Headerafbeelding
Binnentuin met groene bomen
Behandeling

Cognitieve problemen na een hartstilstand

Tijdens een hartstilstand is er weinig zuurstof in het hele lichaam en ook in de hersenen.

Tijdens uw hartstilstand werd er geen bloed rondgepompt tot uw hart weer ging kloppen door reanimatie. Bij zuurstofgebrek kan restschade optreden in de hersenen.

Restschade in de hersenen na hartstilstand

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code PMD-124
Laatste revisie: 25 januari 2023 - 16:16
Restschade in de hersenen na hartstilstand

Cognitieve problemen na een hartstilstand

Bij zuurstofgebrek (post anoxische encefalopathie) kan restschade optreden in de hersenen. U kunt dit vergelijken met een grote stroomstoring in huis. U weet niet of, waar en hoeveel schade er is. Dit wordt pas duidelijk nadat de stroomstoring voorbij is. Dan pas kan bekeken worden of de apparaten het nog doen en of er iets blijvend beschadigd is in huis.

Dit gebeurt ook als uw hart weer gaat kloppen en uw hersenen weer zuurstofrijk bloed hebben gekregen. Dan wordt pas duidelijk of er sprake is van restschade en hoe groot die is. Op verschillende plekken in de hersenen kunnen hersencellen verloren gaan. Hierdoor kunnen de cognitieve functies verminderen, zoals praten, denken, onthouden. Dit kan zich nog wel herstellen.

U merkt deze schade/problemen in de cognitieve functies vaak pas als u aan het herstellen bent en weer activiteiten gaat doen. U kunt bijvoorbeeld tijdens of na opname merken dat u meer moeite heeft met bewegen, praten, aandacht volhouden, onthouden van (nieuwe) informatie en omgaan met drukte. Soms kunt u moeilijker inschatten wat u weer kunt doen.

Begrijpen wat er is gebeurd en welke gevolgen dit voor u heeft en hiermee leren omgaan kost tijd. Vraag gerust om hulp aan uw zorgverlener als u problemen ervaart die u voor de hartstilstand niet had.

Als er cognitieve problemen zijn na uw hartstilstand, kan dit gevolgen hebben voor het hervatten van uw dagelijks leven.  De ergotherapeut van het ziekenhuis bespreekt met u bespreken hoe u hiermee om kunt gaan. De ergotherapeut geeft u advies en bespreekt met u of u na ontslag nog vervolgbehandeling nodig heeft.

U kunt het uzelf makkelijker maken door tijdens uw opname in het ziekenhuis:

  • Starten met lichte oefeningen, bijvoorbeeld oefeningen van de fysiotherapeut.
  • Afspraken op te (laten) schrijven, bijvoorbeeld in een agenda.
  • Mee te helpen bij uw verzorging.
  • Starten met (lichte) vertrouwde taken, zoals de krant lezen, puzzel maken, foto’s kijken enzvoort.
  • Taken die u weer zelfstandig kunt doen, zelf te blijven doen, bijvoorbeeld eten klaarmaken.
  • Vragen te stellen als u iets niet (meer) weet.
  • Een logboek te gebruiken.