Headerafbeelding
De weg wijzen via de routewijzer boulevard
Afdeling

Hartfalenspreekuur

Het hartfalenspreekuur is bedoeld voor patiënten met een verminderde pompfunctie van het hart.

Bij de behandeling van hartfalen speelt u zelf een belangrijke rol. Hartfalen vraagt van u en vaak ook van uw naasten de nodige aanpassingen. Bij het hartfalenspreekuur behandelt en begeleidt de verpleegkundig specialist u. Hierdoor leert u beter om te gaan met mogelijke dingen die u niet meer kunt in het dagelijkse leven.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Aandoeningen
Bekijk aandoeningen
Behandelingen
Bekijk behandelingen

Over dit spreekuur

Alle belangrijke informatie op een rij

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto Eline te Wierik
B.E. te Wierik
Verpleegkundige in opleiding tot specialist
Profielfoto zorgverlener Joke van Driel
J. van Driel
Verpleegkundig specialist
Regine van Grinsven
R. van Grinsven
Verpleegkundig specialist
Bekijk ons team

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code CAR-106
Laatste revisie: 14 augustus 2023 - 14:56
Over dit spreekuur

Hartfalenspreekuur

U bent door de cardioloog verwezen naar het spreekuur hartfalen. Hier behandelt en begeleidt de verpleegkundig specialist u. De verpleegkundig specialist houdt nauw contact met andere zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling van uw hartfalen. Zo nodig verwijst de verpleegkundig specialist u door.

  • Voor uw afspraak laat u eerst bloed prikken. Het aanvraagformulier hiervoor krijgt u thuis gestuurd.
  • Tijdens uw eerste bezoek heeft u een gesprek met de verpleegkundig specialist hartfalen. De verpleegkundig specialist maakt samen met u een behandelplan. U krijgt informatie over uw ziektebeeld en behandeling.
  • Bij de bezoeken aan het hartfalenspreekuur vragen wij u een familielid/naaste mee te nemen. Ook voor hen is het belangrijk dat zij weten van uw situatie en de leefregels.
  • Het eerste gesprek duurt ongeveer 45 minuten. De verpleegkundig specialist brengt uw huisarts op de hoogte van uw bezoek aan het hartfalenspreekuur.

De vervolgonderzoeken kunnen in het ziekenhuis zijn of u krijgt een belafspraak of videoconsult. De verpleegkundig specialist bespreekt dit met u.

Tijdens de vervolgbezoeken:

  • Bespreekt de verpleegkundig specialist het behandelplan met u en wordt dat zo nodig aangepast.
  • De verpleegkundig specialist controleert regelmatig uw bloed, bloeddruk, hartslag en gewicht. Afhankelijk van de uitslagen past de verpleegkundig specialist mogelijk uw medicijnen aan.
  • De controles kunnen in het ziekenhuis gebeuren of via thuismonitoring (telemonitoring).
  • Soms is het nodig om verder onderzoek te doen om de oorzaak of het effect van de behandeling te controleren.

De vervolgafspraken duren ongeveer 20 minuten.

Thuismonitoring

Bij thuismonitoring kan de verpleegkundig specialist op afstand uw toestand goed in de gaten houden, u behandelen en begeleiden. U hoeft daarom minder vaak naar het ziekenhuis te komen. U krijgt meetapparatuur in huis waarmee u zelf uw bloeddruk, hartslag en gewicht kunt meten.

Telefonisch contact

U kunt bellen naar de verpleegkundig specialist als u klachten heeft die te maken hebben met uw hartfalen. Bijvoorbeeld als u kortademig bent, aankomt in gewicht en wanneer u vocht vasthoudt.

U kunt bellen op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur naar het secretariaat van de polikliniek Cardiologie. Soms kan de secretaresse uw vraag beantwoorden. Als dit niet zo is dan belt de verpleegkundig specialist hartfalen u terug.