Onderzoek

Urineonderzoek naar 5-HIAA

Bij het urineonderzoek (5-HIAA) onderzoekt de arts of er afwijkingen zijn in de productie van serotonine.

Voor dit onderzoek verzamelt u 24 uur lang de urine. De stof 5-HIAA is een afvalstof van het hormoon serotonine die via de urine uit het lichaam verdwijnt. De hoeveelheid 5-HIAA in uw urine geeft de arts informatie over de werking van uw darmen. 

Hoe verloopt uw onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Code LAB-010
Laatste revisie: 10 januari 2024 - 11:24
Hoe verloopt uw onderzoek?

Urineonderzoek naar 5-HIAA

Voordat u 24 uur lang urine verzamelt, is het belangrijk dat u 3 dagen voor en op de dag dat u uw urine verzamelt, de volgende producten niet eet of drinkt:

 • Ananas (en ananassap)
 • Aubergine
 • Avocado
 • Banaan
 • Kiwi
 • Pruim
 • Tomaat (ook tomatensaus, sap en soep)
 • Walnoot en pecannoot
 • Paracetamol en aspirine 

Dit geldt ook voor eten of drinken waar deze producten in verwerkt zijn. In deze producten zitten namelijk stoffen die het onderzoek kunnen storen.

Hoe verzamelt u de urine?

De 1e dag begint u met het dieet. U eet geen producten die in het rijtje staan. De 4e dag blijft u dit dieet volgen en begint u met het verzamelen van de 24- uurs urine. 

U verzamelt urine van 08.00 uur ’s ochtends tot de volgende ochtend om 08.00 uur. U krijgt van de polikliniek een bruine bokaal mee naar huis. Hierin verzamelt u de urine. 

Op het etiket van de bokaal staat precies geschreven hoe u de urine moet verzamelen. Het is belangrijk om deze regels precies te volgen. Bewaar de urine in de koelkast en houdt de bokaal altijd gesloten met de meegeleverde deksel. Verzamel en bewaar de urine niet in het weekend of op een feestdag, want dan is het laboratorium gesloten. 

Waar brengt u de urine naar toe?

Controleer of uw naam, geboortedatum en inleverdatum op de bokaal en het aanvraagformulier staan.

De dag dat u de laatste urine heeft opgevangen, brengt u de bokaal met het aanvraagformulier dezelfde dag nog naar de polikliniek Bloedafname.

U kunt de bokaal inleveren op één van de onderstaande locaties:

 • locatie ‘s-Hertogenbosch (Henri Dunantstraat 1)
 • locatie ‘s-Hertogenbosch (St. Teunislaan10)
 • locatie Boxtel
 • locatie Drunen
 • locatie Rosmalen
 • locatie Zaltbommel (Gamerschestraat 32a)

Wanneer krijgt u de uitslag?

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, krijgt de uitslag toegestuurd. Uw arts bespreekt met u de uitslag.

Privacy Klinische Chemie en Hematologie

Uw persoons- en uitslaggegevens worden geregistreerd in het laboratorium informatie systeem. Hierop is een privacyreglement van toepassing dat voldoet aan wettelijke eisen. Laboratoriumgegevens geven we alleen door aan de aanvragend arts. Soms wisselen huisarts en specialisten in uw belang uw laboratoriumuitslagen uit. Als u niet wilt dat dit gebeurt kunt u dit kenbaar maken aan het laboratorium. Uw urine kan ook voor andere doelen worden gebruikt. Dit noemen we ‘nader gebruik lichaamsmateriaal’. Het ziekenhuis onderzoekt bloed en ander lichaamsmateriaal om de kwaliteit te testen, voor medisch wetenschappelijk onderzoek en scholing. Het is dan niet meer bekend van wie het lichaamsmateriaal afkomstig is. Als u bezwaar heeft tegen het nader gebruik van lichaamsmateriaal, dan kunt u dit aangeven aan de medewerkers van het laboratorium.

Kwaliteitskeurmerk Klinische Chemie en Hematologie

Het laboratorium Klinische Chemie en Hematologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is geaccrediteerd volgens de NEN-EN-ISO15189:2012. Dit is een internationale norm voor medische laboratoria die aangeeft dat de laboratoriumdiagnostiek van goede kwaliteit is, professioneel wordt uitgevoerd en aantoonbaar gericht is op continue verbetering.

Bij vragen kunt u bellen naar het Laboratorium voor Klinische Chemie en Hematologie: telefoonnummer: (073) 553 27 64.