Onderzoek

Urineonderzoek (HIAA) op hormoonproductie in het maag-darmkanaal

Bij het urineonderzoek (HIAA) onderzoekt de arts of er afwijkingen zijn in de hormoonproductie in het maagdarmkanaal.

Voor dit onderzoek verzamelt u 24 uur lang de urine. De stof 5-HIAA is een afvalstof van hormonen die via de urine uit het lichaam verdwijnt. De hoeveelheid 5-HIAA in uw urine geeft de arts informatie over de werking van uw darmen.

Alléén op afspraak

Materialen inleveren voor onderzoek kan alléén op afspraak. U maakt eenvoudig zelf online een afspraak.

Ga naar www.jbz.nl/prikafspraak en maak een afspraak

Hulp nodig? Bel dan (073) 553 36 99 (op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur).

Hoe verloopt uw onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak:

 • uw legitimatiebewijs;
 • uw patiëntenpas van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code LAB-010
Laatste revisie: 2 september 2021 - 15:34
Hoe verloopt uw onderzoek?

Urineonderzoek (HIAA) op hormoonproductie in het maag-darmkanaal

De dag voor en tijdens het onderzoek mag u de volgende producten niet eten:

 • ananas
 • aubergine
 • avocado
 • banaan
 • kiwi
 • pruim
 • tomaat
 • walnoot

Dit geldt ook voor eten waar deze producten inzitten. In deze producten zitten namelijk stoffen die het onderzoek kunnen storen. 

Hoe verzamelt u de urine?

De 1e dag begint u met het dieet. U eet geen producten die in het rijtje staan. De 2e dag blijft u dit dieet volgen en begint u met het verzamelen van de 24- uurs urine. U verzamelt urine van ’s ochtends 08.00 uur tot de volgende ochtend 08.00 uur.

U krijgt van de polikliniek een bruine bokaal mee naar huis. Hierin verzamelt u de urine. Op het etiket van de bokaal staat precies geschreven hoe u de urine moet verzamelen. Het is belangrijk om deze regels precies te volgen.

Bewaar de urine zo koel mogelijk. Spaar de urine niet in het weekend of op een feestdag, want dan is het laboratorium gesloten.

Waar brengt u de urine naar toe?

De dag dat u de laatste urine heeft opgevangen, brengt u de bokaal met het aanvraagformulier dezelfde dag nog naar de polikliniek Bloedafname.  

Voor het inleveren van materialen voor onderzoek moet u eerst een afspraak maken. Maak een afspraak via www.jbz.nl/prikafspraak of via (073) 553 36 99. U kunt de bokaal inleveren op één van de onderstaande locaties:

 • locatie ‘s-Hertogenbosch (Henri Dunantstraat 1)
 • locatie ‘s-Hertogenbosch (St. Teunislaan10)
 • locatie Boxtel
 • locatie Drunen
 • locatie Rosmalen
 • locatie Zaltbommel (Gamerschestraat 32a)

Controleert u of uw naam, geboortedatum en inleverdatum op de bokaal en het aanvraagformulier staan.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, krijgt de uitslag toegestuurd. Uw arts bespreekt met u de uitslag.

Privacy Klinische Chemie en Hematologie

Uw persoons- en uitslaggegevens worden geregistreerd in het laboratorium informatie systeem. Hierop is een privacyreglement van toepassing dat voldoet aan wettelijke eisen. Laboratoriumgegevens geven we alleen door aan de aanvragend arts. Soms wisselen huisarts en specialisten in uw belang uw laboratoriumuitslagen uit. Als u niet wilt dat dit gebeurt kunt u dit kenbaar maken aan het laboratorium. Uw urine kan ook voor andere doelen worden gebruikt. Dit noemen we ‘nader gebruik lichaamsmateriaal’. Het ziekenhuis onderzoekt bloed en ander lichaamsmateriaal om de kwaliteit te testen, voor medisch wetenschappelijk onderzoek en scholing. Het is dan niet meer bekend van wie het lichaamsmateriaal afkomstig is. Als u bezwaar heeft tegen het nader gebruik van lichaamsmateriaal, dan kunt u dit aangeven aan de medewerkers van het laboratorium.

Kwaliteitskeurmerk Klinische Chemie en Hematologie

Het laboratorium Klinische Chemie en Hematologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is geaccrediteerd volgens de NEN-EN-ISO15189:2012. Dit is een internationale norm voor medische laboratoria die aangeeft dat de laboratoriumdiagnostiek van goede kwaliteit is, professioneel wordt uitgevoerd en aantoonbaar gericht is op continue verbetering.

Bij vragen kunt u bellen naar het Laboratorium voor Klinische Chemie en Hematologie: telefoonnummer: (073) 553 27 64.