Headerafbeelding
Gesprek in spreekkamer polikliniek
Behandeling

Botoxinjecties bij overmatig zweten

Botox werkt goed als behandeling bij overmatig zweten (hyperhidrosis).

Botox blokkeert de zenuwuiteinden van de zweetklieren. Hierdoor kunnen de zenuwen geen zweet meer produceren. Na ongeveer 6 maanden is het effect van Botox weg. Dan zijn er namelijk weer nieuwe zenuwuiteinden aan de zweetklieren gegroeid. 

Lees meer

Vooral de huid van de oksels is zeer geschikt voor behandeling met botuline-toxine injecties. Ook de handpalmen en voetzolen kunnen we hiermee behandelen. De behandeling door middel van botuline-toxine injecties is veilig. De behandeling van de oksels is niet erg pijnlijk. Bij behandeling van handpalmen en voetzolen geven we een plaatselijke verdoving.

Hoe verloopt de behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code DER-060
Laatste revisie: 5 april 2024 - 08:34
Hoe verloopt de behandeling

Botoxinjecties bij overmatig zweten

Laat u uw oksel behandelen? Dan scheert u 2 dagen van tevoren de haartjes van uw oksel.

Wanneer behandelen we niet met botox?

U kunt zich beter niet met Botox laten behandelen als u bepaalde ziektes heeft. Ook zijn er omstandigheden die bijzondere aandacht vragen. Vertel uw arts wanneer u:

  • zwanger bent of zwanger wilt worden, of wanneer u borstvoeding geeft;
  • u mogelijk allergisch bent voor Botox of voor één van de bestanddelen;
  • spierproblemen heeft;
  • antibiotica of spierverslappende middelen gebruikt;
  • een bloedstollingsstoornis heeft of geneesmiddelen gebruikt die van invloed zijn op de bloedstolling, zoals aspirine;
  • in het verleden problemen kreeg na een behandeling met Botox;
  • een operatie heeft ondergaan aan de oksels.

Uw arts spuit met een zeer dunne naald een kleine hoeveelheid Botox in de oksels, handpalmen of voetzolen. De arts geeft u 10 tot 15 prikjes per behandeling. Soms gebruiken we kleurstof om te zien waar u het meeste zweet. Zo kunnen we precies zien waar de injecties moeten komen. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten. Hierna kunt u direct uw dagelijkse bezigheden hervatten. U mag na 2 dagen weer deodorant gebruiken.

De meeste mensen vinden de behandeling niet pijnlijk. De arts gebruikt een erg dunne naald, die voelt u nauwelijks. Het is meestal niet nodig om pijnstillers of verdoving te gebruiken. We kunnen uw huid voor de behandeling met verdovingscrème insmeren.

Resultaten

Binnen 1 week moet u merken dat u minder zweet. In een onderzoek bleek de zweetproductie al na 1 week na de behandeling met 83% te zijn gedaald. Als de effecten van de eerste behandeling zijn verdwenen, kunt u de volgende behandeling doen. Meestal is dat na ongeveer 6 maanden. Uw arts maakt hierover met u een afspraak.

Stoppen met de behandeling

Botox is na enkele maanden uitgewerkt. Als u zich niet verder laat behandelen, gaat u langzaam weer zweten zoals voor de behandeling. Botox werkt tijdelijk.

Bijwerkingen

Elke behandeling heeft bijwerkingen bij minstens een aantal patiënten. Ongeveer 4,5% van de patiënten ging op een andere plaats van het lichaam zweten. Soms verspreidt een zeer kleine hoeveelheid Botox zich vanuit de prikplaats. Het kan zijn dat de Botox omliggende zenuwen blokkeert. Dit kan een verminderd gevoel in de handen geven. Deze symptomen verdwijnen als de behandeling stopt.

Er is een kleine kans dat u last krijgt van ‘griepachtige’ klachten, zoals vermoeidheid, lichte koorts en spierpijn. Deze klachten verdwijnen meestal binnen een paar dagen. Mogelijk voelt u lichte pijn op de plaats van de prik.

Wanneer u teveel last krijgt van deze of andere bijwerkingen, belt u naar de polikliniek Dermatologie.

Wanneer u vragen heeft, kunt u bellen naar de polikliniek Dermatologie, telefoonnummer: (073) 553 86 19.