Headerafbeelding
afdelingen mdl wachtkamer
Onderzoek

Waterstofademtest

Bij een waterstofademtest meten we hoeveel waterstof er in de lucht zit die u uitademt.

Een waterstofademtest geeft informatie over hoe bepaalde onderdelen van de voeding worden opgenomen in het bloed, zoals zetmeel en suikers. Deze opname gebeurt via de wand van de dunne darm. Als de dunne darm niet alle onderdelen van de voeding opneemt, komen deze in de dikke darm terecht. Hieruit vormen zich onder andere gassen zoals waterstofgas die weer in het bloed worden opgenomen. Het bloed gaat door de longen en het waterstofgas gaat via de ademhaling uit het lichaam. De waterstofademtest laat zien hoeveel suikers er in de dikke darm worden afgebroken.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code INT-020
Laatste revisie: 12 maart 2024 - 16:09
Hoe verloopt het onderzoek?

Waterstofademtest

Nuchter zijn

Het is belangrijk dat u nuchter bent voor het onderzoek. Dat wil zeggen dat u niets mag eten of drinken. Hoe lang van tevoren u nuchter moet zijn, leest u hieronder:

Avond voor het onderzoek

De avond voor het onderzoek mag u vanaf 20.00 uur niets meer eten. U mag wel water en thee zonder een smaakje drinken. U mag hier niets meer in doen, zoals melk en suiker.

Dag van het onderzoek

  • U mag niets eten. U mag nog wel water en thee zonder iets erin drinken.
  • Vanaf 1 uur vóór het onderzoek mag u ook niets meer drinken.
  • U mag geen kauwgum eten en geen tanden poetsen.
  • Doe geen lippenstift op.
  • Roken: op de dag van het onderzoek mag u 1 uur voor het onderzoek niet meer roken.

Medicijnen

  • Gebruikt u medicijnen? Dan mag u die de avond voor het onderzoek vanaf 22.00 uur niet meer innemen.
  • Medicijnen tegen infecties (antibiotica) mag u 2 weken voor het onderzoek niet gebruiken. Overleg dit met uw behandelend arts.
  • Bent u diabetespatiënt? Dan moet u speciale maatregelen nemen. Meer informatie hierover leest u in de volgende informatie 'Diabetes en nuchter zijn voor onderzoek'. U kunt ook contact opnemen met uw diabetesverpleegkundige.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de afgesproken tijd bij de afdeling Endoscopie, gebouw B, verdieping 1, ontvangst 5.

We doen ons best om u te helpen op de aangegeven tijd. Toch kan het gebeuren dat u niet precies op de afgesproken tijd geholpen wordt. Dit komt omdat spoedgevallen voorgaan. Bovendien weten we niet altijd precies hoe lang een onderzoek zal duren. We vragen uw begrip hiervoor.

Tijdens het onderzoek

Een watertofademtest is een makkelijk onderzoek en het doet geen pijn. Tijdens het onderzoek drinkt u een lactose- of glucose oplossing.

  • Door de lactose- of glucose oplossing kunt u last krijgen van gerommel of een lichte pijn in uw buik. U kunt ook korte tijd last hebben van diarree. Als u deze klachten heeft, vertel dit dan aan de medewerker die het onderzoek bij u doet.
  • Tijdens het onderzoek mag u niet eten, drinken en roken. U kunt wel rondwandelen, zitten, lezen, enzovoort.
  • Na het onderzoek mag u gewoon weer eten en drinken en uw medicijnen innemen.

Lactosetest

1e deel van het onderzoek

  • U moet zo diep en zo lang mogelijk uitademen in een apparaat met mondstuk. Het gaat om het laatste deel van de uitgeademde lucht.
  • U doet dit 2 keer terwijl u nog nuchter bent.
  • Daarna krijgt u 300 ml lactose-oplossing te drinken.
  • U moet nu 2 uur wachten. Als u dicht bij het ziekenhuis woont mag u ook naar huis gaan.

2e deel van het onderzoek

  • Na 2 uur meldt u zich weer op de afdeling Endoscopie.
  • U moet nu weer 2 keer zo diep en lang mogelijk uitademen in het apparaat. Daarna is het onderzoek klaar.

Glucosetest

  • U moet zo diep en zo lang mogelijk uitademen in een apparaat met mondstuk. Het gaat om het laatste deel van de uitgeademde lucht.
  • U doet dit 2 keer terwijl u nog nuchter bent.
  • Daarna krijgt u 270 ml glucose-oplossing te drinken.
  • Iedere 30 minuten moet u weer 2 keer zo diep en lang mogelijk uitademen in het apparaat. Dit duurt ongeveer 2 uur. Daarna is het onderzoek klaar.

De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal dezelfde dag nog van de Maag- Darm- Leverarts. Soms krijgt u een nieuwe afspraak op de polikliniek voor de uitslag.

Als u nog vragen heeft, dan kunt u deze voor het onderzoek stellen. U mag ook bellen naar de afdeling Endoscopie, telefoonnummer (073) 553 30 51. Kies tijdens het bellen optie 1, het secretariaat.