Headerafbeelding
afdelingen dialysecentrum patiënt verpleegkundige
Behandeling

Hemodialyse

Bij hemodialyse wordt het bloed buiten het lichaam door een kunstnier schoon gemaakt.

Hemodialyse is een vorm van Dialyse. Hemodialyse (‘bloedspoeling’) gebeurt meestal 2 tot 3 keer per week en duurt 3 tot 4 uur. U kunt voor hemodialyse in het Dialysecentrum terecht. Dit gebeurt meestal overdag. Er zijn ook andere mogelijkheden voor hemodialyse:

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code DIA-203
Laatste revisie: 6 maart 2023 - 08:55
Hoe verloopt de behandeling?

Hemodialyse

Voor hemodialyse is het belangrijk dat de toegang tot de bloedbaan goed is. Voordat u met de hemodialyse begint, kan de vaatchirurg een shunt aanleggen. Dit gebeurt meestal in de arm.

Wegen

Weeg u voor de behandeling als dat kan.

  • Bij hemodialyse zit of ligt u naast het dialyse-apparaat. Daar sluit de verpleegkundige u op aan.
  • Via een naald in uw bloedbaan wordt uw bloed via een kunststof slangetje door het dialysefilter gepompt. Daarna stroomt het schoongemaakte bloed via een slangetje weer terug uw lichaam in.
  • In de spoelvloeistof van het dialyse-apparaat blijven afvalstoffen, overtollige zouten, zuren en water achter.
  • Tijdens de dialyse blijft u in de dialysestoel of in bed. U mag lezen, televisie kijken, internetten, rusten of een praatje maken met andere patiënten.