Aandoening

Hydrocèle

Een hydrocèle is een goedaardige zwelling in de balzak.

Normaal worden de zaadballen omgeven door een met vocht gevuld vlies waarbinnen de zaadbal kan bewegen. Soms neemt de hoeveelheid vocht rond de bal sterk toe. Er ontstaat dan een hydrocèle.

Lees meer

Soms ontstaat een hydrocèle ook als reactie op een gezwel of ernstige ontsteking. Het is dan belangrijk dat de oorzaak van de hydrocèle verder onderzocht wordt.

plaatje van een balzak gevuld met veel vocht rondom de zaadbal

Vaak zijn hydrocèle’s klein en zacht aanvoelend. Ze zijn pijnloos en vaak niet groot. Meestal geeft een hydrocèle geen klachten. Vaak hoeven ze dan ook niet behandeld te worden. Soms kunnen zij groot worden tot wel 15 cm in doorsnede. Dan kunnen ze hinderlijk worden en klachten geven door kleding of bij bepaalde activiteiten. Soms wordt het cosmetisch aspect als storend ervaren. Dan kan een operatie nodig zijn. Een hydrocèle kan nooit kwaadaardig worden als er niets aan gedaan wordt.

Een hydrocèle lijkt op een spermatocèle. Het verschil is dat bij een hydrocèle de zaadbal in de vochtophoping zit. Een spermatocèle is vaak los te voelen van de zaadbal.

Een hydrocèle wordt ook wel een waterbreuk genoemd. Dit is géén liesbreuk.

Code URO-018
Laatste revisie: 23 januari 2024 - 15:51