Aandoening

Heupproblemen bij kinderen met een cerebrale parese

Kinderen met een cerebrale parese en spasticiteit hebben een grotere kans op een verstoorde botontwikkeling van de heup.

Cerebrale parese is een hersenbeschadiging die is ontstaan voordat het kind 1 jaar werd. Spasticiteit betekent een verhoogde spanning in de spieren. Kinderen met een hoge spierspanning in beide benen, hebben de grootste kans op heupafwijkingen. Bij kinderen die laat, of niet tot nauwelijks leren lopen, wordt de kans nog groter. Als de ontwikkeling van het heupgewricht verstoord is, kan het kind daar later allerlei problemen door krijgen.

Lees meer

Welke problemen kunnen er ontstaan?
Een instabiel heupgewricht kan verschillende problemen geven, nu en in de toekomst. Naast pijnklachten in het heup- en liesgebied, kan ook de spasticiteit in het lichaam toenemen. Het zitten, staan en lopen, maar ook het liggen kunnen niet goed meer mogelijk zijn. Vaak wordt ook de verzorging moeilijker door de verminderde beweeglijkheid van de heupen of het kruisen van de benen (scharen). Is 1 van de 2 heupen uit de kom? Dan kan dat mogelijk de oorzaak zijn van het ontstaan van een verkromming van de rug (scoliose).

Code REV-135
Laatste revisie: 11 september 2023 - 10:19