Headerafbeelding
afdelingen laboratorium medische microbiologie testschaaltjes uitslag
Afdeling

Laboratorium Medische Microbiologie

Medische Microbiologie is het vakgebied waarin onderzoek wordt gedaan naar micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Het menselijke lichaam zit vol met deze micro-organismen en dat is maar goed ook. Veel van deze micro-organismen zijn heel nuttig voor ons, maar sommige micro-organismen zijn juist schadelijk. Medische Microbiologie richt zich vooral op deze schadelijke micro-organismen, omdat wij hier ziek van kunnen worden.

Lees meer

Het Laboratorium Medische Microbiologie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis voert onderzoek uit op verschillende lichaamsmaterialen zoals urine, ontlasting en bloed. Deze materialen worden in het laboratorium onderzocht en aan de hand van de bevindingen kan een diagnose worden gesteld. De artsen-microbioloog leveren niet alleen een bijdrage aan het stellen van een goede diagnose, maar ze adviseren de aanvragend arts ook over de juiste behandeling.

Samenwerking

Het Laboratorium Medische Microbiologie werkt nauw samen met de afdeling Hygiëne en Infectiepreventie. Deze dienst richt zich op het voorkomen en controleren van infecties in het ziekenhuis. Samen met de artsen-microbioloog zorgen zij voor het hygiene en infectiepreventiebeleid. En bij een uitbraak met een ziekenhuisbacterie zorgen zij dat alle nodige maatregelen worden genomen.

Het Laboratorium Medische Microbiologie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis verricht ook de microbiologische onderzoeken voor Ziekenhuis Bernhoven en doet voor de GGD Hart voor Brabant met name de SOA onderzoeken (diagnostiek van geslachtsziekten).

Accreditatie door de Raad voor Accreditatie 

Het Laboratorium voor Medische Microbiologie is geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie (RvA) onder nummer M186.Deze accreditatie kan gezien worden als een officieel keurmerk van de kwaliteit van het laboratorium.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Behandelingen
Bekijk behandelingen

Praktische tips

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Uw rechten en plichten als patiënt

Als patiënt heeft u een aantal wettelijke rechten en ook een aantal wettelijke plichten. Hier vindt u een overzicht.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto zorgverlener Mirjam Hermans
Dr. M.H.A. Hermans
Klinisch moleculair bioloog
Profielfoto zorgverlener Alexander Leenders
Dr. A.C.A.P. Leenders
Arts microbioloog
profielfoto zorgverlener Suzanne Lutgens
Dr. S.P.M. Lutgens
Arts microbioloog
Bekijk ons team
Code AFD-014
Laatste revisie: 5 augustus 2022 - 11:20

Laboratorium Medische Microbiologie