Aandoening

Artrose

Artrose is een aandoening waarbij er sprake is van verminderde kwaliteit van het kraakbeen van de gewrichten en/of wervelkolom.

In de volksmond wordt artrose vaak slijtage genoemd. Hoewel er inderdaad slijtage optreedt van het gewricht, komt dit niet alleen door ouderdom of overbelasting.

Als gevolg van artrose kunt u pijnklachten krijgen aan de gewrichten. Ook kunnen gewrichten stijf aanvoelen en kunnen bewegingen minder gemakkelijk gaan. Bij sommige vormen van artrose kunnen ook vergroeiingen optreden. Artrose is geen reumatische ontstekingsziekte (zoals bijvoorbeeld reumatoïde artritis) die met reumaremmende medicijnen wordt behandeld. Toch kunnen er soms wel tijdelijke ontstekingen van gewrichten voorkomen bij artrose. Artrose kan in bijna alle gewrichten voorkomen. Artrose kan in nagenoeg alle gewrichten voorkomen. Het meest wordt het gezien in de handen, heupen, knieën, nek/rug en grote teen.

Hieronder vindt u meer informatie over artrose van enkele specifieke gewrichten en de mogelijke behandelingen die daarbij horen:

Laatste revisie: 25 februari 2021 - 08:04