Bouw nieuwe hybride OK in volle gang

Vanaf de buitenkant is het al zichtbaar: de bouw van de nieuwe hybride operatiekamer (OK) in het Jeroen Bosch Ziekenhuis is in volle gang! Dit is een operatiekamer met ingebouwde röntgenapparatuur, waardoor specialisten tijdens de operatie binnen het lichaam kunnen kijken. Als een van de eerste ziekenhuizen in het land kregen we dertien jaar geleden al een hybride OK. Deze wordt nu vervangen door een nieuwe versie met de modernste technologie. De huidige blijft tijdens de bouw gewoon in gebruik. 
 

20240424-bouwhybrideOK

Het bouwpersoneel en de materialen worden momenteel via een bouwlift aan de buitengevel van het gebouw vervoerd, zodat de werkzaamheden weinig overlast veroorzaken in het ziekenhuis.

 

Vaatchirurg Olivier Koning is enthousiast over de technologische vernieuwingen. "Zo zijn er aan iedere kant van de patiënt grote beeldschermen waarmee we beter kunnen inzoomen en waarop we eerder gemaakte medische beelden kunnen projecteren en bekijken tijdens de operatie. De apparatuur in de hybride OK is een grote ondersteuning in het specialistische werk dat we dagelijks doen. Ik verwacht dat de nieuwe hybride OK gebruikersvriendelijker zal zijn en het welzijn van zowel de patiënten als het personeel zal verbeteren. Dat is waar we het uiteindelijk voor doen.”

In een hybride OK voeren vaatchirurgen en interventieradiologen operaties uit via kleine sneetjes in de lies. Ze gebruiken röntgenapparatuur om in het lichaam van de patiënt te kijken en navigeren zo precies door de bloedvaten. De specialist brengt een instrument via het bloedvat naar binnen en gaat naar de plek die behandeld moet worden, zoals een vernauwing, een verwijd bloedvat of een andere afwijking. Zodra de juiste plek is bereikt, kan de behandeling beginnen. Zo’n operatie met een kleine snee in de huid in plaats van een grote buikoperatie verkleint niet alleen het risico op complicaties en infecties, maar versnelt ook het herstel van patiënten, waardoor ze vaak eerder naar huis kunnen. Door de vergrijzing en het groeiende aantal gevallen van ziekten zoals suikerziekte, wordt het steeds belangrijker om deze technieken toe te passen.

De nieuwe hybride OK komt op de plek van een bestaande OK met aangrenzende ruimtes en wordt aanzienlijk groter. Volgens vaatchirurg Koning biedt dit nieuwe mogelijkheden. "Het personeel is vanaf het begin betrokken geweest bij het ontwerp. Zo zijn de ingang en uitgang verplaatst om de patiënt op een logische manier binnen te brengen, wat het gebruiksgemak verhoogt en tijd bespaart. Daarnaast heeft de nieuwe hybride OK verbeteringen op het gebied van energieverbruik. Het luchtinblaassysteem is energiezuiniger, en de luchtcirculatie door de hele kamer is verbeterd, waardoor er een grotere werkruimte rond de operatietafel ontstaat."

Foto van vaatchirurg Koning in de operatiekamer

De oplevering staat gepland in september.

Laatste revisie: 25 april 2024 - 08:35