Aandoening

Darmontsteking, chronisch (IBD)

Chronische darmontsteking wordt ook wel IBD (Inflammatory Bowel Disease) genoemd.

wat is ibd?

De meest voorkomende vormen van chronische darmontsteking zijn:

IBD-unclassified (IBD-u)

Bij een klein deel van de patiënten is het na diverse onderzoeken duidelijk dat er sprake is van IBD, maar kan er verder geen onderscheid gemaakt worden tussen colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. Dat wordt IBD-U genoemd. Soms wordt in het ziektebeloop alsnog duidelijk dat er sprake is van colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn, maar soms ook niet.

Lees meer

Klachten buiten de darmen bij chronische darmontsteking

Bijna de helft van de patiënten met colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn heeft ook klachten of ontstekingen buiten de darm. Voorbeelden hiervan zijn vermoeidheid, gewrichtspijnen, gewrichtsontstekingen, huidontstekingen, oogontstekingen of ontstoken galwegen (primair scleroserende cholangitis).

Gewrichtsklachten

Ongeveer 30% van alle IBD-patiënten ervaart gewrichtsklachten. Dit komt vooral voor als de ziekte actief is, maar kan ook optreden in rust. Rokers hebben hier vaker last van dan niet-rokers. Er kan sprake zijn van gewrichtspijn met ontsteking (artritis) of van gewrichtspijn zonder ontsteking (artralgie). Meest voorkomende klachten zijn stijve en pijnlijke gewrichten en moeite met bewegen.

Gewrichtspijnen kunnen we behandelen met pijnstillers, zoals Paracetamol en ontstekingsremmers zoals celecoxib. Ook zijn leefstijladviezen een belangrijk onderdeel van de behandeling, bijvoorbeeld voldoende bewegen en goede nachtrust.

Als we denken dat u artritis heeft (er is dan sprake van rode, gezwollen en warme gewrichten) kunnen we u verwijzen naar de reumatoloog.

Huidklachten

Ongeveer 20% van de patiënten met IBD heeft last van huidziekten. Denk hierbij aan puistjes, zwellingen of huidontstekingen. Ook psoriasis komt vaker voor bij IBD-patiënten. Soms zijn de huidafwijkingen het gevolg van de medicijnen die u gebruikt tegen de darmziekte. Een dermatoloog kan beoordelen of uw huidafwijkingen iets te maken hebben met de darmontsteking. Als dat zo is, kunnen we soms uw medicijnen zo aanpassen dat zowel de huidziekte als de darmziekte rustiger wordt.

Oogontsteking

Ongeveer 10 tot 15% van de IBD-patiënten krijgt ook ontstekingen van de ogen. Uw oog ziet er dan rood uit. De ontsteking kan meer oppervlakkig zijn (conjunctivitis of episcleritis) of juist iets dieper liggen (uveitis). Klachten die u kunt krijgen zijn bijvoorbeeld pijn in het oog, wazig zien, overmatig tranen, overgevoeligheid voor licht en hoofdpijn. Sommige ontstekingen gaan vanzelf over, sommige hebben aanvullende behandeling nodig zoals oogdruppels, tabletten of injecties. Neem contact op met de MDL-verpleegkundige of MDL-arts als u denkt deze klachten te hebben.

Vermoeidheid

Een veel gehoorde klacht is vermoeidheid. Meer over deze klacht en wat u eraan kunt doen leest u op de pagina Vermoeidheid bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Primaire Sclerosende Cholangitis (PSC)

PSC is een aandoening waarbij de galwegen binnen en buiten de lever ontstoken zijn. Dit is een zeldzame maar ernstige ziekte die in combinatie met IBD kan voorkomen en waarvan het belangrijk is dit tijdig te onderkennen. Patiënten met IBD en PSC hebben een verhoogd risico op darmkanker en kanker van de galwegen. Daarom worden deze patiënten vaker gecontroleerd door middel van bloedonderzoek, echo van de buik en coloscopie. Op de website van de Maag Lever Darm Stichting vindt u informatie over deze aandoening.

Icoon pagina Kanker

Zorg bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (IBD)

Alles wat u tegenkomt als u de diagnose IBD krijgt, vindt u op onze pagina IBD-zorg.

Code INT-905
Laatste revisie: 20 februari 2024 - 16:59