Gang met schilderijen

Poliepextractie met shaver bij neuspoliepen

Als u neuspoliepen heeft, zijn er verschillende behandelingen. Een daarvan is een poliepextractie met shaver.

Hierbij haalt de KNO-arts poliepen weg uit de neus en neusbijholten. De KNO-arts kijkt met een camera in de neus en verwijdert met een ‘snijdende stofzuiger’ (shaver) de poliepen.

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Code KNO-053b
Laatste revisie: 4 oktober 2019 - 14:01

Poliepextractie met shaver bij neuspoliepen

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Informatieboekje POS/Intake

Op de afdeling POS/Intake krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw opname. Lees dit boekje goed door!

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover uitleg van het Planbureau.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Voor de behandeling

De verpleegkundige ontvangt u op de afdeling en bereidt u verder voor op de behandeling. Als u aan de beurt bent voor de operatie, brengt de verpleegkundige van de afdeling u naar het Operatiecentrum.

Hoe verloopt de behandeling

De arts verwijdert poliepen uit de neus en uit de neusbijholten. De arts kijkt met een camera in de neus en verwijdert met een ‘snijdende stofzuiger’ oftewel shaver de poliepen.

Uitslaapkamer

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Hier worden uw bloeddruk, hartritme en zuurstofbehoefte gecontroleerd. Als u zich goed voelt, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling.

Heeft de behandeling altijd effect?

Bij sommige patiënten blijken neuspoliepen, ondanks behandeling, weer terug te komen. Dit is na poliepextractie vaker het geval dan na (endoscopische) neusbijholteoperatie.

Meestal krijgt u na de operatie een lange tijd een corticosteroïdebevattende neusnevel. Hierdoor komen de neuspoliepen mogelijk minder snel terug. Ook is noodzakelijk om eventuele aanwezige allergie en ontstekingen te behandelen. Behandeling van de aandoening van de bovenste luchtwegen heeft vaak een gunstig effect op het functioneren van de onderste luchtwegen.

Waar moet u thuis op letten?

• De eerste paar dagen mag u geen zwaar werk doen en niet sporten.
  • Het verstandig hete dranken en voeding de eerste dagen af te laten koelen voordat u het eet.
  • U mag een week de neus niet snuiten, alleen ophalen.
  • Nies met de mond open zodat er geen druk op de neus komt.
  • Voorkom warmte door kort te douchen.
  • Ga niet naar de sauna.

Neusspoelen

Door de genezing kunnen er korstjes in de neus ontstaan. Door uw neus te spoelen, verdwijnen de korstjes en geneest het sneller. Het is belangrijk dat u thuis uw neus 3 tot 4 weken spoelt om de neus te reinigen. Dit moet u 2 tot 3 keer per dag  doen.  Voor het spoelen van de neus zijn diverse systemen op de markt. Via de polikliniek kunt u een spoelset kopen. Hieronder ziet u hoe u kunt spoelen.

Je kunt deze video niet zien. Wat nu?

U kunt ook uw neus spoelen met een spuit en spoelvloeistof. De assistente geeft u hier uitleg over en geeft u informatie mee.

Bij een operatie komt u na één week terug op de polikliniek voor controle. U krijgt hiervoor een afspraak mee.

Bij vragen kunt u bellen naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70.