Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Behandeling

Botoxbehandeling van de overactieve blaas

Als u een 'overactieve blaas' heeft, kan een behandeling met botuline toxine (in de volksmond: botox) nodig zijn als andere behandelingen niet helpen.

Bij deze behandeling wordt de botox direct in de blaasspier gespoten, op meerdere plaatsen. Botox zorgt ervoor dat de blaasspier geen signaal van zenuwvezels meer kan ontvangen. Daardoor wordt die spier verlamd. 

Helaas werkt botox maar 6 tot 12 maanden. Als het is uitgewerkt, kan de behandeling herhaald worden. Bij sommige patiënten werkt de botox zo goed, dat zij een tijd niet kunnen plassen. Zij moeten zichzelf dan een paar keer per dag katheteriseren. Patiënten die twijfelen of zij dit wel aankunnen of aandurven, krijgen de mogelijkheid dit te leren vóórdat de behandeling wordt gedaan.

Lees meer

Wat is botox?

Botuline toxine, beter bekend onder de merknaam 'botox', is de laatste jaren heel populair geworden als 'wondermiddel' tegen rimpels. Het is een natuurlijk gif dat wordt gemaakt door de bacterie clostridium botulinum. Deze bacterie komt overal ter wereld voor in de grond en in water. Botuline-toxine is een medicinale stof ('gif').

Botuline-toxine is in zeer kleine hoeveelheden een veilig middel bij de behandeling van onder andere een overactieve blaasspier. De behandeling heeft goed resultaat bij ongeveer 80% van de patiënten.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code URO-080
Laatste revisie: 1 februari 2024 - 10:11
Hoe verloopt de behandeling?

Botoxbehandeling van de overactieve blaas

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie.

Daarom wordt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die u (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over uw thuissituatie en over uw gezondheid.

De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt. Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze stellen tijdens het gesprek met de POS-medewerker.

Informatieboekje voorbereiding opname

Van de afdeling Preoperatieve Screening (POS) krijgt u een informatieboekje. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw (dag)opname. U krijgt het boekje als papieren versie en/of als digitale versie in uw MijnJBZ. Lees dit boekje goed door!

Nuchter zijn

Opereren kan alleen als u nuchter bent. ‘Nuchter’ betekent dat uw maag leeg is. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Dit zou tot ernstige complicaties kunnen leiden.

U moet voor een operatie altijd nuchter zijn, ook als u een regionale verdoving (bijvoorbeeld ruggenprik) krijgt. Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. 
 • U mag nog wel drinken: water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
 • U mag niet meer drinken: melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten en drinken (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als u naar de operatieafdeling gaat.
 • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag wel.

Na opname op de afdeling: 

 • Na opname kunt u nog tot 300 ml ranja (dat zijn 2 glaasjes) met paracetamol op de afdeling van opname aangeboden krijgen. 

Als u een dag vóór de operatie wordt opgenomen, volgt u de instructies van de verpleegafdeling over het nuchter zijn.  

Bloedverdunnende medicijnen

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit van te voren melden aan de uroloog. In overleg met de arts die de medicijnen voorschrijft, moet u soms een aantal dagen voor de behandeling stoppen met het gebruik van deze medicijnen. Deze medicijnen kunnen bijvoorbeeld zijn: Sintrom, Clopidogrel (Grepid), Rivaroxaban (Xarelto), enzovoort.

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om niet zelf auto te rijden. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich ruim op tijd bij de polikliniek Urologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent, wordt u opgehaald of opgeroepen.

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Voor het juiste effect wordt botox direct in de blaasspier gespoten (geïnjecteerd) en wel op een aantal plaatsen in de blaas. Hiervoor gebruikt de uroloog een lange injectienaald die door een blaaskijker (cystoscoop) op de juiste plaatsen wordt geprikt. Op al deze plaatsen wordt een kleine hoeveelheid botox geïnjecteerd.

Omdat de injecties pijnlijk kunnen zijn, wordt de behandeling meestal gedaan onder sedatie (een 'roesje'). Ook kan het worden gedaan onder plaatselijke verdoving via een ruggenprik. Uw arts zal de verdoving met u bespreken.

De behandeling heeft geen vervelende bijwerkingen. Soms kan na de behandeling de urine iets bloederig zijn.

Soms heeft u na de behandeling een blaaskatheter. Deze wordt dezelfde dag nog verwijderd. Als u spontaan heeft geplast mag u naar huis. Als het plassen nog niet lukt, blijft u een nacht in het ziekenhuis. Het effect van de behandeling merkt u na ongeveer 3 dagen.

Neem contact op met het ziekenhuis of uw huisarts:

 • Als u koorts boven de 38.5 °C krijgt.
 • Als u pijn krijgt die niet verdwijnt na het innemen van pijnstillers.
 • Als u meerdere dagen bloed in de urine blijft houden, wat niet minder wordt en waarbij de urine donkerrood van kleur is.
 • Als u behalve bloed, ook flinke bloedstolsels, met de urine uitplast.
 • Als u zoveel moeite heeft met plassen, dat u het gevoel heeft de blaas niet helemaal leeg te kunnen plassen.

Wat doet u bij problemen thuis ?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis. 

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Urologie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 10. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw  huisarts.

Heeft u nog vragen?  Aan het begin van de behandeling zal de arts u vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen heeft, kunt u deze ook aan hem/haar stellen.

Heeft u nog vragen dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Urologie, telefoonummer: (073) 553 60 10.