Headerafbeelding
afdelingen kinderafdeling voorlichting ipad
Afdeling

Kinderafdeling

De Kinderafdeling is bedoeld voor kinderen van 0 t/m 18 jaar die opgenomen moeten worden in het ziekenhuis.

Een ziekenhuisopname is, zowel voor uw kind als voor u, ouders/verzorgers, een ingrijpende gebeurtenis. Samen met u willen wij al het mogelijke doen om uw kind de zorg te geven die het nodig heeft en te zorgen dat het verblijf op de afdeling prettig verloopt.

Op de Kinderafdeling worden kinderen met allerlei ziekten behandeld. Ook de opnameduur is bij elk kind anders. Het grootste deel van de opnames is niet gepland. Soms worden kinderen maar een nacht opgenomen, soms blijven kinderen een paar maanden bij ons. Komt uw kind voor een dagopname? Dan wordt uw kind opgenomen op de Kinderdagbehandeling.

Lees meer

Gouden Smiley

De Kinderafdeling en de Kinderdagbehandeling doen er alles aan om het verblijf in het ziekenhuis zo prettig mogelijk te maken. Zowel voor het kind als voor de ouders. Daarom hebben zij een Gouden Smiley van de stichting Kind en Ziekenhuis ontvangen.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Behandelingen
Bekijk behandelingen

Over deze verpleegafdeling

Alle belangrijke informatie op een rij

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code AFD-109
Laatste revisie: 23 september 2021 - 08:43
Over deze verpleegafdeling

Kinderafdeling

Wie werken hier?

Op de Kinderafdeling werken verschillende deskundigen. De kinderverpleegkundige zorgt dagelijks voor uw kind. De pedagogisch hulpverlener is betrokken bij kinderen waar een pedagogische hulpvraag op de voorgrond ligt of die tijdens de opname ontstaat. Dit zijn huil-, slaap-, eet-, gedrags-, poep- en plasproblemen. Daarnaast zijn zij betrokken bij chronisch zieke kinderen en bij kinderen waar sprake is van angst in de medische setting.  Naast deze zorgverleners zien u en uw kind de kinderarts/arts-assitenten of de behandelend arts van het specialisme waarvoor uw kind is opgenomen. Bijvoorbeeld de arts vanuit Orthopedie, keel-, Neus- en oorheelkunde,  of Urologie.

Bij de behandeling van uw kind kunnen ook andere zorgverleners betrokken zijn zoals u de fysiotherapeut, logopedist, diëtiste, maatschappelijk werker, lactatiekundige of psycholoog. Wekelijks wordt onze afdeling bezocht door de Cliniclowns.

De servicemedewerkers zorgen voor eten en drinken van de kinderen op de afdeling en wanneer u dat wenst voor de ouders (tegen betaling). Daarnaast werken er nog huishoudelijk medewerkers, een afdelingssecretaresse, coördinerend medewerkers en het unithoofd. Op de afdeling werken ook studenten van de opleiding tot (kinder)verpleegkundige of tot pedagogisch hulpverlener. Zij worden altijd begeleidt door een gediplomeerd kinderverpleegkundige of pedagogisch hulpverlener. 

 

 

Voor wie is deze afdeling?

Op de Kinderafdeling liggen kinderen van 0 t/m 18 jaar. Er liggen kinderen met vaak voorkomende ziekten en kinderen met zeer zeldzame aandoeningen. Wanneer de kinderartsen (of andere specialisten) het nodig vinden, worden kinderen overgeplaatst naar specialistische afdelingen van academische ziekenhuizen of andere instellingen.

Shared Care 'samen zorgen voor kinderen met kanker'

Als één van de Shared Care Ziekenhuizen, delen we de zorg voor kinderen met kanker  met het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. In dit grootste kinderkankercentrum van Europa is alle expertise rondom kanker geconcentreerd. Daar starten alle Nederlandse kinderen hun behandeling. Zodra het mogelijk is, vervolgen de kinderen de behandeling in een ziekenhuis dichtbij huis. Dit is belangrijk zodat het “gewone” leven van de kinderen zoveel mogelijk door kan gaan.

Om kinderen al een beetje een vertrouwd gevoel te geven, hebben we een introductiefilm gemaakt. Zo kunnen kinderen, voordat de vervolgbehandeling start, alvast kennismaken met ons ziekenhuis en ons team. De film is te bekijken op de kinderwebsite www.halloziekenhuis.nl.

Verblijf op de afdeling

Naast de pedagogische hulpvragen richten de pedagogisch hulpverleners zich ook op de ontwikkeling en ontspanning van uw kind gedurende de opname. Op de afdeling is er een speel- en tienerkamer aanwezig waar kinderen gebruik van mogen maken. In overleg met de verpleegkundige kan dit soms ook als uw kind in bed ligt of in de rolstoel zit. Natuurlijk mag er ook altijd speelgoed meegenomen worden naar de eigen kamer.  Het is prettig en vertrouwd voor uw kind om een eigen knuffel of lapje van thuis bij zich te hebben. Brengt u dit gerust mee. 

Rooming-in

Voor een kind is een opname in het ziekenhuis een ingrijpende gebeurtenis. Het is daarom prettig voor uw kind, als er een ouder aanwezig kan zijn. Daarom bieden wij u als ouder(s) de mogelijkheid om bij uw kind te blijven slapen. Dit noemen we rooming-in.

Artsenvisite

Van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 11.00 uur bespreken de arts-assistent en de verpleegkundige de omstandigheden van uw kind. Hierna komt de arts-assistent bij u en uw kind langs en kunt u vragen stellen. Voor andere specialismen zijn de tijden anders. Vraag de verpleegkundige naar deze tijden.

Op bezoek

Momenteel mogen er, buiten de ouders, per dag 2 bezoekers komen. Zij zijn welkom tot 20.00 uur. Het is niet de bedoeling dat u met uw kind de afdeling verlaat. Wilt u dit wel, vraag dan toestemming aan de arts.

Kinderen die kortgeleden in contact zijn geweest met een kinderziekte mogen niet op de afdeling komen.

Bent u (of een andere bezoeker) ziek? Overlegt u dan eerst met de verpleegkundige of bezoek mogelijk is, om eventuele besmetting te voorkomen. Dit geldt bijvoorbeeld bij koorts, verkoudheid, diarree, koortslip.

Weer thuis

Voor uw kind is een opname in het ziekenhuis een hele ervaring. Deze ervaring kan (tijdelijk) van invloed zijn op het gedrag, de ontwikkeling en emoties van uw kind. Eigenlijk is dit een hele normale reactie die meestal spontaan weer herstelt. Elk kind verwerkt een opname op zijn/haar eigen manier maar dat heeft vaak wel even de tijd nodig. Geef uw kind vooral de ruimte om dingen een plekje te geven. Blijft uw kind toch problemen houden, dan kunt u dit aangeven bij de kinderarts. De kinderarts kan u verwijzen naar het pedagogisch team.  U kunt voor informatie en advies ook contact opnemen met de Stichting Kind en Ziekenhuis.

Boeken

Wij wijzen u graag nog op leuke boekjes die kunnen helpen bij de verwerking van de ziekenhuisopname. Ze zijn in de boekhandel te koop of bij de bibliotheek te leen.

 • Nijntje naar het ziekenhuis, Dick Bruna
 • Jaap Aap in het ziekenhuis, Margreet van Bergen
 • Voor het eerst naar het ziekenhuis, Cartwright, van Reemst
 • Dribbels bezoek aan het ziekenhuis, Eric Hill
 • In het ziekenhuis, Betty Sluyzer/ Sandra Klaassen
 • De operatie van kleine olifant, José Boone
 • Een bed op wieltjes, Vivian den Hollander
 • Ik maak je weer beter, zei Beer, Janosch
 • Karel in het ziekenhuis, Liesbeth Slegers
 • serie De Ziekenhuisboeg, Christine Kliphuis; o.a.;
  • Het been van Heleen (beenbreuk)
  • De darm van Harm (blinde darmontsteking)