Headerafbeelding
Mobiele telefoon
Behandeling

Thuismonitoring bij hartfalen

Mensen met hartfalen kunnen mogelijk gebruik maken van thuismonitoring. U kunt dit bespreken met uw behandelaar.

Bij thuismonitoring hoeft u minder vaak naar het ziekenhuis. U krijgt op deze manier de zorg die bij u past.

Hoe verloopt thuismonitoring?

Hier vindt u alle belangrijke informatie

Betrokken afdelingen

Code CAR-146
Laatste revisie: 12 oktober 2022 - 15:53
Hoe verloopt thuismonitoring?

Thuismonitoring bij hartfalen

Bij thuismonitoring voert u metingen over uw gezondheid in via een app op uw telefoon of tablet. Deze metingen komen binnen in het Monitoringscentrum.

Wijken de metingen af? Dan nemen we contact met u op om te vragen hoe het met u gaat. Wanneer dat nodig is, overleggen we met de verpleegkundig specialist. Zo houden we u goed in de gaten. Ook kunnen we snel uw medicijnen aanpassen als dat nodig is.

U heeft een smartphone of tablet nodig. Hierop installeert u de Thuismeten app.

Van het Monitoringscentrum krijgt u een bloeddrukmeter. Hiermee kunt u uw bloeddruk en hartslag meten. Via bluetooth verbindt u de bloeddrukmeter met uw telefoon. We leggen u uit hoe dat moet.

U krijgt ook een weegschaal van het Monitoringscentrum. Ook die verbindt u via bluetooth met uw telefoon.

Hoe geeft u metingen door via de app?

In de app krijgt u uitleg over het meten van de bloeddruk en hartslag. De meting wordt doorgestuurd naar uw telefoon of tablet wanneer deze is aangesloten via bluetooth. U klikt in de Thuismeten-app vervolgens op 'verstuur' en dan komt de meting binnen bij het Monitoringcentrum.

Om uw gewicht te meten, gebruikt u de weegschaal die u van het Monitoringscentrum heeft gekregen. Als uw weegschaal via bluetooth verbonden is met uw telefoon of tablet, wordt uw gewicht vanzelf doorgestuurd naar de Thuismeten-app. Vanaf de app verstuurt u de meting naar het Monitoringscentrum.

Wanneer de bloeddrukmeter of weegschaal niet gekoppeld zijn via bluetooth, kunt u de waardes ook zelf intypen in de Thuismeten-app.

Hoe vaak en wanneer doet u de metingen?

Dit hangt af van uw situatie. 

Moeten de medicijnen bij u nog goed worden ingesteld (optitratie)?

  • Dan meet u elke dag uw gewicht. Doe dit telkens op hetzelfde tijdstip en met vergelijkbare kleding aan of zonder kleding. Zorg dat de weegschaal op een harde ondergrond staat.
  • Ook uw bloeddruk/hartslag meet u elke dag. Dit doet u het liefst in de ochtend, en in rust, een uur nadat u uw medicijnen heeft ingenomen.

Heeft u chronisch hartfalen?

  • Ook dan meet u elke dag uw gewicht. Telkens op hetzelfde tijdstip en met vergelijkbare kleding aan of zonder kleding. Zorg dat de weegschaal op een harde ondergrond staat.
  • Uw bloeddruk/hartslag meet u 2 keer in de week, liefst in de ochtend en in rust.

Voor hulp en ondersteuning, bijvoorbeeld bij het installeren van de app, kunt u contact opnemen met het Monitoringscentrum.

U kunt ook via de 'Thuismeten-app' contact opnemen met het Monitoringscentrum. Bijvoorbeeld als u algemene vragen heeft of wanneer u twijfelt over uw situatie. Dit doet u gemakkelijk via de knop 'Contact met zorgverlener' die u kunt vinden onder het kopje 'Zelfzorg'.

Let op: in spoedeisende situaties belt u NIET met het Monitoringscentrum maar naar uw eigen huisarts, de huisartsenpost (buiten kantooruren), of 112!