Aandoening

Pijnlijke borsten (mastopathie en mastodynie/ mastalgie)

Pijnlijke borsten wordt mastopathie (of mastodynie of mastalgie) genoemd. Het is een verzamelnaam voor allerlei goedaardige klachten aan de borsten.

Pijn in de borsten is een verschijnsel dat veel voorkomt. Het kan spontaan ontstaan en verdwijnen. Ongeveer 70% van de vrouwen heeft er in haar leven ooit last van. Deze pijn kan variëren van een vervelend gevoel dat een paar dagen per maand aanhoudt tot een heftige pijnervaring.

Lees meer

De pijn kan uitstralen tot in de oksel en de bovenarm. De pijn kan in beide borsten optreden, maar ook in een van de borsten of in een deel ervan. Er is wel gedacht, dat deze pijn samenhangt met het voorkomen van hobbelig klierweefsel in de borsten. Maar daar is geen verband tussen gevonden. Er zijn vrouwen met hobbelig klierweefsel die geen pijnklachten hebben; er zijn vrouwen met hobbelig klierweefsel die pijnklachten hebben, én er zijn vrouwen zonder hobbelig klierweefsel die ook pijnklachten hebben. De pijn kan in 3 groepen worden ingedeeld.

1. Pijn die te maken heeft met de menstruatie

Deze pijn noemen we cyclische pijn. De pijn houdt verband met schommelingen in de hormoonniveaus. De pijn treedt op voor de menstruatie, soms een paar dagen, soms meerdere weken. De pijnklachten nemen af zodra de menstruatie begonnen is. We weten niet precies waarom de pijn optreedt. En we weten ook niet waarom de ene vrouw meer menstruatiepijn heeft dan de ander.

2. Pijn die niet te maken heeft met de menstruatie

We noemen dit ook wel spontane of plaatselijke mastodynie (pijn in de borsten). Hierbij is vaak precies aan te geven waar de borst pijn doet. De pijn is niet afhankelijk van hormonale schommelingen.

3. Pijn die niet door de borsten wordt veroorzaakt

Deze soort pijn is eigenlijk geen mastodynie, omdat de oorzaak niet van de borsten komt. Pijn aan de borstkas, gewrichtsontstekingen (tussen ribben en borstbeen) kunnen de oorzaak zijn. Maar ook aderontstekingen kunnen pijn geven.

Code CHI-138
Laatste revisie: 3 april 2024 - 14:53