Headerafbeelding
Zon schijnend op de kersenbloesem in binnentuin
Onderzoek

Slaaponderzoek met de Watchpat

Bij dit onderzoek kijken we naar uw slaappatroon, hartritme, ademhaling en het zuurstofgehalte in uw bloed tijdens de nacht.

Het slaaponderzoek gebeurt met een WatchPat. Dit apparaat bestaat uit een horloge voor om uw pols, een sensor om uw vinger en een sensor op uw borst. Het horloge bewaart alle metingen van die nacht.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code SWC-042
Laatste revisie: 25 augustus 2023 - 15:09
Hoe verloopt het onderzoek?

Slaaponderzoek met de Watchpat

  • U krijgt een sensor om uw vinger. De sensor past om elke vinger, behalve om de duim. Als u grote vingers heeft, plaats de sensor dan op uw pink.
  • Verwijder nagellak en/of kunstnagel van de vinger waarop u de sensor plaatst en zorg ervoor dat de vingernagel kort is afgeknipt.
  • We willen een duidelijk beeld krijgen van uw slaperigheid. Vul daarom de slaperigheidstest zo nauwkeurig mogelijk in en breng deze mee naar het onderzoek.

Ga naar de slaperigheidstest         

  • Voor het onderzoek moet u een bruikleenovereenkomst tekenen. Wilt u de bruikleenovereenkomst niet tekenen, dan kan het onderzoek helaas niet doorgaan.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft, naar de afdeling Klinische Neurofysiologie, (073) 553 86 80. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Bent u de dagen voor het onderzoek erg verkouden, moet u veel hoesten of heeft u griep of koorts? Bel dan ook naar de afdeling Klinische Neurofysiologie om te overleggen of uw onderzoek door kan gaan.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5.

Tijdens het onderzoek

Wat moet u doen als u gaat slapen?

Voordat u gaat slapen plaatst u de sensor op uw borst. U doet het horloge om uw pols en plaatst de vingersensor om 1 van uw vingers. Tijdens de afspraak legt de laborant u uit hoe u dit moet doen. In de tas met de Watchpat zit ook een handleiding hoe u dit moet doen. Indien dit is afgesproken met uw arts, doet u ook uw MRA beugel in.

U kunt een filmpje bekijken waarin u uitleg krijgt over het onderzoek.

Waar moet u op letten?

Er zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden, omdat dit storing veroorzaakt op de meting.

  • De apparatuur mag geen contact hebben met water.
  • Zorg dat de vingernagel kort is afgeknipt, anders kan het signaal beïnvloed worden.
  • Verwijder strakke kleding, ringen, horloges en ander sieraden voor het gebruik.
  • Gebruik geen handcrème.

Wanneer krijgt u de uitslag?

Tijdens het onderzoek vertelt de laborant wanneer en van wie u de uitslag krijgt.

Heeft u nog vragen?

Als u nog vragen heeft dan kunt u deze voor het onderzoek stellen. U mag ook bellen naar de afdeling Klinische Neurofysiologie, telefoonnummer (073) 553 86 80.