Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Onderzoek

Vastenproef

De vastenproef is een test om te onderzoeken of en waarom uw glucosegehalte in uw bloed te laag wordt.

Glucose (suiker) is een belangrijke energiebron voor uw lichaam. Het komt uit voeding en wordt door insuline in uw cellen opgenomen. Insuline wordt gemaakt door de alvleesklier. Normaal stopt de alvleesklier met insuline aanmaken als de bloedsuiker daalt. Bij sommige mensen gebeurt dit niet goed, waardoor de bloedsuiker te laag blijft (hypoglycemie).

Uw behandelend arts heeft deze test aangevraagd om onderzoek te doen naar de oorzaak van een laag suiker- ofwel glucosegehalte in uw bloed (hypoglycaemie). Door niet te eten (vasten) tijdens het onderzoek, wordt onderzocht of uw alvleesklier hier normaal op reageert. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee bij een (dag)opname?

Als u voor een (dag)opname naar het ziekenhuis komt, neem dan uw geldig identiteitsbewijs mee. En ook de medicijnen die u thuis gebruikt. Lees goed de folder 'Voorbereiding op een (dag)opname'. Hierin staat een lijstje van zaken die u moet meenemen bij een (dag)opname. 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Code INT-570
Laatste revisie: 30 juni 2025 - 10:49
Hoe verloopt het onderzoek?

Vastenproef

  • Uw behandelend arts bepaalt of u voor het onderzoek met medicijnen moet stoppen. Overleg dit met uw arts.
  • U hoeft voor het onderzoek niet nuchter te zijn.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Waar meldt u zich?

Meestal wordt u de middag voor het onderzoek opgenomen op de verpleegafdeling Algemeen Interne Geneeskunde C6 Zuid.

U meldt zich op de afdeling op de afgesproken tijd. De secretaresse van de polikliniek Interne Geneeskunde laat u weten hoe laat u zich moet melden. U kunt dit ook terugvinden in uw MijnJBZ.

Tijdens het onderzoek

  • Voor het onderzoek krijgt u een infuus in uw arm.
  • Tijdens het onderzoek neemt de verpleegkundige bloed af uit het infuus.
  • Soms nemen we ook bloed af via uw vinger om uw bloedglucose te controleren. Als u tijdens het onderzoek een te lage bloedsuiker (hypoglycaemie) krijgt, dan kan via het infuus ook direct glucose toegediend worden.
  • Na de laatste bloedafname verwijdert de verpleegkundige het infuus.

De vastenproef start om 24.00

  • De verpleegkundige neemt bloed af en vanaf dat moment mag u niets meer eten. U mag wel water, thee en koffie zonder suiker en melk drinken. U mag ook niet roken.
  • De verpleegkundige neemt regelmatig bloed af. Bij klachten wordt er extra bloed afgenomen.
  • Zodra uw bloedsuiker te laag wordt, krijgt u wat te eten en neemt de verpleegkundige een laatste keer bloed af.

Na de laatste bloedafname verwijderen we het infuus en is het onderzoek klaar. Na goedkeuring van de arts mag u naar huis.

Hoelang duurt het onderzoek?

Dit hangt af van de bloedwaarden. Het onderzoek stopt als uw bloedsuiker te laag wordt. Als dit niet gebeurt, dan duurt de test maximaal 3 dagen (maximaal 80 uur). Het kan dus zijn dat u een tweede (en derde) nacht in het ziekenhuis moet blijven.

Bijwerkingen

U kunt bijwerkingen krijgen die te maken hebben met het vasten, zoals zweten, slap, hongerig en geïrriteerd voelen, verminderde aandacht, verwardheid, wazig zien, onduidelijke spraak.

Als u klachten krijgt, moet u dit doorgeven aan de verpleegkundigen. Zij houden u goed in de gaten. Verder zijn er geen risico’s aan dit onderzoek verbonden.

U krijgt de uitslag van uw behandeld arts tijdens een afspraak op de polikliniek. Dit is meestal 2 weken na het onderzoek.

Als u vragen heeft kunt u bellen naar de polikliniek Algemene Interne Geneeskunde en Endocrinologie, telefoonnummer (073) 553 30 81.