten zijn.

Controle van uw bloed

Naast de controle-afspraken moet u regelmatig bloed laten prikken. De controles van uw bloed zijn belangrijk voor een veilig gebruik van diroximelfumaraat. Als u meerdere keren uw bloed niet laat controleren, dan kan de arts het voorschrijven van diroximelfumaraat (tijdelijk) stopzetten.

 • 1 maand nadat u bent begonnen met de behandeling wordt er bloed geprikt.
 • Daarna gebeurt dit elke 3 maanden.
 • Het MS-centrum stuurt u de formulieren voor het bloedprikken.

Zoals bij elk medicijn kan diroximelfumaraat ook bijwerkingen geven. Niet iedereen heeft daar last van. De meest voorkomende bijwerkingen van diroximelfumaraat zijn:

Rood worden van het gezicht of een rood, warm, heet, brandend gevoel of jeuk van het lichaam.

Dit heet flushing en treedt meestal 30 minuten na inname van dimethylfumaraat op. Dit houdt ongeveer 2 uur aan. Meestal komen deze klachten minder vaak voor na de 1e maand van de behandeling.

 • Heeft u veel last van flushing, dan kunt u diroximelfumaraat innemen tijdens of direct na het eten. Doe dit het liefst met vette voedingsproducten, zoals pindakaas, volle melk, vette vis.
 • Als u klachten blijft houden, dan kan het soms helpen om acetylsalicylzuur (zoals aspirine) te slikken. Doe dit altijd in overleg met de MS-verpleegkundige/neuroloog. Zij bekijken of dit geschikt is voor u en welke dosering u dan kan gebruiken.

Maag/darmklachten, zoals maagpijn, maagkrampen, misselijkheid, diarree, verstopping.

 • Heeft u veel last van maagklachten, dan kunt u diroximelfumaraat het beste innemen tijdens of direct na het eten.
 • Als u last heeft van diarree dan is het belangrijk om vooral goed te blijven drinken. Ga na of de klachten ook door iets anders kunnen worden veroorzaakt dan door het medicijn, zoals een buikgriep.
 • Heeft u last van verstopping? Zorg dan dat u voldoende drinkt, vezelrijke voeding gebruikt en aan voldoende lichaamsbeweging doet.

Verhoogde gevoeligheid voor infecties, doordat de witte bloedcellen worden verlaagd.

Het kan zijn dat u dan sneller verkouden wordt of griepachtige verschijnselen krijgt.

Zwangerschap en vruchtbaarheid

 • U moet stoppen met het gebruik van diroximelfumaraat bij een positieve zwangerschapstest. Er zijn onvoldoende gegevens over het gebruik van diroximelfumaraat tijdens de zwangerschap. Bij proefdieren zijn schadelijke effecten gevonden.
 • We adviseren u om betrouwbare anticonceptie te gebruiken.
 • Bent u zwanger of heeft u een zwangerschapswens? Neem dan direct contact op met de MS-verpleegkundige.
 • Er wordt bij diroximelfumaraat geen blijvend effect op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen verwacht.

Borstvoeding

Het wordt sterk afgeraden om borstvoeding te geven tijdens het gebruik van diroximelfumaraat.

Autorijden

De aandoening multiple sclerose (MS) kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. U mag alleen autorijden als u voldoende controle over uw bewegingen heeft. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Als u ondanks uw aandoening toch mag autorijden, dan kunnen er nog andere adviezen per medicijn zijn. U kunt de informatie per medicijn ook terug vinden per medicijn via www.apotheek.nl.

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de MS-verpleegkundigen, telefoonnummer (073) 553 23 25. Zij zijn meestal elke werkdag aanwezig.