Aandoening

Aambeien (hemorroïden)

Aambeien zijn zwellichamen onder het slijmvlies van de anus. Er zijn inwendige en uitwendige aambeien.

Iedereen heeft zwellichamen onder het slijmvlies van de anus die bestaan uit een kluwen vaten, om de anus goed te kunnen sluiten. Ze geven meestal geen klachten. Soms wordt dit weefsel groter en kan het scheuren. De gezwollen bloedvaten zijn niet meer dan zwakke plekken. Soms zijn ze zo gezwollen dat ze naar buiten puilen. U kunt er last van krijgen als er veel druk wordt uitgeoefend op die plaatsen.

Endeldarm met uitwendige en inwendige aambei
Lees meer

Aambeien die klachten geven zijn vervelend. Ze geven op zijn minst jeuk en een onprettig gevoel rond de anus. Soms zijn er klachten als pijn en bloedingen, vooral tijdens en na de (harde) stoelgang (poepen).

Maar niet alle bloedingen uit de anus komen door aambeien. Ook als u zeker weet dat u aambeien heeft, kan het bloeden toch door iets anders veroorzaakt worden. Daarom moet uw arts bij bloedingen onderzoeken waardoor het bloeden precies komt.

Maar liefst één op de 3 mensen heeft in zijn of haar leven wel eens last van aambeien. Iedereen kan last van aambeien krijgen. Maar meestal komen ze voor bij mensen ouder dan 30 jaar. Ook na zwangerschappen komen aambeien voor.

Code CHI-157
Laatste revisie: 8 april 2024 - 17:06