Profielfoto zorgverlener Hans Pruijt
Dhr. dr.

J.F.M. (Hans) Pruijt

Internist-oncoloog-hematoloog
BIG-nummer

Eind 1999 ben ik naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis gekomen. Ik wilde graag in een groot opleidingsziekenhuis werken, waar leukemiebehandelingen plaatsvinden. Dat gebeurt namelijk niet in alle ziekenhuizen. Voor de helft van de tijd werd ik aangesteld om een (Multidisciplinair) Oncologisch Centrum (OC) op te richten.

 

Lees meer

Goede patiëntenzorg is teamwork

Het bijzondere van het (M)OC is dat bijna alle oncologisch werkende specialisten van het JBZ op het (M)OC werkzaam zijn. Het voordeel voor patiënten van één polikliniek is, dat ze opgevangen worden door vaste medewerkers die hen kennen. De oncologische zorg wordt steeds complexer, waardoor meerdere artsen samen met de verpleegkundigen de behandeling onderling goed moeten afstemmen in het belang van de patiënt. Aan de poli zit ook een dagbehandeling gekoppeld, waar patiënten bijvoorbeeld naartoe gaan voor hun chemotherapie. Ook voor de bestralingen kunnen ze sinds de nieuwbouw naast het ziekenhuis terecht in een dependance van het Verbeeten Instituut die inmiddels door een aparte nieuwe gang is verbonden met het ziekenhuis.

Nieuwe medicijnen

De laatste jaren ontstaat steeds meer kennis en inzicht in hoe kankercellen zich ontwikkelen en te beïnvloeden zijn. Doordat de mechanismen ontdekt worden die uniek zijn voor die kankercel, komen er, naast de klassieke chemotherapie, steeds meer specifieke slimme medicijnen ter beschikking. In dit ziekenhuis doen we met alle oncologische specialisten aan zo’n dertig tot veertig landelijke en ook internationale studies mee om nieuwe medicijnen en behandelingen te onderzoeken. Echt genezen kunnen wij patiënten lang niet altijd, maar door de toegenomen verschillende therapeutische mogelijkheden kunnen ze vaak wel langer blijven leven met vaak een goede kwaliteit van leven.

Afdelingen

Mijn opleiding

1998-1999
Staflid Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en opleiding tot medisch oncoloog
1994-1998
Opleiding tot hematoloog in het LUMC Leiden
1993
Fellow in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
1988-1992
Interne Geneeskunde in het LUMC Leiden
1979-1986
Geneeskunde in het LUMC Leiden

Bijzonderheden

Voorzitter oncologiecommissie JBZ
Medisch coördinator oncologisch centrum JBZ
Lid van de landelijke Commissie BOM (beoordeling nieuwe (genees)middelen in de oncologie) (tot maart 2013)
Voorzitter commissie indicatoren Nederlandse Internisten Vereniging (tot eind 2011)
Lid van de hoofdredactieraad Nederlands Tijdschrift voor Hematologie
Lid van de hoofdredactieraad KOP cursus (kennis over palliatie)
Laatste revisie: 14 augustus 2021 - 21:52