Headerafbeelding
oudere vrouw koffie drinkend in koffiehoek
Onderzoek

Waterecho (SIS-echo)

Een waterecho is een onderzoek naar afwijkingen van de baarmoederholte. 

Met een waterecho kijkt de gynaecoloog met de echo in uw baarmoeder terwijl uw baarmoederholte met water is gevuld. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Betrokken afdelingen

Code GYN-756
Laatste revisie: 6 september 2021 - 11:01
Hoe verloopt het onderzoek?

Waterecho (SIS-echo)

De gynaecoloog brengt een dun slangetje met een beetje water via de baarmoederhals in de baarmoeder. Hierbij wordt een eendenbek gebruikt. Met een echo-onderzoek kan de gynaecoloog de binnenkant van uw baarmoeder en mogelijke poliepen en myomen/vleesbomen goed zien. Het onderzoek voelt niet prettig aan, maar is niet pijnlijk.

Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.