Gang met schilderijen

Poliepextractie met shaver bij neuspoliepen

Als u neuspoliepen heeft, zijn er verschillende behandelingen. Een daarvan is een poliepextractie met shaver.

Hierbij haalt de KNO-arts poliepen weg uit de neus en neusbijholten. De KNO-arts kijkt met een camera in de neus en verwijdert met een ‘snijdende stofzuiger’ (shaver) de poliepen.

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Code KNO-053b
Laatste revisie: 13 augustus 2019 - 16:26

Poliepextractie met shaver bij neuspoliepen

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Informatieboekje POS/Intake

Op de afdeling POS/Intake krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw opname. Lees dit boekje goed door!

Informatieboekje POS/Intake

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Hoe verloopt de behandeling

De arts verwijdert poliepen uit de neus en uit de neusbijholten. De arts kijkt met een camera in de neus en verwijdert met een ‘snijdende stofzuiger’ oftewel shaver de poliepen.

Heeft de behandeling altijd effect?

Bij sommige patiënten blijken neuspoliepen, ondanks behandeling, weer terug te komen. Dit is na poliepextractie vaker het geval dan na (endoscopische) neusbijholteoperatie.

Meestal krijgt u na de operatie langdurig een corticosteroïdebevattende neusnevel. Hierdoor komen de neuspoliepen mogelijk minder snel terug. Ook is noodzakelijk om eventuele aanwezige allergie en ontstekingen te behandelen. Behandeling van de aandoening van de bovenste luchtwegen heeft vaak een gunstig effect op het functioneren van de onderste luchtwegen.

Weefselonderzoek

Er bestaan kwaadaardige neuspoliepen, maar deze komen zelden voor. Ziet een poliep er niet normaal uit en/of komt het éénzijdig voor? Dan is het altijd noodzakelijk om de poliep helemaal of gedeeltelijk te verwijderen. De patholoog anatoom onderzoekt dit weefsel dan. Zo kan met zekerheid worden vastgesteld of er sprake is van gewone neus-poliepen of van kwaadaardige neuspoliepen. De uitslag krijgt u later van uw KNO-arts te horen.

Bij een operatie komt u na één week terug op de polikliniek voor controle. U krijgt hiervoor een afspraak mee.