Headerafbeelding
patienten wachten in de wachtkamer bij radiologie
Onderzoek

MRI-onderzoek van de dunne darm (enterografie)

Bij een MRI-enterografie brengt de radioloog uw dunne darm in beeld.

Dit gebeurt met een sterk magnetisch veld, radiogolven en contrastvloeistof. Met dit onderzoek kan de arts zien of er afwijkingen zijn in uw dunne darm.

LET OP!

 • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 3 DAGEN vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan.
 • We vragen u om ruim van tevoren de vragenlijst in te vullen. Heeft u één of meerdere vragen met JA beantwoord? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-029
Laatste revisie: 1 juni 2023 - 14:53
Hoe verloopt het onderzoek?

MRI-onderzoek van de dunne darm (enterografie)

Vragenlijst MRI

LET OP! Het MRI-apparaat maakt gebruik van een sterke magneet. Metaal wordt hierdoor aangetrokken of afgestoten. Daarom is het belangrijk voor ons om vóór het onderzoek te weten of u metalen voorwerpen in of op uw lichaam heeft.

 • Bij de afspraakbevestiging heeft u een vragenlijst MRI- MRA-onderzoek (code RAD-100) ontvangen. Wij vragen u deze vragenlijst volledig in te vullen en te ondertekenen en mee te nemen naar het onderzoek.
 • Heeft u een of meer vragen in deze vragenlijst met JA beantwoord? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.
 • Heeft u deze vragenlijst niet ontvangen? Dan kunt u deze hier vinden (RAD-100) of neem contact op met de afdeling Radiologie.
 • De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer (073) 553 26 00.

Bent u (misschien) zwanger?

Bent u (misschien) zwanger? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie, telefoonnummer (073) 553 26 00. Het is niet aangetoond dat een MRI-onderzoek schadelijk is voor het ongeboren kind. Toch doen we het onderzoek tijdens de zwangerschap liever niet.

Vertel altijd aan de laborant dat u zwanger bent voordat het onderzoek begint.

Eten, drinken en roken

Vindt het onderzoek vóór 12.00 uur plaats: dan mag u vanaf 24.00 uur niet meer eten, drinken en roken. U mag ook geen kauwgom meer kauwen.

Vindt het onderzoek ná 12.00 uur plaats: dan mag u vanaf 24.00 uur niet meer roken. U mag dan ‘s morgens een licht ontbijt nemen (beschuit/cracker/thee).

Metalen delen en magnetisme

Omdat bij het MRI-onderzoek gebruik wordt gemaakt van een heel sterk magneetveld is het volgende belangrijk:

 • Metalen of magnetische voorwerpen moeten buiten de onderzoeksruimte blijven. Deze voorwerpen moet u daarom in het kleedkamertje laten liggen: sleutels, munten, gebitsprothesen, haarspelden, gehoorapparaten, sieraden, horloge, bankpasjes.
 • Waardevolle bezittingen kunt u beter thuislaten.
 • Mascara bevat soms ijzerdeeltjes. Daarom mag u geen mascara aanbrengen voor een MRI-onderzoek van de hersenen (cerebrum).
 • Een tatoeage of permanente make-up kan tijdens het onderzoek warm gaan aanvoelen.
 • Het beste kunt u onderkleding dragen zonder metalen delen (haakjes, ritssluitingen, beugel/sluiting van de bh of drukkers).
 • U mag géén anti-bacteriële (sport)kleding dragen.

Gebruikt u medicijnen?

Uw medicijnen kunt u gewoon innemen met een klein beetje water.

Heeft u diabetes?

Dan is voor u speciale informatie beschikbaar. Volg de aanwijzingen goed op. Heeft u deze informatie niet ontvangen? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Contrastmiddel

Bij het MRI-onderzoek van de dunne darm wordt ook contrastvloeistof toegediend via een infuus in uw arm. Dit infuus wordt vóór het onderzoek in de arm geprikt. U kunt van de contrastvloeistof een warm gevoel krijgen of een andere smaak in de mond.

Contrastmiddel wordt door de nieren uit het lichaam verwijderd. De nierfunctie moet voldoende hoog zijn. Bij nierfunctie stoornissen wordt bloed geprikt waaruit de GFR wordt bepaald. Bij een te lage GFR kan het onderzoek niet doorgaan.

Heeft u een stoma? Neem dan een extra stomazakje mee

Buscopan (verhoogde oogboldruk)

Buscopan (verhoogde oogboldruk)
Bij sommige onderzoeken van de buik hebben we last van hinderlijke bewegingen van de darmen. Om de hinderlijke beweging van de darmen te verminderen kan het zijn dat u vooraf aan het onderzoek - via een infuus in de arm - Buscopan toegediend krijgt. Van dit middel kunt u tijdelijk wat wazig gaan zien.

In verband met de toediening van Buscopan is onderstaande belangrijk: Is er bij u een verhoogde oogboldruk (glaucoom) geconstateerd en wordt u hiervoor niet behandeld? Geef dit vóór het onderzoek door aan de aanwezige laborant.

Angst voor kleine ruimtes

Als u angst heeft voor kleine ruimtes (claustrofobie), is het mogelijk dat u komt proefliggen in de MRI. U kunt hiervoor langskomen tijdens kantooruren op de hoofdlocatie. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. U kunt ook uw behandelend arts om een kalmerend medicijn vragen.

Waar meldt u zich?

Meldt u 45 minuten voor het onderzoek aan de balie of aanmeldzuil van de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging vermeld staat. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte.

U krijgt nu van de MRI-laborant 1 liter Mannitol (een suikervervangende zoetstof) opgelost in water te drinken. Mannitol heeft een laxerende werking. Als u een stoma heeft wordt de hoeveelheid Mannitol aangepast.

Om een goede spreiding van de Mannitol in de dunne darm te krijgen is het belangrijk dat u elke 5 minuten ongeveer 1 bekertje Mannitol drinkt.

Na 45 minuten begint het onderzoek. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Tijdens het onderzoek ligt u op een smalle tafel. Deze tafel schuift geheel of gedeeltelijk in de lange smalle tunnel van het MRI-apparaat. Tot hoever is afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden. De tunnel is aan beide kanten open.

MRI-apparaat

Meestal bent u alleen in de onderzoeksruimte. De laboranten bedienen het MRI-apparaat vanuit een ruimte naast de onderzoekkamer. Zij zien u door een raam en houden u steeds in de gaten. In de tunnel zit een microfoon en een luidspreker. U krijgt een knijpballetje in uw hand. Als u hierin knijpt, kunt u praten met de laborant.

De laborant maakt een serie opnamen van het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden. Elke opname toont een dwarsdoorsnede van dit lichaamsdeel. Zo kan de radioloog precies de vorm, structuur en ligging van alle inwendige organen of weefsels in het onderzochte gebied onderscheiden.

Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek goed stil ligt, omdat anders de opnamen mislukken. Het onderzoek is pijnloos.

Het MRI-apparaat maakt tijdens het onderzoek harde kloppende geluiden. Dit kan vervelend voor u zijn. U ontvangt van ons gehoorbescherming door middel van een koptelefoon en oordopjes. Maar ook met de koptelefoon en oordopjes blijft u het kloppende geluid van het MRI-apparaat nog horen. Als u wilt kunt u via de koptelefoon naar de radio luisteren. De laborant bespreekt dit met u.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het onderzoek zit er nog vocht in uw darmen (de Mannitol-oplossing die u gedronken heeft). Daarom is het aan te raden, vóórdat u naar huis gaat, naar het toilet te gaan. U kunt hier dan via de ontlasting wat van kwijtraken.

Als u (door het ingespoten middel) wat wazig ziet, mag u niet zelf autorijden. U moet dan even wachten totdat u weer helder ziet, of zorgen dat iemand u komt ophalen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het MRI-onderzoek duurt 30 minuten (en voorafgaand aan het onderzoek 45 minuten drinken).

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.