werken en leren verpleegkundige 2

Sluiten van het gaatje in het trommelvlies (myringoplastiek)

Een myringoplastiek is een operatie waarbij de KNO-arts het gaatje in het trommelvlies dichtmaakt.

Bij een myringoplastiek gaat het om het repareren van een gaatje in het trommelvlies. De gehoorbeentjes zijn dus in orde. Het gaatje in het trommelvlies wordt dichtgemaakt met een stukje kraakbeen en/of kraakbeenvlies, of met vlies van een spier.

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Code KNO-050a
Laatste revisie: 14 augustus 2019 - 13:42

Sluiten van het gaatje in het trommelvlies (myringoplastiek)

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie. Daarom brengt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis een bezoek aan het Centraal Apotheek Punt (CAP) en de afdeling PreOperatieve Screening (POS/Intake). Deze afdelingen bevinden zich alleen op onze locatie in ’s-Hertogenbosch. Het bezoek aan het CAP duurt maximaal 20 minuten. De afspraak op de afdeling POS/Intake duurt ongeveer 1 uur. Let op! Het is belangrijk dat u naar de afspraak bij het CAP gaat; ook als u geen medicijnen gebruikt.

Op www.jbz.nl/pos leest u meer over dit bezoek.

Op www.jbz.nl/anesthesiologie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze bespreken tijdens uw bezoek aan de afdeling POS/Intake.

Informatieboekje POS/Intake

Op de afdeling POS/Intake krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw opname. Lees dit boekje goed door!

Opname ziekenhuis

Tenzij anders met u is afgesproken, blijft u na deze operatie één nacht in het ziekenhuis.

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover uitleg van het Planbureau.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Voor de behandeling

De verpleegkundige ontvangt u op de afdeling en bereidt u verder voor op de behandeling. Als u aan de beurt bent voor de operatie, brengt de verpleegkundige van de afdeling u naar het Operatiecentrum.

Tijdens de behandeling

De KNO-arts kan de operatie doen via uw gehoorgang (inwendig). De arts maakt meestal gebruik van een soort trechtertje. Het trechtertje wordt via de gehoorgang ingebracht, waardoor er uitwendig geen littekens ontstaan. Met behulp van instrumenten en een transplantatielapje wordt het gaatje in het trommelvlies dichtgemaakt.

Uitslaapkamer

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Hier worden uw bloeddruk, hartritme en zuurstofbehoefte gecontroleerd. Als u zich goed voelt, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling.

Na de behandeling

Vlak na de operatie heeft u weinig pijnklachten. Pijnklachten die u heeft, kunnen we goed behandelen met pijnstillers. Na de operatie kan er nog een aantal dagen (bloederig) vocht uit het oor komen. De KNO-arts kan besluiten dit te behandelen met oordruppels of een antibioticakuur.

Wat zijn de risico's?

Bij alle operaties kunnen complicaties optreden. Zo zijn er ook bij deze operatie de normale risico’s op complicaties van een operatie, zoals nabloeding en wondinfectie. Gelukkig komen deze zeer weinig voor.

Daarnaast is er een meer specifieke complicatie mogelijk. Heel zelden treedt er aan de geopereerde zijde een beschadiging op van de smaakzenuw. Dit leidt meestal tot een (tijdelijke) verandering van de smaak.

Wanneer mag u naar huis?

Wordt u vroeg in de ochtend geholpen en verloopt het herstel vlot? Dan kan het zijn dat u aan het eind van de dag naar huis mag, anders blijft u één nacht in het ziekenhuis. We raden u aan om de eerste 24 uur na de operatie niet alleen thuis te zijn.

Uw oor heeft tijd nodig om te genezen. Vanwege de eventuele narcose kunt u zich de eerste dagen moe voelen en minder eetlust hebben. Ook uw reactievermogen kan wat vertraagd zijn. Voor de pijn mag u 4x per dag 2 tabletten paracetamol 500 mg gebruiken. Wanneer de KNO-arts het nodig vindt, krijgt u een recept mee voor aanvullende pijnstilling.

Adviezen voor thuis

Onderstaande adviezen zijn goed voor de genezing en verminderen de kans op complicaties:

• Om druk te voorkomen, mag u na de operatie een week niet tillen, persen en uw neus snuiten.
    • Probeer niet te hoesten, niet te bukken en geen onverwachte bewegingen te maken met uw hoofd.

Douchen

• Wees voorzichtig met douchen! Er mag geen water in het geopereerde oor komen.
    • U mag uw haren wassen als de oortampon is verwijderd. Gebruik dan nog wel een oordop of een bekertje over het oor. Vraag dan iemand om te helpen.

Sporten en bewegen

• De eerste 3 weken doet u het rustig aan; wel bewegen, niet sporten.
    • U mag 4 tot 6 weken niet zwemmen.

Vliegen

• U mag 4 tot 6 weken niet vliegen.

Werken

• Wij adviseren u niet te werken tot aan uw eerste controleafspraak.

Wat te doen bij problemen thuis

Bij problemen die te maken hebben met de operatie, belt u het ziekenhuis. De eerste twee dagen belt u tijdens kantooruren naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70.

Buiten kantooruren belt u de verpleegafdeling, telefoonnummer: (073) 553 67 00. Na 2 dagen belt u uw huisarts.

Na één week komt u op controle op de polikliniek. Dan worden de hechtingen en de oortampon verwijderd. U blijft onder controle bij de KNO-arts.

Bij vragen kunt u bellen naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70.