Oorzaken van nierstenen zijn onder andere: te weinig drinken, bepaalde medicijnen of een urineweginfectie. Uw urine bevat dan extra veel afvalstoffen. De meeste mensen plassen deze afvalstoffen gewoon weer uit. Soms ontstaan uit deze afvalstoffen nierstenen die achterblijven in de nieren. U kunt dan verschillende klachten krijgen zoals pijn, misselijkheid of bloed in de urine.
Onderzoeken
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis weet u binnen één dag of uw klachten worden veroorzaakt door nierstenen.
We doen verschillende onderzoeken. Uw bloed en urine laten we onderzoeken in het laboratorium. Daarnaast maken we een röntgenfoto van uw buik en een echo van uw nieren. Soms maken we aanvullend een CT-scan.
Bij bloedonderzoek nemen we een of meer buisjes bloed af met een hol naaldje. Dit bloed wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht door een analist.
Als we verwachten dat u de nierstenen vanzelf uitplast, krijgt u pijnstillers (diclofenac). Soms krijgt u hierbij een medicijn (tamsulosine) dat er voor zorgt dat de urinewegen zich ontspannen. Dit vergroot de kans dat u de steen spontaan uitplast.
Als we verwachten dat u de nierstenen niet vanzelf uitplast zijn er een aantal andere behandelmogelijkheden. We kunnen de nierstenen vergruizen of verwijderen met een operatie.
Nierstenen kan de arts verwijderen met een ureteroscopie. Hierbij brengt de arts een dun hol buisje (de ureteroscoop) via de plasbuis en blaas in de urineleider om zo de niersteen te verwijderen.