Aandoening

Goedaardige borstafwijking

Een knobbeltje in de borst is een vervelende ontdekking. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen om een goedaardige afwijking. Veel voorkomende goedaardige afwijkingen van de borst zijn een fibroadenoom, een cyste, tepeluitvloed, een papilloom, een borstontsteking of mastopathie.

Lees meer

Fibroadenoom

Dit is een knobbel die ontstaat door plaatselijke groei van steun- en klierweefsel. Het voelt aan als een rond, zacht, stevig en meestal pijnloos knobbeltje. Fibroadenomen voelen vaak rubberachtig aan en kunnen gemakkelijk in de borst heen en weer worden bewogen. Fibroadenomen komen meestal bij jonge vrouwen voor. Vlak voor de menstruatie wordt een fibroadenoom soms gevoelig of pijnlijk en tijdens een zwangerschap kan het groter worden. Een fibroadenoom geeft in principe geen vergrote kans op borstkanker. Wanneer een fibroadenoom zeer snel groeit of tot vervelende klachten leidt, kan overwogen worden om het knobbeltje operatief of via Mirabelprocedure te verwijderen.

Cyste

Cysten zijn met vocht gevulde holtes die als een knobbel aanvoelen. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een verstopping van een uitvoergangetje van de melkklieren. Als er door een cyste spanning op het omliggende weefsel komt te staan, kan dit pijnklachten geven. Soms is het dan noodzakelijk om de cyste door middel van een punctie leeg te zuigen. De pijnklachten verdwijnen dan; een operatie is niet nodig. Cysten kunnen vlak voor een menstruatie groter en pijnlijker worden. Een cyste geeft geen vergrote kans op borstkanker.

Tepeluitvloed

Wanneer er vocht uit de tepel komt noemen we dit tepeluitvloed of tepelafscheiding. Dit komt veel voor. Tepeluitvloed kan op elke leeftijd optreden, maar vooral in perioden van hormonale veranderingen zoals in de puberteit, aan het begin van de overgang of rond de menstruatie. Tepeluitvloed is meestal onschuldig en maar heel soms het gevolg van een kwaadaardige aandoening. In het geval van bloederig tepelvocht wordt er een mammografie en echo gedaan en proberen we het tepelvocht op te vangen voor nader onderzoek.

Lipoom (vetknobbel)

Er kunnen in de borst verdikkingen in het vetweefsel voorkomen. Deze voelen in het algemeen vrij zacht aan.

Papilloom

Papillomen zijn kleine knobbeltjes die voorkomen in de melkgangen, meestal net onder de tepelhof. Heldere vloed uit de tepel wijst vaak op papillomen. Meestal is dit onschuldig. Papillomen komen het meeste voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Soms is een operatie wenselijk, om borstkanker uit te sluiten.

Ontsteking van de borst (mastitis)

Bij een borstontsteking zijn er één of meer melkgangen verstopt geraakt. Borstontsteking komt meestal voor bij vrouwen die borstvoeding geven. Maar ook vrouwen die geen kind hebben gekregen kunnen het krijgen. Een borstontsteking komt beduidend vaker voor bij vrouwen die roken. Echter, een borstontsteking kan soms ook te maken hebben met borstkanker. Daarom wordt ongeveer 6 weken na borstontsteking, aanvullend onderzoek gedaan. Een borstontsteking wordt behandeld met antibiotica, vrijwel nooit met een operatie. Stoppen met roken wordt sterk geadviseerd.

Code ONC-325
Laatste revisie: 27 december 2023 - 12:28