Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Afdeling

Verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL)

De verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten is bedoeld voor patiënten die onder behandeling zijn bij de MDL-arts en voor een grotere ingreep opgenomen moeten worden in het ziekenhuis.

Na een kleinere ingreep wordt u meestal opgenomen op de afdeling Dagbehandeling of afdeling Kort Verblijf. Het is mogelijk dat u vóór de operatie eerst wordt opgenomen op de Operatie Ontvangst Afdeling.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Behandelingen
Bekijk behandelingen

Over deze verpleegafdeling

Alle belangrijke informatie op een rij

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code AFD-015
Laatste revisie: 2 augustus 2023 - 09:53
Over deze verpleegafdeling

Verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL)

Wie werken hier?

Het team op de verpleegafdeling MDL bestaat uit artsen, verpleegkundigen, zorgassistenten, secretaresses en een unithoofd. Een vast team van apothekersassistenten zorgt bij uw opname en ontslag voor de juiste medicatie.

Verpleegkundigen

De verpleegkundige is uw eerste aanspreekpunt bij vragen. Tijdens uw opname ziet u verschillende verpleegkundigen. Wij streven ernaar dat u zoveel mogelijk dezelfde verpleegkundige ziet.

Studenten

Er werken ook studenten en loopbaanreizigers op de afdeling. Zij werken altijd onder leiding van een gediplomeerd verpleegkundige op een zogenoemde leerunit.

Zaalarts

Het JBZ is een opleidingsziekenhuis. Dit houdt in dat er zaalartsen op de afdeling werken. Zij staan onder leiding van de kliniekarts (MDL-arts). De zaalarts ziet u van maandag tot en met vrijdag in de ochtend. In het weekend komt de weekendarts alleen bij u langs als dit noodzakelijk is.

Kliniekarts

De kliniekartsen hebben ongeveer 2 weken achter elkaar dienst op de afdeling, zij wisselen elkaar af. Als u bekend bent bij een MDL-arts kan het dus zijn dat niet uw eigen MDL-arts u bezoekt als uw bent opgenomen. De kliniekarts komt binnen 24 uur na opname en daarna 1-maal per week tijdens de grote visite langs.

Zorgassistenten

De zorgassistenten kunnen eventueel helpen met het bestellen van de maaltijden. Daarnaast houden zij de koffierondes rond 10.00 – 14.00 en 19.00 uur.

Huishoudelijke dienst

Uw (bad)kamer wordt dagelijks gereinigd door een medewerker van JBZ Cleancare.

Secretaresse

De secretaresse werkt aan de balie en is beschikbaar voor vragen.

Coördinatoren

De afdeling wordt aangestuurd door twee coördinatoren die op wisselende dagen aanwezig zijn.

Artsenvisite

Iedere dag tussen 8.45 uur en 11.00uur komt de zaalarts met een verpleegkundige bij uw langs. Een dag in de week zal hierbij ook een MDL-arts aanwezig zijn. Stel gerust uw vragen. Er worden afspraken gemaakt over uw verdere behandeling. De specialisten lopen regelmatig mee, maar hebben afwisselende diensten. Het is mogelijk dat een collega van uw behandeld arts visite loopt.

Op de afdeling

Wij verwachten dat u tijdens uw opname aanwezig bent op uw kamer tijdens de bloedafname (tussen 7.00 en 9.00 uur) en tijdens de artsenvisite (tussen 8.45 en 11.00 uur). Als u de afdeling wilt verlaten, kan dit in overleg met de verpleegkundige.

Kwaliteitsbord

Wij hebben kwaliteit van zorg hoog in het vaandel staan. Op de gang aan het begin van de afdeling hangt een kwaliteitsbord. Hierop vindt u informatie over (kwaliteits)metingen die regelmatig plaatsvinden op de afdeling. Ook kunt u zelf aangeven wat u goed en minder goed vindt gaan op de afdeling. Dit kun u opschrijven op de groene en rode kaarten die op het bord hangen.

Informatie voor de familie

Als u wordt opgenomen op de verpleegafdeling MDL, vragen wij u een eerste contactpersoon te benoemen. Dat kan uw partner, een familielid of iemand anders uit uw naaste familie zijn. Hij/zij vormt het aanspreekpunt voor de rest van de familie/naasten.

Een contactpersoon is iemand die de patiënt tijdens de opname in het ziekenhuis begeleidt en daar waar nodig ondersteunt. De verpleging en de artsen kunnen ook contact opnemen met de contactpersoon. De contactpersoon is op de hoogte van de woon- werk- en leefsituatie van de patiënt. De contactpersoon is regelmatig op de afdeling, zo nodig ook bij belangrijke gesprekken.

Het is niet zo dat de contactpersoon de rol van wettelijk vertegenwoordiger vervult; dit houdt in dat de contactpersoon geen beslissingen voor de patiënt kan maken. Er wordt alleen informatie aan de 1e contactpersoon verstrekt. Indien deze niet te bereiken is, en er noodzaak is om toch iemand te spreken, wordt de 2e contactpersoon gebeld.

Praktische informatie voor de contactpersoon

  • De 1e contactpersoon kan om informatie vragen en houdt de rest van de familie en naasten op de hoogte
  • Wij vragen u te zorgen voor voldoende spullen voor de patiënt (nachtkleding, dagkleding, goede schoenen of sloffen (met stevige hak) en toiletartikelen)
  • U neemt eventuele hulpmiddelen vanuit thuis mee naar het ziekenhuis, zoals een rollator of rolstoel
  • Als de patiënt met ontslag mag, dan verwachten wij dat u in samenspraak met de patiënt het vervoer naar huis regelt. Dit geldt niet als de patiënt wegens medische noodzaak met de ambulance vervoerd moet worden.
  • Als u telefonisch contact wilt met de verpleegkundige die zorgt voor uw naaste, dan kunt u dit het beste doen tussen 10.45 en 11.45 uur of tussen 14.00 en 15.00 uur. Telefonisch worden er geen medische zaken besproken, uitzonderingen daargelaten.
  • Indien u een gesprek aan wilt vragen met de zaalarts over het beleid, dan kunt u hier bij de verpleegkundige naar vragen. Deze gesprekken zullen zoveel mogelijk in de middag gepland worden.

Op bezoek

De bezoektijden zijn dagelijks van 14.00 tot 16.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur. Wij vragen u met maximaal 2 personen tegelijk op bezoek te komen. Daarnaast mag er per keer 1 kind onder de 13 jaar mee op bezoek komen. Zo blijft het rustig voor de andere patiënten die op de afdeling liggen.

Als u een kaartje naar u naaste in het ziekenhuis wil sturen, kan dit naar:

Jeroen Bosch Ziekenhuis
(naam patiënt)
Afdeling A7-ZUID
Postbus 90153
5200 ME ’s-Hertogenbosch