Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Jeroen Bosch Ziekenhuis voert 200ste operatie met Single Port techniek uit

dinsdag 27 maart 2012

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis is de 200ste operatie met de Single Port Techniek uitgevoerd. Met deze techniek wordt geopereerd via een klein sneetje in de navel. Bij de 200ste operatie verwijderde oncologisch chirurgen Daan Lips en Walter Brokelman een deel van een dikke darm door één sneetje van ongeveer 2 cm. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een van de weinige ziekenhuizen in Nederland dat zoveel ervaring heeft met deze operatietechniek.

 

De Single Port techniek kortweg LESS (Laparo-Endoscopic Single Site Surgery) genoemd, wordt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis door chirurgen en gynaecologen gebruikt.  De chirurgen gebruiken de techniek bijvoorbeeld bij het verwijderen van  de galblaas of bij het verwijderen van de blindedarm. “Maar, het meest zichtbaar is de winst bij operaties aan de dikke darm”, zo vertelt Daan Lips. “Patiënten hebben als we de LESS-techniek gebruiken naderhand minder pijn en knappen veel sneller op dan bij de andere operatietechnieken.  We hebben gemerkt dat we 30% minder complicaties zien bij onze patiënten.”

 

Gynaecologen gebruiken de techniek onder meer bij operaties aan de eierstokken en eileiders en bij het verwijderen van de baarmoeder. Ondanks dat de Single Port een zeer goede techniek is om operaties in de buik uit te voeren, is het niet altijd mogelijk. Als verwacht wordt dat de operatie gecompliceerd is, wordt de techniek niet toegepast. De techniek wordt door chirurgen Hubert Prins, Walter Brokelman en Daan Lips toegepast.

 

Single Port techniek

Bij de LESS techniek wordt slechts één klein sneetje gemaakt, meestal in de navel. Door deze opening brengt de chirurg via een kort buisje - de zogenaamde trocar- alle instrumenten en camera naar binnen. Daarna wordt de buik opgeblazen met koolzuurgas. Zo wordt ruimte tussen de organen gecreëerd en kan de operatie beginnen.

 

De relatief nieuwe techniek levert voordelen voor patiënten op. Zo hebben patiënten met de Single Port techniek minder pijn. Door de kleine incisie herstellen ze sneller en treden er minder wondcomplicaties op. Ook hebben de artsen met deze techniek een beter zicht in de buik tijdens de operatie. Een ander groot voordeel van deze techniek voor patiënten is cosmetisch. Na verloop van tijd is er vrijwel geen litteken meer te zien, omdat dit in de navel is gelegen.


Zoeken

Lees voorLees voor | Print