Headerafbeelding
afdelingen laboratorium medische microbiologie laborant preparaat
Afdeling

Moleculaire Diagnostiek

De Moleculaire Diagnostiek bestudeert processen op moleculair niveau.

Binnen de moleculaire diagnostiek gebeurt dit om opheldering te verschaffen over oorzaken van ziekte. Zo worden pathogenen, zoals bijvoorbeeld bacteriën en virussen, opgespoord door te analyseren of hun genetisch materiaal in een patiënt aanwezig is.

Lees meer

Ook kijken moleculair biologen of de gevonden ziekteverwekkers resistent zijn tegen bepaalde anti-virale of anti-bacteriele middelen zodat de patiënt de juiste medicijnen krijgt. Daarnaast wordt erfelijk materiaal van patiënten geanalyseerd, waarbij moleculair biologen zoeken naar afwijkingen die tot ziekten leiden of die iets zeggen over het verloop van een ziekte. Een opkomend vakgebied is dat van de “farmacogenetica”.

Dit vakgebied richt zich op de genetische component van reacties op medicijnen. Ook toenemend is de Oncogenetica. Erfelijk materiaal van tumoren bevat vaak informatie over het type tumor en de beste behandeling. Tenslotte wordt de moleculaire diagnostiek ingezet ter monitoring van behandeling van leukemie, waarbij één leukemiecel op 10.000 bloedcellen gedetecteerd kan worden.

Praktische tips

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Uw rechten en plichten als patiënt

Als patiënt heeft u een aantal wettelijke rechten en ook een aantal wettelijke plichten. Hier vindt u een overzicht.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto zorgverlener Adriaan van den Brule
Dr. A. van den Brule
Klinisch moleculair bioloog
Profielfoto zorgverlener Mirjam Hermans
Dr. M.H.A. Hermans
Klinisch moleculair bioloog
Bekijk ons team
Code AFD-058
Laatste revisie: 8 april 2020 - 15:22

Moleculaire Diagnostiek