Aandoening

Crohn (ziekte van)

De ziekte van Crohn is een chronische (blijvende) ontstekingsziekte van het maagdarmstelsel.

Meestal is het einde van de dunne darm, de dikke darm en/of de endeldarm ontstoken. Ook kan het héle spijsverteringskanaal zijn aangedaan. Door de ontstekingen kan de darm vernauwd of zelfs afgesloten raken.

Lees meer

Vaak wisselen plekken van ontstekingen en gezonde delen van de darm elkaar af, en is dus niet een aaneengesloten deel van de darm ontstoken. De ziekte kan ook effect hebben op verschillende organen en weefsels buiten de darmen zoals de huid, gewrichten en ogen. De ziekte van Crohn is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam zelf keert.

De onderstaande afbeelding laat zien waar de ontstekingen kunnen ontstaan in het maagdarmkanaal.

Deze afbeelding laat zien waar de ontstekingen bij crohn kunnen ontstaan in het maagdarmkanaal. 

Perianale fistels en abcessen

Een perianale fistel is een onnatuurlijke, pijpvormige ‘doorgang’ tussen het einde van de dikke darm en de huid bij de anus. Een perianaal abces is een holte gevuld met pus in de buurt van de anus.

Fistels zijn pijnlijk en komen vaak voor bij de ziekte van Crohn. Het eerste verschijnsel is vaak een zachte pijnlijke zwelling of knobbel bij de anus. Via een kleine opening in de huid lekt er pus en soms ook ontlasting. De huid rondom de fistel voelt vaak geïrriteerd en pijnlijk aan.

Als u denkt dat u een perianale fistel of abces heeft, neem dan contact op met uw behandelend arts of met de IBD-verpleegkundige. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden waaronder medicijnen of een operatie.

Vernauwingen

Vernauwingen in de darm komen met name voor bij de ziekte van Crohn en veel minder vaak bij colitis ulcerosa. Klachten die vaak voorkomen bij een vernauwing zijn een opgezette buik, gerommel in de buik, een vol gevoel, misselijkheid en braken. Vernauwingen kunnen soms uitmonden in een darmafsluiting (ileus); dit kan een ernstige situatie zijn.

Een vernauwing kan ontstaan doordat de ziekte actief is. De darmwand is dan wat opgezwollen, met als gevolg een vernauwing van de doorgang. We kiezen dan vaak voor behandeling met medicijnen om te proberen de ziekte rustig te krijgen. Soms is een operatie noodzakelijk.

Vernauwingen kunnen ook ontstaan door littekens van eerdere ontstekingen in de darm of verklevingen door operaties. Dan is behandeling met medicijnen meestal niet effectief. Afhankelijk van de plek war de vernauwing zit, de lengte van het stuk darm dat vernauwd is en uw klachten kan uw arts u een oprekking of een operatie voorstellen. Meer informatie hierover vindt u op de website van Crohn en colitis.nl.

Meer informatie over de ziekte van Crohn vindt u ook op de website van Thuisarts.

Icoon pagina Kanker

Zorg bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (IBD)

Alles wat u tegenkomt als u de diagnose IBD krijgt, vindt u op onze pagina IBD-zorg.

Code INT-196
Laatste revisie: 13 december 2023 - 09:46