Aandoening

Pijnlijke borsten (mastopathie en mastodynie/ mastalgie)

Pijnlijke borsten wordt mastopathie (of mastodynie of mastalgie) genoemd. Het is een verzamelnaam voor allerlei goedaardige klachten aan de borsten. 

Bij vrouwen met mastopathie is het borstweefsel onregelmatig en dichter van structuur. Er zijn soms duidelijk voelbare knobbels, strengetjes of schijven. Ook kan er afscheiding uit de tepels komen. De borsten kunnen in wisselende mate gespannen en/of pijnlijk aanvoelen.

Lees meer

Mastopathie komt veel voor. Het kan spontaan ontstaan en verdwijnen. Ongeveer 70% van de vrouwen heeft er in haar leven ooit last van. De klachten kunnen al vroeg in de puberteit ontstaan en tot op hoge leeftijd voortduren. De klachten variëren van een gespannen gevoel in de borst tot een heftige pijn die de kwaliteit van leven kan beïnvloeden. Het kan in één borst of in beide borsten voorkomen.

Bij veel vrouwen is er een duidelijke relatie tussen de pijnklachten en de menstruatiecyclus. De pijn is dan het ergst vóór de menstruatie en ook eventuele knobbeltjes zijn dan het best voelbaar. Na de menstruatie nemen de klachten weer af.

Hoewel bij knobbeltjes in de borst gedacht moet worden aan borstkanker is hier bij mastopathie geen sprake van. Het is een goedaardige aandoening

Vormen

Er zijn drie vormen van mastopathie: cyclisch, non-cyclisch en extramammair.

Cyclische mastopathie treedt meestal op in de tweede helft van de menstruele cyclus. De pijn wordt erger tot de start van de menstruatie. Dan nemen de klachten snel af. Soms is de pijn tijdens de gehele cyclus in mindere mate aanwezig.

Non-cyclische mastopathie komt minder vaak voor. Er is geen vast patroon in te ontdekken. Bij deze vorm heeft de vrouw continu, of met tussenpozen, pijn in de borst(en). Deze klachten hebben geen relatie met de menstruele cyclus.

Bij extramammaire mastopathie is er sprake van pijn buiten de borst.

Code CHI-138
Laatste revisie: 27 september 2021 - 11:29